Αρχική Νέα Τοπικά Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να ξεβρωμίσει την Ελληνική...

Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να ξεβρωμίσει την Ελληνική περιφέρεια

14

 Στο κυνήγι των χαμένων ημερομηνιών θα κλιθούν να συμμετάσχουν και πάλι οι Δήμοι της Χίου, με αντικείμενο, αυτή τη φορά, τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), για τους οποίους θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει ήδη τις προσυζητήσεις για το οριστικό κλείσιμό τους και τη λειτουργία ενός και μόνο, βάση των υποδείξεων της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου.

Προσαρμογή ή πρόστιμα

Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, στην οποία πήρε μέρος και ο κ. Τσίφτης, οι Δήμοι της Περιφέρειας, εάν επιθυμούν να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκαθαρίσουν ποια χωματερή από όλες θα μείνει σε λειτουργία, καθώς αναμένονται πρόστιμα για όσους δεν ακολουθήσουν τις «άνωθεν» εντολές.
Από τις 33 χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο νομό μας, θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία πολύ σύντομα μόνο οι 9 (μία για κάθε Δήμο) και να κλείσουν οι υπόλοιπες 24 άμεσα.

Διαδικασίες με καθυστέρηση

Παρά το ότι οι περισσότεροι Δήμοι του νομού έχουν ενημερωθεί από καιρό για αυτή την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται ακόμα «τα στραβά μάτια» και ορισμένοι ΧΑΔΑ που έχουν δηλωθεί ότι θα κλείσουν συνεχίζουν να γίνονται νόμιμα ή παράνομα αποδέκτες απορριμμάτων. Οι διαδικασίες που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν αφορούν τρία στάδια:
Α. Τα Δημοτικά Συμβούλια αποφασίζουν για τη μία χωματερή που θα μείνει ανοικτή στο Δήμο τους,
Β. Ζητούν έγκριση αποκατάστασης για τις υπόλοιπες από την Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας,
Γ. Μεταφέρουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αίτημα οριστικής παύσης λειτουργίας για όσες θα κλείσουν,
Δ. Ζητούν άδεια δημοπράτησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των χωματερών.

Αποκαθίστανται οι επικίνδυνες

Η οδηγία που έχει φτάσει στην Περιφέρεια προβλέπει επιπτώσεις αν κάποιοι Δήμοι κωλυσιεργήσουν και αναφέρει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των χωματερών, τις οποίες κατατάσσει βάση της επικινδυνότητάς τους.
Σε κάποιες από τις 24 που θα κλείσουν στη Χίο, ενδέχεται να μην απαιτείται αποκατάσταση, βάση των περιβαλλοντικών όρων που ζητά το Υπουργείο, αλλά απλά να σκεπαστούν. Σε περιπτώσεις όμως όπου υπήρξε έντονη δραστηριότητα, θα πρέπει να ακολουθηθούν επακριβώς οι περιβαλλοντικοί όροι για την αποκατάσταση της περιοχής. Όσο για τη μία που θα μείνει σε λειτουργία, θα πρέπει να τηρεί αυστηρά όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα που απαιτούνται για να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.
«Η Περιφέρεια ό,τι ήταν να κάνει το έχει δρομολογήσει. Τώρα θα πρέπει και οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επισπεύσουν τις διαδικασίες με έκτακτες συνεδριάσεις των Δ.Σ., ακόμα και αν το αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι αυτό. Υπάρχει κίνδυνος προστίμων και απαιτείται συντονισμός στους Δήμους για να προχωρήσουμε», προειδοποιεί ο κ. Τσίφτης. Στόχος είναι να λειτουργήσουν οι 9 ΧΑΔΑ μέχρι το 2008, οπότε και θα «παραδώσουν τη σκυτάλη» στους ΧΥΤΑ, υπό την προϋπόθεση ότι στο νομό μας θα έχουν κατασκευαστεί.

Ή όλοι ή κανείς

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Όπως ρητά ξεκαθαρίζει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και το έχει μεταφέρει και στην Περιφέρεια, εάν ένας Δήμος μείνει πίσω στις ημερομηνίες (όπως συμβαίνει μέχρι τώρα) και δεν κατανοήσει την αναγκαιότητα της άμεσης ανταπόκρισης στο αίτημα του Υπουργείου, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη συνέχεια στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, το οποίο εξάλλου κλείνει οσονούπω. Θα υπάρξει άραγε κανείς να χρεωθεί μια τέτοια ενέργεια;

 

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρώτη συνάντηση στη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές
Επόμενο άρθροΣτις 11.45 την Παρασκευή η Παρέλαση