Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η Ευρώπη αναζητά τα μυστικά της Αφροδίτης, του Τάσου Σαραντή

Η Ευρώπη αναζητά τα μυστικά της Αφροδίτης, του Τάσου Σαραντή

13

 
Η πρώτη Ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή με προορισμό τον πλανήτη Αφροδίτη ξεκίνησε χθες, με στόχο να ρίξει περισσότερο φως στον κοντινότερο “γείτονα” της Γης.


Από το Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο Venus Express, βάρους 1,3 τόνων, που είναι τοποθετημένο σε έναν προωθητικό πύραυλο Σογιούζ, εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 05:33 ώρα Ελλάδας χθες.


Το Venus Express θα ταξιδέψει στο διάστημα για περίπου 163 ημέρες και μόλις αρχίσει να ελκύεται από την πλανητική βαρύτητα της Αφροδίτης, θα τεθεί σε τροχιά τον Απρίλιο του 2006 και θα αναλύσει εξαντλητικά την ατμόσφαιρα και τα σύννεφα σε αυτήν. Ανάμεσα στα αινίγματα που υπάρχουν ελπίδες ότι η αποστολή θα βοηθήσει να λυθούν είναι και το γιατί ένας πλανήτης τόσο παρόμοιος με τη Γη στο μέγεθος, τη μάζα και την σύνθεση εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από αυτήν τα τελευταία 4.600 εκατομμύρια χρόνια.


Η προγραμματισμένη εκτόξευση του Venus Express την 26η Οκτωβρίου είχε αναβληθεί όταν τεχνικοί είχαν ανακαλύψει μόλυνση στο περίβλημα του ρωσικής κατασκευής πυραύλου Σογιούζ-Φρεγκάτ, που όμως αποδείχθηκε ακίνδυνη. Το Venus Express αποτελεί στην ουσία ένα τροποποιημένο μοντέλο του σκάφους Mars Express, το οποίο αποστέλλει εντυπωσιακές εικόνες από τον Άρη από τα τέλη του 2003, όταν τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
 
Η Αφροδίτη καλύπτεται από ένα μεγάλο και πυκνό στρώμα διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο παγιδεύει την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην επιφάνεια της να φτάνει κατά μέσο όρο τους 476 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, η πίεση στην επιφάνεια της είναι περίπου 90 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Γι’ αυτό, στο παρελθόν, πολλά σοβιετικά διαστημόπλοια, που επιχείρησαν να προσγειωθούν στην Αφροδίτη συνετρίβησαν πριν προσεγγίσουν το έδαφος.


Οι υπεύθυνοι της αποστολής ελπίζουν να εξετάσουν και την ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια όπου τα σύννεφα είναι πιο λεπτά, γεγονός που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης στην Αφροδίτη του διαστημικού σκάφους Galileo to 1990. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ανίχνευσης της επιφανείας, θα αναζητηθούν ενεργά ηφαίστεια η ύπαρξη των οποίων πιθανολογείται από την παρουσία θειικού οξέος στην ατμόσφαιρα, αλλά που οι αστρονόμοι δεν έχουν φωτογραφήσει ή ανιχνεύσει ποτέ.


Με τη βοήθεια του Venus Express οι επιστήμονες προσδοκούν να ανακαλύψουν ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του πλανήτη μας, σε ότι αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Χαλλιορής: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για το δημόσιο σχολείο
Επόμενο άρθρο“Πράσινο φως” από την Περιφέρεια για την έναρξη έργων