Αρχική Νέα Οικονομία Ακύρωση διαγωνισμού για Ολυμπιακή και νέα εταιρεία

Ακύρωση διαγωνισμού για Ολυμπιακή και νέα εταιρεία

9

 H AKYΡΩΣΗ του διαγωνισμού για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει λύση τύπου Sabena για τον πάλαι ποτέ εθνικό αερομεταφορέα, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού με νομοθετική ρύθμιση συστήνεται νέα εταιρεία με την ονομασία «Olympic Air» και περιορισμένο πτητικό έργο.


Στη νέα αυτή εταιρεία, που θα δημιουργηθεί από το κέλυφος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και θα απορροφήσει την Τεχνική Βάση και το Handling, θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, με το Δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 35% (μεικτό σχήμα).


Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής το απόγευμα, και εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από την Κυβερνητική Επιτροπή, οι δυο υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών κ. M. Λιάπης, παρουσία και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης, Lazard, αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως η εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, το προσωπικό και οι εργασιακές σχέσεις στην νέα εταιρεία.


Οι εργαζόμενοι


Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους της εταιρείας αποτελούν και το δυσκολότερο σκέλος στο πρόβλημα της Ολυμπιακής καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού σύμφωνα με το σχέδιο προκρίνεται η αποχώρηση περίπου 3.000 ατόμων, είτε με μετατάξεις, είτε με την μορφή εθελουσίας εξόδου, η οποία όμως προσκρούει στις κοινοτικές θέσεις.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βασικό ζητούμενο της εξέλιξης των σχεδιασμών θα αποτελέσει η ύπαρξη ιδιωτικού ενδιαφέροντος, καθώς το νέο σχήμα για να συσταθεί και να λειτουργήσει θα χρειαστεί ιδιωτικά κεφάλαια.


Την διερεύνηση της αγοράς έχει αναλάβει η Lazard. Ο Σύμβουλος έχει κάνει ήδη κρούση στα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ωστόσο, τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντικά.


Οι διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο αγοραστή Olympic Investors/York Capital έχουν οδηγηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε ναυάγιο. Oι σημαντικότερες διαφωνίες των δύο πλευρών, ενός ακόμη διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει πριν από 10 μήνες, αφορούσαν:


– Tη διαφωνία για το μέγεθος του πτητικού προγράμματος της εταιρείας. H κυβέρνηση πρότεινε μείωση του πτητικού προγράμματος κατά περίπου 30%, ώστε να υπάρξει εξυγίανση της εταιρείας, κάτι που έβρισκε αντίθετους τους επενδυτές.


– Tην αδυναμία εξεύρεσης νομικής φόρμουλας, η οποία θα εξασφάλιζε ότι ο αγοραστής δεν θα επιβαρυνόταν με το πρόστιμο των O.A. H πρόταση ήταν να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, η οποία δεν θα θεωρείτο διάδοχο σχήμα της υπάρχουσας, κάτι όμως που δεν μπορούσε να γίνει με τον τρέχοντα διαγωνισμό, ο οποίος αφορά σε 100% ιδιωτικοποίηση των O.A. Aν προκρινόταν αυτή η λύση, θα επρόκειτο ουσιαστικά για αγορά περιουσιακών στοιχείων των O.A. και ο διαγωνισμός θα μπορούσε να προσβληθεί από άλλους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν δηλώσει εξαρχής ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.


Handling


Πάντως, η επίγεια εξυπηρέτηση πελατών (Handling) και η Τεχνική Βάση, παραμένουν τα δύο ισχυρότερα τμήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες Α.Ε., τα οποία μαζί με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα ενταχθούν στην νέα εταιρεία.


Ειδικά στον τομέα του Handling η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει παρουσία σε 45 πολιτικά αεροδρόμια σε όλη την επικράτεια παραμένοντας έτσι ηγέτης στην αγορά της επίγειας εξυπηρέτησης πανελλαδικά, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει συνολικά το 80%, το handling της Ο.Α. εξυπηρετεί πάνω από 175 αεροπορικές εταιρείες.


Παρά τη μείωση της επιβατικής κίνησης το 2005, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες Α.Ε., ο τομέας του Handling της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με τα έσοδα να παραμένουν σταθερά και να διαμορφώνονται στα 137 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στη διατήρηση ισχυρής πελατειακής βάσης σε συνδυασμό με την άσκηση επιθετικής και ιδιαίτερα ελκυστικής τιμολογιακής πολιτικής.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή ΤΕΕ για σύσταση επιτροπής ελέγχου ποιότητας υλικών και έργων
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική ποδοσφαίρου: Με αέρα… Αίπους ο Βροντάδος