Αρχική Νέα Τοπικά Αλλαγές από το ΑΣΕΠ

Αλλαγές από το ΑΣΕΠ

9

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ειδικής γραπτής δοκιμασίας (τεστ) γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων (αριθμητικές, αναλυτικές, λεκτικές, κρίσης και αντίληψης), για τις προσλήψεις προσωπικού από το επόμενο έτος, 2006, επιδιώκει να εφαρμόσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού ΑΣΕΠ , όπως δήλωσε, χθες, ο πρόεδρός του Γ. Βέης.


Ο διαγωνισμός δεν καταργείται, αλλά σβήνει σιγά-σιγά και όπως φαίνεται θα ισχύει για ορισμένες μόνο κατηγορίες υποψηφίων όπως π.χ. εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.


Παρουσιάζοντας, χθες, την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2004, ο κ. Γ. Βέης τάχθηκε, επίσης, υπέρ μιας σωστής προφορικής συνέντευξης για την πρόσληψη προσωπικού, που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, για την οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες και να εξευρεθούν οι κατάλληλοι αμερόληπτοι εξεταστές που θα διαθέτουν παράλληλα και τις απαραίτητες γνώσεις.


Για το τεστ, είπε, μεταξύ των άλλων, ότι θα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και θα είναι προαιρετικό. Θεωρεί όμως ότι όλοι οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία, καθώς το αποτέλεσμα, θα προσμετράται στα μόρια που θα έχουν ήδη συγκεντρώσει.


Ο κ. Βέης έδωσε επίσης στοιχεία για τις αιτήσεις των συμβασιούχων (μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου) που έχουν εξεταστεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2006.


Ηδη, έχουν σταλεί αιτήματα από 2478 φορείς, που αφορούν 73.702 συμβασιούχους, διαδικασία που ακόμη συνεχίζεται. Στο σύστημα του ΑΣΕΠ έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 1622 φορείς που αφορούν 45.900 συμβασιούχους.


Σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, λόγοι μετατροπής της σύμβασης συντρέχουν για το 44,5% των υποψηφίων. Το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει αποφάσεις για 918 φορείς που αφορούν 21.754 άτομα (ποσοστό 30%) και σε αρκετές περιπτώσεις, διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ ΑΣΕΠ- φορέων.


Για τους επιλαχόντες του 1998, ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν επιπλέον 490, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα γίνουν 13.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και 29.000 εποχικού (7500 μέσω ΑΣΕΠ και 5500 από φορείς σε ό,τι αφορά το τακτικό προσωπικό).


Ο αριθμός των επιτυχόντων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από προηγούμενα χρόνια, αλλά διαφοροποίηση παρατηρείται στον αριθμό των υποψηφίων που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2004, διαπιστώνεται ότι κατά το συγκεκριμένο έτος ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πλήρωσης 6407 θέσεων τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 29.429 θέσεις εποχικού προσωπικού.


Από τις 64 καταγγελίες που υπεβλήθησαν στο ΑΣΕΠ, συνέταξε πορίσματα για τις 42 και στις 15 (ποσοστό 30%) διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει παραβάσεις και εστάλησαν στον εισαγγελέα (πρόκειται κυρίως για παράνομες προσλήψεις σε δήμους).


Επίσης, το 2004 το ΑΣΕΠ εξέδωσε 27 προκηρύξεις για την πλήρωση 15.305 θέσεων και έλαβε 433.829 αιτήσεις συμμετοχής. Ελεγξε 3.812 προκηρύξεις/ανακοινώσεις και 9.120 πίνακες επιλογής προσωπικού άλλων φορέων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή ΤΕΕ για σύσταση επιτροπής ελέγχου ποιότητας υλικών και έργων
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική ποδοσφαίρου: Με αέρα… Αίπους ο Βροντάδος