Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Απογειώνεται το ευρωπαϊκό σύστημα Galileo, του Τάσου Σαραντή

Απογειώνεται το ευρωπαϊκό σύστημα Galileo, του Τάσου Σαραντή

9


 

 Στην τελική φάση πριν από την εκτόξευση βρίσκεται  ο πρώτος δορυφόρος του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo που θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα GPS και αποτελεί το μεγαλύτερο και ακριβότερο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρώπης.

Ο δορυφόρος, που ονομάστηκε Giove A (Τροχιακό σύστημα ελέγχου Galileo) και θα είναι ο πρώτος  από τους 232 συνολικά  που θα ολοκληρώσουν το δίκτυο μέχρι το 2010, πρόκειται να εκτοξευτεί στις 28 Δεκεμβρίου με ένα ρωσικό πύραυλο Σογιούζ. Όπως ανακοίνωσε η ESA, ο δορυφόρος θα λειτουργήσει ως μονάδα αναφοράς και ελέγχου.


Ο βάρους 600 κιλών δορυφόρος, κόστους 28 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή  που θα πετάξει στο περιβάλλον  υψηλής ακτινοβολίας της μεσο-γήινης τροχιάς, σε ύψος 28.000 χιλιομέτρων. Στο ωφέλιμο φορτίο του περιλαμβάνονται δυο ατομικά ρολόγια ρουβιδίου και μια γεννήτρια σημάτων ναυσιπλοίας  που θα συνδέσει τους κώδικες και τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν στο Galileo.


Με το σύστημα Galileo, που υπόσχεται  πραγματικό χρόνο προσδιορισμού θέσης κάτω από ένα μέτρο, θα μπορούν να συνδεθούν τρένα, αυτοκίνητα και αεροπλάνα. Οι υπηρεσίες διάσωσης θα έχουν  την δυνατότητα να επισημάνουν τον ακριβή τόπο ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος.  Το σύστημα θα επιτρέπει σε κάποιον να βρίσκει το δρόμο του σε μια άγνωστη πόλη, χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο.


Με την εκτόξευση ενός ακόμη δορυφόρου, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο,  οι συνδρομητές του συστήματος θα μπορούν να γνωρίζουν την θέση τους στον πλανήτη με προσέγγιση μόλις μερικών εκατοστόμετρων. Μέχρι το 2015, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα αξιοποιούν τις υπηρεσίες του συστήματος. Το Galileo θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2010 με έναν αστερισμό συνολικά 32 δορυφόρων σε τροχιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών αεροδιαστήματος και ηλεκτρονικής, με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθούν περισσότερες από 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Αν και το σύστημα αναμένεται να κοστίσει συνολικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε μερικά χρόνια η αγορά που θα προκύψει από τις δορυφορικές υπηρεσίες ναυσιπλοΐας αναμένεται να αποφέρει 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.


Έξι μη ευρωπαικές χώρες, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και Ουκρανία έχουν ήδη συμμαχήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Galileo. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νορβηγία, τη Χιλή, τη Νότιο Κορέα, τη Μαλαισία, τον Καναδά και την Αυστραλία.


Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Galileo, που προορίζεται κυρίως για πολιτικές χρήσεις, η Ευρώπη θα συνεχίσει να βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα GPS για τις ανάγκες γεωγραφικού εντοπισμού στη ναυσιπλοΐα και άλλες εφαρμογές, το οποίο ανήκει στον αμερικανικό στρατό.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλευθέρια 2005 από τους Προσκόπους
Επόμενο άρθροΑλλάζει ο καιρός, προειδοποίηση Λιμεναρχείου για θυελλώδεις νοτιάδες