Αρχική Νέα Τοπικά Επιτέλους ένταξη έργου Αναβάτου στο Γ’ ΚΠΣ!

Επιτέλους ένταξη έργου Αναβάτου στο Γ’ ΚΠΣ!

16


Βαθιά ανάσα παίρνει ο Ανάβατος, ο Μιστράς του Αιγαίου, μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σέργιου Τσίφτη, με την οποία εγκρίνεται η ένταξη στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου- Μέτρο 1.2. “Πολιτισμός” με τίτλο “Αποκατάσταση, ανάδειξη του Μεσαιωνικού Οικισμού Αναβάτου Χίου, του τμήματος εκτός Κάστρου”.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός της Πράξης είναι 2.500.000 Ευρώ και τελικός δικαιούχος της Πράξης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού – Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.
Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο (Μεσοχώρι και νεώτερο τμήμα 19ου αιώνα) θα γίνουν οι εξής εργασίες:
* Αναστήλωση και συντήρηση κτηριακών συνόλων και μεμονωμένων κτισμάτων, όπου απαιτηθεί, σε συνδυασμό με τους οδικούς άξονες πρόσβασης.
* Αναστηλωτικές εργασίες επισκευής τοιχοποιιών, ανακτήσεις, αρμολογήματα και στερεώσεις λιθοδομών.
* Διάνοιξη, καθαρισμός, αποχωμάτωση και διαμόρφωση των διαδρομών πρόσβασης, του κυρίου άξονα πρόσβασης στο κάστρο, της πλατείας του οικισμού, αφετηρίας της επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα σημανθεί και όπου απαιτηθεί θα γίνουν και περιορισμένες αρχαιολογικές διερευνήσεις.
* Ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση του έργου και των κινητών ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου (καταγραφές, φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση κτλ)
* Τέλος θα απαλλοτριωθούν τα ιδιωτικά κτίσματα στα οποία θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Τσίφτης εκφράζοντας την ικανοποίησή του έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ήξερα από χρόνια το δικαιολογημένα έντονο ενδιαφέρον ολόκληρης της Χιακής κοινωνίας για το σπουδαίο αυτό μνημείο που δίκαιΑ χαρακτηρίζεται Μυστράς του Αιγαίου. Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για την σκληρή προσπάθεια που προηγήθηκε και που οδήγησε στην ένταξη του έργου που αποτελούσε για μένα ένα προσωπικό στοίχημα. Υπήρξαν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και σκληρός αγώνας πολλών ανθρώπων για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή μου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Πέτρο Τατούλη για την ενεργό συμμετοχή του σε όλες τις δύσκολες φάσεις που περάσαμε τους μήνες που προηγήθηκαν. Θα ήθελα να επισημάνω επίσης την ιδιαίτερα θετική συμβολή του Δημάρχου Ομηρούπολης κ. Δημήτρη Παπαληού στην κοινή προσπάθεια. Ευχαριστώ τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας όπως και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού που συνεργάστηκαν αποτελεσματικά. Ευχαιστώ επίσης τον κ. Γιάννη Πίττα που ως βουλευτής της συμπολίτευσης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο αυτό το διάστημα και αγωνίστηκε για την ευόδωση της προσπάθειας και ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα αισθάνεται ασφαλώς ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Αναλόγως ικανοποιημένη είμαι βέβαιος ότι θα αισθάνεται και η κα. Ελπίδα Τσουρή που έχει δείξει το ενδιαφέρον της για το έργο.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνωση Ομογενών Χίου: Εορτασμός Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Dinner)
Επόμενο άρθροΠυροσβεστική Υπηρεσία: οι κλήσεις την ώρα της νεροποντής