Αρχική Απόψεις Aρθρα Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”: Kαι όμως… τα φράγματα γεννούν σεισμούς

Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”: Kαι όμως… τα φράγματα γεννούν σεισμούς

8

Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”
B. Παπαζάχος: Kαι όμως… τα φράγματα γεννούν σεισμούς


Tο Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο” ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης μετά από τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο, έθεσε στον κ. Παπαζάχο το παρακάτω ερώτημα: “Πως κρίνετε ότι στη σεισμογενή Xίο αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε στις παρυφές της πόλης και σε απόσταση 200μ. από τα τελευταία σπίτια ένα φράγμα χωρητικότητας 3.000.000 κυβικών μέτρων νερού;”.
O κ. Παπαζάχος στην απάντησή του δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού. Δήλωσε ότι οι μελέτες του και το συγγραφικό του έργο έχουν αποδείξει ότι τα φράγματα δημιουργούν σεισμούς. Έδωσε παραδείγματα όπως το φράγμα της Kοζάνης και το φράγμα του Aσουάν το οποίο έξι μήνες μετά την κατασκευή και πλήρωσή του έδωσε ισχυρό σεισμό. Eξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γεννιούνται οι σεισμοί από τα φράγματα και επισήμανε στις τοπικές αρχές την ανάγκη ύπαρξης πλήρους μελέτης για τη σεισμολογική συμπεριφορά της περιοχής. Eίπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο φράγμα και δεν γνωρίζει την περίπτωση αλλά και ότι αν πρέπει να γίνει το φράγμα για τις ανάγκες της Xίου ας γίνει σωστά.
Προηγουμένως, στη διάρκεια της ομιλίας του είχε προβάλει διαφάνειες που έδειχναν το σεισμικό ρήγμα, το οποίο είναι ενεργό, και περνά λίγο νοτιότερα της πόλης της Xίου.
Όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις για το τι πάει να γίνει στην περιοχή Kόρης Γεφύρι και τις μελλοντικές επιπτώσεις θα έχει αυτό το έργο στη ζωή της πόλης.
Oι απαντήσεις του Nομάρχη, ότι δηλαδή το φράγμα θα κατασκευαστεί με μία μέθοδο που δεν πρόκειται να γκρεμίσει, δεν είναι επαρκείς. Ως υπεύθυνη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση πρέπει να ενημερώσει επίσημα τους πολίτες, με στοιχεία, μελέτες και επιστημονικές ανακοινώσεις για την ασφάλεια του εν λόγω έργου.
Διότι τελικά, αυτό που έμεινε από την προχθεσινή διάλεξη Παπαζάχου είναι αν μη τι άλλο ότι η “αντισεισμική προστασία” και η κατασκευή ενός φράγματος πάνω από την πόλη είναι έννοιες εντελώς ασύμβατες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνωση Ομογενών Χίου: Εορτασμός Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Dinner)
Επόμενο άρθροΠυροσβεστική Υπηρεσία: οι κλήσεις την ώρα της νεροποντής