Αρχική Νέα Τοπικά Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σαρδέλες

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σαρδέλες

5

 Σχετικά με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ανεύρεση “υψηλών” συγκεντρώσεων οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε αλιεύματα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκιαδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση :
 Από το Δεκέμβριο του 2001 έως τον Μάιο του 2004 διενεργήθηκε Πανευρωπαϊκή έρευνα OT – SAFE (QLK – 2001 – 01437) που εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στην οποία συμμετείχαν 11 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, με σκοπό μια πρώτη προσέγγιση της συγκέντρωσης των οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε αλιεύματα, ώστε να εκτιμηθεί αν θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η διερεύνησή τους σε αυτά.  Στην Ελλάδα την ευθύνη για τη δειγματοληψία των αλιευμάτων είχε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 Συνολικά ελήφθησαν από τη χώρα μας 25 δείγματα αλιευμάτων (μύδια, καλαμάρια, χταπόδια, γαύροι, σαρδέλες, τσιπούρες, λαυράκια) από διαφορετικές περιοχές της χώρας ενώ μόνο σε τρία (3) δείγματα σαρδελών βρέθηκαν συγκεντρώσεις οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε επίπεδα που αποτελούν αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση. Σημειώνουμε ότι η Ε.Ε. δεν έχει νομοθετημένο μέχρι σήμερα ανώτατο επιτρεπτό όριο οργανοκασσιτερικών ενώσεων στα αλιεύματα.
Η Ε.Ε. μετά τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων του ευρωπαϊκού προγράμματος, ενδεχομένως δε και με περαιτέρω συστηματική διερεύνηση κυρίως των πιθανών αιτίων και πάντοτε σε συνεργασία με τις 11 χώρες, μπορεί να προτείνει τη λήψη μέτρων στα οποία τότε άμεσα θα ανταποκριθεί και η χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση οι συστηματικοί έλεγχοι των αλιευμάτων συνεχίζονται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες τόσο των κτηνιατρικών διευθύνσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των κτηνιατρικών εργαστηρίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και του Ε.Φ.Ε.Τ., ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνωση Ομογενών Χίου: Εορτασμός Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Dinner)
Επόμενο άρθροΠυροσβεστική Υπηρεσία: οι κλήσεις την ώρα της νεροποντής