Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ακόμα ακριβότερο το ήδη ακριβό ελληνικό Internet

Ακόμα ακριβότερο το ήδη ακριβό ελληνικό Internet

7

Αρκετά ακριβότερα επιχειρείται να κοστίζει από τον επόμενο μήνα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του Ενιαίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (συνδέσεις dial-up). Η χρέωση αυξάνεται κατά 75% στα 0,6 ευρώ ανά ώρα, από 0,34 ευρώ σήμερα, ενώ καταργείται η νυχτερινή έκπτωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, οι φθηνότερες χρεώσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα για κλήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το δεν θα εφαρμόζονται πλέον, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το κόστος για όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο το βράδυ από το σπίτι.


Ο ΟΤΕ προσπαθεί να αιτιολογήσει τις αυξήσεις με το επιχείρημα ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι σταθερές από το 1999 και παραμένουν κατά 40% κάτω του κόστους.

 

Στη Βουλή κατατέθηκαν σχετικές ερωτήσεις, η ΕΚΠΟΙΖΩ κάλεσε τον Οργανισμό να ανακαλέσει τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε αυξήσεις, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος πρόσφερε κάλυψη ουσιαστικά στον ΟΤΕ.

Η ενέργεια αυτή κάνει τους Έλληνες χρήστες του Internet για άλλη μια φορά μάρτυρες της παντελούς έλλειψης ουσιαστικού προγράμματος και στρατηγικής της χώρας για το διαδίκτυο.


Τα τελευταία δέκα χρόνια πολλοί μιλούν για το Internet, για την κοινωνία της πληροφορίας, για τις νέες τεχνολογίες. Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις που κατασπαταλείται δημόσιο εθνικό και ευρωπαϊκό χρήμα για έργα πληροφορικής που σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν να μην φτάνουν ποτέ σε χρήση.


Ο ΟΤΕ, μια ιδιωτική επιχείρηση πλέον εκμεταλλευόμενος τη δεσπόζουσα θέση που του παρέχει η θέση του ιστορικά πρώτου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας αλλά και η ανοχή και ενθάρρυνση των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν χάνει ευκαιρία να νοθεύει την «ελεύθερη» αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Έτσι παρατηρούμε μια συνεχή αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες που παρέχει μονοπωλιακά με αντίστοιχη μείωση στις υπηρεσίες που παρέχονται ελεύθερα από πολλούς παροχείς.


Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω το γεγονός ότι όταν έκανα το έγκλημα να συνδεθώ για πρώτη φορά στο Internet το 1994 τότε που η Compulink η πρώτη εταιρεία που παρείχε εμπορικά Internet στην Ελλάδα μέσω γραμμών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTHnet) ο ΟΤΕ δεν είχε πάρει χαμπάρι ακόμα τι σήμαινε Internet. Για να συνδεθείς θα έπρεπε να πληρώνεις το κόστος της αστικής χρονοχρέωσης, όσο για τη σύνδεση από το νησί μας; Έπρεπε να πληρώσεις το κόστος υπεραστικού τηλεφωνήματος! Κι αν είχες κάποιο πρόβλημα με τη γραμμή σου; Σε αντιμετώπιζαν σαν να ζητούσες να στείλεις δορυφόρο στο διάστημα! Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι βέβαια. Στη συνέχεια ήρθε ο ΕΠΑΚ (Ενιαίος Πανελλαδικός Αριθμός Κλήσης) που έφερε τις χρεώσεις σε χαμηλότερα –πιο λογικά επίπεδα. ISDN με καθυστέρηση ADSL με τραγική καθυστέρηση και υπέρογκες τιμές. Μονίμως η αγορά του Internet ένα κλικ πίσω από τις εξελίξεις και ο υπεύθυνος πάντα ίδιος.


Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα συμβάλει στη διάδοση του ευρυζωνικού (γρήγορου) Διαδικτύου, καθώς οι συστηματικοί χρήστες θα επιλέγουν πλέον συνδέσεις ADSL. Είναι γνωστό σε όλους ότι η τεχνολογία ADSL διατίθεται αυτή τη στιγμή μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα στα χωριά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Η πρόσβαση dial-up είναι μια σχετικά εύκολη εναλλακτική λύση για τους συστηματικούς χρήστες που βρίσκονται εκτός εμβέλειας ADSL. Ας εξασφαλιστεί πρώτα γρήγορη, αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Internet και μετά ας γίνουν οι αυξήσεις. Άρα η μέθοδος που σκέφτηκαν τα σαΐνια λειτουργεί διπλά. Παρακινεί τους χρήστες των αστικών κέντρων σε αναβάθμιση της σύνδεσης σε ADSL αλλά και οδηγεί τους απομακρυσμένους χρήστες σε υψηλότερες χρεώσεις.


Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες. Ήδη η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ προχώρησε σε διαμαρτυρία δημοσιεύοντας “μαύρη σελίδα” κατά των αυξήσεων.

 

Ας ελπίσουμε οτι οχι μόνο θα ανακληθεί η συγκεκριμένη ενέργεια αλλά και επιτέλους αυτή η επι χρόνια ταλαιπωρημένη αγορά των τηλεπικοινωνιών θα αφεθεί ελέυθερη να βρει το δρόμο της.

Για την ιστορία παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας Αρθρο 5α.παρ.2


“Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.”

 

Δ.Κ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνωση Ομογενών Χίου: Εορτασμός Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Dinner)
Επόμενο άρθροΠυροσβεστική Υπηρεσία: οι κλήσεις την ώρα της νεροποντής