Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση υπουργείου για τις σαρδέλες με κασίτερο

Ανακοίνωση υπουργείου για τις σαρδέλες με κασίτερο

11

 Σε ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων με αφορμή τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για υψηλή περιεκτικότητα σε οργανοκασσιτερικές ενώσεις σε διάφορα αλιεύματα και κυρίως σε σαρδέλα.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκιαδάς σε δήλωσή του, από το Δεκέμβριο του 2001 έως τον Μάιο του 2004 διενεργήθηκε Πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11 χώρες της Ε.Ε..
Την ευθύνη για τη δειγματοληψία στη χώρα μας είχε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σκοπός ήταν να γίνει μια πρώτη προσέγγιση της συγκέντρωσης των συγκεκριμένων ενώσεων σε αλιεύματα, ώστε να εκτιμηθεί αν θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η διερεύνησή τους σε αυτά.
 Συνολικά ελήφθησαν από τη χώρα μας 25 δείγματα αλιευμάτων (μύδια, καλαμάρια, χταπόδια, γαύροι, σαρδέλες, τσιπούρες, λαβράκια) από διαφορετικές περιοχές της χώρας ενώ μόνο σε τρία (3) δείγματα σαρδέλων βρέθηκαν συγκεντρώσεις οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε επίπεδα που αποτελούν αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση. Όπως σημειώνεται η Ε.Ε. δεν έχει νομοθετημένο μέχρι σήμερα ανώτατο επιτρεπτό όριο οργανοκασσιτερικών ενώσεων στα αλιεύματα, ενώ συνεχίζονται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες οι συστηματικοί έλεγχοι των αλιευμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤριμερή συμφωνία για ΤΕΔΒ χωρίς τον… ξενοδόχο!
Επόμενο άρθρο«Η Μικρή μας Πόλη» το Σαββατοκύριακο στο Ομήρειο