Αρχική Νέα Τοπικά Π.Υ. Χίου: Συμβουλές προστασίας από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο.

Π.Υ. Χίου: Συμβουλές προστασίας από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο.

23

Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 17/11/2005 στο ξενοδοχείο “Ετουάλ” στη διασταύρωση Σολωμού και Γ’ Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε σε τραγωδία, αφού βρέθηκε νεκρός ένας ένοικος του ξενοδοχείου, στο διάδρομο του 2ου ορόφου που παγιδεύτηκε από τις φλόγες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου δημοσίευσε πρακτικές οδηγίες που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε όλοι για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων:

 

Έλεγξε το δωμάτιό σου:

· Είναι σημαντικό να ξέρεις τη διάταξη του δωματίου σου, γιατί ίσως χρειαστεί να μείνεις μέσα σ’ αυτό, σε περίπτωση που ο καπνός στο διάδρομο δεν σου επιτρέψει να διαφύγεις.


· Πολλοί άνθρωποι έχουν επιζήσει σε μια φωτιά ξενοδοχείου, με το να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, προστατευόμενοι από θερμοκρασία, καπνό και αέρια, ενώ περίμεναν διάσωση.


· Δοκίμασε τα παράθυρα. Ανοίγουν; Πώς λειτουργούν; Ποιό θα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση φωτιάς;


· Κοίταξε τι υπάρχει έξω από το παράθυρο. Είναι η διαφυγή δυνατή; Μπορεί να είσαι λίγα μόνο μέτρα από το έδαφος και να διαφύγεις από κει, αν το χωλ και οι διάδρομοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αν είσαι στο επάνω πάτωμα, μπορεί να υπάρχει μια σκεπή ή ταράτσα που θα μπορούσες εύκολα να φθάσεις. Το να πηδάς από δύο ή περισσότερα πατώματα συνεπάγεται συνήθως τραυματισμό ή θάνατο.


Σχέδιο διαφυγής από τη φωτιά:


· Έλεγξε τις εξόδους: Η διάσωσή σου από μια φωτιά ξενοδοχείου, ίσως χρειαστεί από τη στιγμή της εγκατάστασής σου σ’ αυτό. Όταν φθάσεις στο δωμάτιό σου, έλεγξε τους πιθανούς τρόπους διαφυγής.


· Πήγαινε στο διάδρομο και βρες τις εξόδους που θα χρησιμοποιήσεις, σε περίπτωση φωτιάς. Ποτέ μη χρησιμοποιείς το ασανσέρ σε περίπτωση φωτιάς. Μπορεί να σε πάει σε κάποιο όροφο που είναι γεμάτος καπνό ή φλόγες.


· Έλεγξε τις εξόδους για να βεβαιωθείς ότι λειτουργούν. Ανοίγουν οι πόρτες; Είναι οι σκάλες καθαρές και ελεύθερες;


· Μέτρησε τις πόρτες και άλλα χαρακτηριστικά, ανάμεσα στο δωμάτιό σου και στις εξόδους. Εάν ο διάδρομος είναι σκοτεινός και γεμάτος καπνό, πρέπει να ξέρεις πως να πας στην έξοδο.


· Εάν το ξενοδοχείο έχει σύστημα συναγερμού, βρες το κοντινότερο κουμπί ενεργοποίησής του. Σιγουρέψου ότι ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις. Μπορεί να χρειαστεί να το λειτουργήσεις στο σκοτάδι ή με πυκνό καπνό.


· Αν πιάσει φωτιά το δωμάτιό σου, ανέφερε το γεγονός αμέσως στην τηλεφωνήτρια και προσπάθησε να τη σβήσεις μόνο εάν είσαι σίγουρος ότι μπορείς. Αν δεν είσαι σίγουρος, βγές από το δωμάτιό σου και κλείσε την πόρτα πίσω σου, για να κρατήσεις τον καπνό και τις φλόγες έξω από το διάδρομο. Σήμανε συναγερμό και ενεργοποίησε, ξεσήκωσε τους γείτονές σου.


· Αν η φωτιά αρχίσει σε άλλο μέρος του κτιρίου, θα καταλάβεις ότι κάτι συμβαίνει από ένα συναγερμό, φωνές στο διάδρομο, ένα τηλεφώνημα ή από τον ήχο των πυροσβεστικών οχημάτων έξω.


Να τι πρέπει να κάνεις με λίγα λόγια:


· Άρπαξε το κλειδί του δωματίου σου και κατευθύνσου προς την πόρτα. Αν νοιώθεις ότι υπάρχει καπνός στο δωμάτιο, πήγαινε έρποντας (μπουσουλώντας) προς την πόρτα. Μη στέκεσαι όρθιος. Ο καπνός και τα επιβλαβή (θανατηφόρα) αέρια έχουν την τάση να ανεβαίνουν ψηλά.


· Ακούμπησε την πόρτα με την παλάμη σου. Αν η πόρτα ή το χερούλι της είναι ζεστά, μη την ανοίγεις. Αν η πόρτα δεν είναι ζεστή, άνοιξέ την σιγά – σιγά και κτύπα την δυνατά να ξανακλείσει αν χρειασθεί.


· Έλεγξε το χώλ. Αν όλα είναι εντάξει, περπάτησε ως την κοντινότερη έξοδο. Αν υπάρχει καπνός στο διάδρομο, σύρσου μέχρι το χωλ. Κλείσε την πόρτα πίσω σου, για να προστατέψεις τα πράγματά σου. Μην απομακρύνεσαι από τον τοίχο ώστε να μπορείς να μετράς τις πόρτες προς την έξοδο. Αν η κοντινότερη έξοδος ή τα σκαλιά είναι μπλοκαρισμένα, χρησιμοποίησε τα διπλανά. Θυμήσου, μην χρησιμοποιήσεις το ασανσέρ.


· Περπάτα μέχρι το ισόγειο. Οι φωτιές δημιουργούν ζέστη, καπνό και πανικό, γι’ αυτό κρατήσου γερά από τα κάγκελα της σκάλας, για να σε οδηγήσουν και να σε προστατέψουν από πανικόβλητους ενοίκους. Αν η φωτιά ή ο καπνός απλώθηκαν στα χαμηλότερα πατώματα, γύρνα πίσω και ανέβα επάνω. Όταν φθάσεις στη σκεπή άνοιξε τη πόρτα και στήριξέ την καλά, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα κλειδωθείς την ώρα που περιμένεις βοήθεια.


Τι να κάνεις αν η πόρτα του δωματίου σου είναι ζεστή ή το χωλ είναι γεμάτο καπνό:


· Μην πανικοβάλλεσαι. Μπορεί να μείνεις στο δωμάτιό σου και να επιζήσεις από μια φωτιά.


· Άνοιξε το παράθυρο, για να βγαίνει ο καπνός. Αν είσαι στο πρώτο πάτωμα και νομίζεις ότι μπορείς να πηδήξεις στο έδαφος, επιχείρησε κάτι τέτοιο, για να βγεις ασφαλής. Αν είσαι ψηλότερα πρέπει να αποφύγεις να πηδήξεις, παρότι μερικοί άνθρωποι επιζούν πηδώντας από μεγάλο ύψος, αν και συνήθως τραυματίζονται σοβαρά.


· Ειδοποίησε κάποιον ότι είσαι στο δωμάτιο. Αν το τηλέφωνο λειτουργεί κάλεσε βοήθεια. Κρέμασε ένα σεντόνι έξω από το παράθυρο σαν σημάδι, για τους πυροσβέστες, αλλά μη προσπαθήσεις να κατέβεις κάτω.


· Άνοιξε τον ανεμιστήρα (αν υπάρχει) στο μπάνιο και γέμισε τη μπανιέρα με νερό. Ο ανεμιστήρας θα βοηθήσει στο να βγει ο καπνός έξω. Το νερό στη μπανιέρα μπορεί να χρειασθεί για την κατάσβεση της φωτιάς.


· Βρέξε τις πετσέτες και τα σεντόνια. Θα τα χρειασθείς να καλύψεις τις πόρτες και τις χαραμάδες κάτω από αυτές, αν ο καπνός αρχίσει να εισχωρεί στο δωμάτιο.


· Ανάπνευσε καθαρό αέρα. Βάλε μία κουβέρτα επάνω στο κεφάλι σου και ανάπνευσε καθαρό αέρα, από ένα έστω λίγο ανοιχτό παράθυρο. Αν τα παράθυρα δεν ανοίγουν, ίσως χρειαστεί να σπάσεις ένα με μία καρέκλα ή ένα συρτάρι κομοδίνου. Αν η ζέστη και ο καπνός υψώνονται έξω από το παράθυρο από ένα χαμηλότερο πάτωμα, μην αναπνέεις αέρα που είναι γεμάτος καπνό.


· Τέλος, αν το δωμάτιό σου δεν παρέχει ασφάλεια, ίσως εξαναγκασθείς να το εγκαταλείψεις και να ψάξεις για την καλίτερη και πιο ασφαλή έξοδο, αλλά θυμήσου να σκύβεις χαμηλά.


Θυμήσου, ότι λίγοι άνθρωποι καίγονται και πεθαίνουν σε περίπτωση φωτιάς. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από τον καπνό, τα δηλητηριώδη αέρια και τον πανικό. Ο πανικός έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα το να μην ξέρουν τι να κάνουν. Αν έχεις κάποιο σχέδιο διάσωσης και το υιοθετήσεις σε περίπτωση ανάγκης, αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες διάσωσης και επιβίωσής σου.


ΠΗΓΗ: www.fireservice.gr


ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤριμερή συμφωνία για ΤΕΔΒ χωρίς τον… ξενοδόχο!
Επόμενο άρθρο«Η Μικρή μας Πόλη» το Σαββατοκύριακο στο Ομήρειο