Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι δημοσιογράφοι και η διαφθορά, της Δ. ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Οι δημοσιογράφοι και η διαφθορά, της Δ. ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

11

 Με σύνθημα η “ακρίβεια είναι σημαντικότερη από την ταχύτητα” οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν τον δικό τους πόλεμο για τη διαφθορά στο ίδιο τους το σπίτι.


Πρωτοστατούν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι του BBC και ακολουθούν οι δημοσιογράφοι των Κρατικών Μέσων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ελβετίας. Από κοντά και η Ομοσπονδία Γερμανών Δημοσιογράφων, που είναι ένας σκληρός συνδικαλιστικός φορέας. Εφτασε επιτέλους η ώρα;


Μια πολύ πρόσφατη έρευνα με θέμα ποιους θεωρούν αξιόπιστους οι πολίτες 18 ευρωπαϊκών χωρών, οι δημοσιογράφοι κατέπεσαν στην τρίτη από το τέλος θέση (μόνον οι πολιτικοί και τα διευθυντικά στελέχη είναι πιο χαμηλά).


Πολλά είναι τα καυτά ζητήματα του κλάδου. Από τη διαφήμιση και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων σε έμμεσες διαφημίσεις μέχρι τις σκανδαλώδεις παρουσιάσεις αθλητικών γεγονότων. Ωστόσο, οι βρετανοί έθεσαν ήδη τους τέσσερις πρώτους κανόνες που πιστεύουν ότι θα τους θωρακίσουν απέναντι στη διαφθορά και την κατάπτωση του επαγγέλματος.


Κανόνας πρώτος: Οι πληροφορίες πρέπει να προέρχονται από “πρώτο χέρι”, από πρόσωπα δηλαδή αξιόπιστα τα οποία νομιμοποιούνται να παρέχουν βάσιμες πληροφορίες εξαιτίας της θέσης την οποία κατέχουν.


Κανόνας δεύτερος: Κάθε πληροφορία πρέπει να διασταυρώνεται από δύο τουλάχιστον πηγές. Εάν δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο, τότε η μοναδική πηγή πρέπει να είναι επώνυμη.


Κανόνας τρίτος: Ολες οι συνομιλίες γύρω από την πληροφορία πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά. Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν ακριβείς γραπτές σημειώσεις. Η βασική πληροφορία πρέπει να συνάγεται καθαρά και απολύτως.


Κανόνας τέταρτος: Ολες οι πληροφορίες που προέρχονται από πρακτορεία, πριν δημοσιοποιηθούν πρέπει να επιβεβαιώνονται από τους ρεπόρτερ του μέσου. Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο για τα πρακτορεία ειδήσεων που έχουν και διατηρούν την καλή τους φήμη παγκοσμίως.


Αρκούν αυτοί οι τέσσερις κανόνες για να προφυλάξουν οι δημοσιογράφοι τον κλάδο τους από τη διαφθορά; Αφαλώς, όχι. Αλλά, αν ίσχυαν από αύριο οι τέσσερις αυτοί κανόνες, σκεφθείτε ποιες εκπομπές δεν θα μπορούσαν ποτέ να πραγματοποιηθούν. Ποιοι δημοσιογράφοι θα έμεναν με άδεια χέρια. Ποια κανάλια θα έψαχναν νέα πρόσωπα για να κερδίσουν λίγη αξιοπιστία. Πόσο λίγο θα απασχολούσαν τις συντάξεις των ειδήσεων οι πακεταρισμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι ανάλογες απαντήσεις των υπόλοιπων εκπροσώπων.


Ναι, η δημοσιογραφική ακρίβεια ήταν και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.


Εργαλείο για την καθημερινή δουλειά, αλλά και εργαλείο για να προσδιορίζει ο δημοσιογράφος τη θέση του. Είναι εκεί για να ελέγχει την εξουσία, την κάθε εξουσία, και όχι να την ασκεί.


Η κ. Δανάη Χατζόγλου διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠ.Υ. Χίου: Συμβουλές προστασίας από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο.
Επόμενο άρθροΟ κλασσικός αθλητισμός χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων