Αρχική Νέα Τοπικά Ενημέρωση από την Περιφέρεια για το Περιφερειακό Συμβούλιο, τι θα γίνει με...

Ενημέρωση από την Περιφέρεια για το Περιφερειακό Συμβούλιο, τι θα γίνει με τους ΧΥΤΑ

14

 
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου, η 16η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία και του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί το πρώτο θέμα που αφορούσε στη Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  της Περιφέρειας το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση για την εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και των ενεργειών επιτάχυνσης.


Αναφερόμενος στα δύο θέματα ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Επεσήμανε επίσης ότι σε επίπεδο σχεδιασμού η χώρα μας έχει καθυστερήσει παρ` ότι πρόκειται για θέματα αιχμής τα οποία έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πριν από χρόνια. Αναφορικά  με την αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου ο κ. Παυλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μέτρο για τα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ενώ τέλος σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να ψηφίσει διά Νόμου την σύσταση των Αναπτυξιακών Περιφερειών τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία διαχειριστικού χαρακτήρα ενόψει του Δ΄ΚΠΣ.


Αναλυτική παρουσίαση των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας έκανε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης (σας έχει αποσταλεί η εισήγηση). Ο κ. Τσίφτης κάλεσε τους Δήμους να επιταχύνουν τις ενέργειές τους επισημαίνοντας ότι κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην λήψη αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων για την επιλογή του ΧΑΔΑ που θα μείνει ενεργός (1 σε κάθε Δήμο). Με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα της προβλεπόμενης διαδικασίας τίθεται ζήτημα συνολικότερης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.


Όσον αφορά την χρηματοδότηση των επιμέρους ενεργειών (αναλυτικά στην εισήγηση του Γ.Γ. ) ο κ. Τσίφτης ανέφερε ότι οι προμελέτες έχουν ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο έχει αναλάβει όλους τους ΧΑΔΑ του Βορείου Αιγαίου έπειτα από σχετική σύμβαση που υπογράφηκε με το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α, η χρηματοδότηση των οριστικών μελετών έχει εξασφαλιστεί ήδη από τις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος “Θησέας” ενώ η εκτέλεση των ενεργειών αποκατάστασης έχουν 4 πιθανές πηγές χρηματοδότησης οι οποίες είναι οι εξής:
* Σχετική προκήρυξη από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ (λήγει στις 5/12)
* Τα προγραμματικά κριτήρια του “Θησέα” που περιλαμβάνουν σχετικό Μέτρο
* Το Μέτρο 2.1 “Αστικές Υποδομές” του ΠΕΠ
* Το Μέτρο 1.7 του ΠΕΠ “Ειδικές ενέργειες για τη στήριξη μικρών νησιών και απομονωμένων νησιωτικών περιοχών”


Τέλος ο κ. Τσίφτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία υλοποίησης των ΧΥΤΑ των τριών Νομών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠ.Υ. Χίου: Συμβουλές προστασίας από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο.
Επόμενο άρθροΟ κλασσικός αθλητισμός χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων