Αρχική Πολιτισμός Ξενάγηση με Οδηγό στο Μουσείο Ιστορίας & Φυσικής

Ξενάγηση με Οδηγό στο Μουσείο Ιστορίας & Φυσικής

9

 Η ανάγκη να υπάρξει θεσμική αναγνώριση του Μουσείου Ιστορίας & Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου επισημάνθηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων της Αίθουσας Ιστορίας & Εκπαίδευσης του 1ου Γυμνασίου Χίου.
Με ομιλητές τους καθηγητή Πανεπιστημίου Στέριο Φασουλάκη που ασχολήθηκε με το τμήμα της Ιστορίας και τον καθηγητή φυσικής Αντώνη Μπουρνιά που ασχολήθηκε με το τμήμα Φυσικής έγινε η παρουσίαση του βιβλίου- οδηγού αλλά και ανάλυση της σκληρής δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί ώστε να στηθεί το μουσείο.
“Η ανάγκη περίσωσης αντικειμένων ξεκίνησε από τα σχολεία” σημείωσε ο κ. Φασουλάκης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από το πρώτο πρόχειρο Μουσείο που δημιουργήθηκε στα 1829 στην Αίγινα και το υλικό του αποτέλεσε τον πυρήνα για το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και την Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης τονίζοντας ότι το 1ο Γυμνάσιο ήταν από τα πρώτα , μαζί με το Κολέγιο Αθηνών, που είχε αίθουσα ιστορίας.
Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Ιωάννη Κουνέλλη στα 1956-57 δημιουργήθηκε η αίθουσα, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το 1962. Παρόμοια δουλειά έκανε και στις Οινούσσες όπου έμεινε όμως μόνο ο κατάλογος και τα αντικείμενα έκαναν φτερά!
Και στο 1ο Γυμνάσιο όμως “δημιουργήθηκε κάποτε η άποψη ότι είναι πολυτέλεια η αίθουσα ιστορίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ούτε η σημασία της ούτε οι κόποι του Κουνέλλη και άλλων. Το κακό είναι όχι οι φθορές, που δεν ήταν μεγάλες, αλλά το ότι σταμάτησε η τομή και έσπασε η ιστορία της πρωτοπορίας”, σχολίασε ο κ Φασουλάκης.
Ο κ. καθηγητής προέτρεψε τους αποφοίτους του 1ου Γυμνασίου να γραφτούν μέλη του Συλλόγου Φίλων και στο κλείσιμο της ομιλίας του επανέφερε το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Χιακής Εκπαίδευσης που παράλληλα θα είναι εκπαιδευτικό κέντρο. Επισήμανε εξάλλου το γεγονός ότι Πάσχα και καλοκαίρι το Μουσείο θα πρέπει να είναι ανοικτό και πως χρειάζεται να γίνει επισκευή του λιλαδωτού πεζοδρομίου που μέχρι τώρα δεν έκανε κάτι ο Δήμος.
Σε ότι αφορά τον οδηγό σχολίασε ότι δεν γίνεται λόγος για παλιά έγγραφα και βιβλία ενώ επισήμανε ιδιαίτερα τη δουλειά που έγινε από το τυπογραφείο “απ” για την ποιότητα της έκδοσης.
Ο καθηγητής Αντώνης Μπουρνιάς παρουσίασε τα όργανα της φυσικής που αποτελούν το άλλο μισό του Μουσείου και θυμίζοντας περιστατικά σημείωσε ότι υπάρχουν και κομμάτια μοναδικά.
“Η έκθεση παλιών οργάνων υπενθυμίζει και τη δουλειά των δασκάλων φυσικής, να παρατηρούν, να σκέφτονται, να ερευνούν και να κρίνουν καταστάσεις. Να κινιούνται ελεύθεροι και να δημιουργούν πολιτισμό”, σχολίασε.
Σημαντικό το γεγονός ότι είχαν αγοραστεί όργανα χημείας από τον 19ο αιώνα, αξίας 20.000 φράγκων. Μεταξύ αυτών υπάρχει προβολέας διαφανειών που στην αρχή το είχαν περάσει για φανάρι!, αλλά και ένας ναυτικός οκτάντας (έχει γωνία 45ο σε αντίθεση με τον εξάντα που είναι 60ο).
Δυστυχώς καταστράφηκε μια ορυκτολογική συλλογή που υπήρχε στην αίθουσα Χημείας, ενώ ξεχωριστοί είναι οι σεισμογράφοι του 1911 δωρεά του Παντελή Αργέντη.
Παρουσιάζοντας μια παλιά φωτογραφία με τον καθηγητή Μαρμαρινό σημείωσε ότι απουσιάζει το γελαστό παιδί της τάξης ο Σταύρος Κελέογλου… Σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 950 όργανα στο μουσείο.
“Αν οι παλιοί μαθητές θυμηθούν ανθρώπινες ζωές της νεανικής τους ζωής, ίσως και μόνο γι’ αυτό να αξίζει η προσπάθεια”, σημείωσε ο κ. Μπουρνιάς.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧωρίς γιατρό το αγροτικό ιατρείο Καμπιών- ερώτηση Ελπ. Τσουρή
Επόμενο άρθροΕνημέρωση Περιφέρειας για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ