Αρχική Νέα Τοπικά Ενημέρωση Περιφέρειας για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

Ενημέρωση Περιφέρειας για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

21

 
Πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιου Τσίφτη, η 4η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης του αναπτυξιακού προγράμματος “Θησέας”.
Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Υπεύθυνος Διαχείρισης του Προγράμματος “Θησέας” κ. Βασίλης Νιάνιος, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Γιώργος Βαθρακούλης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης κ. Στέφανος Αγαπητός, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Καλαιτζής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αιγαίου, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ Λέσβου, Σάμου και Χίου καθώς και οι  Δήμαρχοι Γέρας, Ευεργέτουλα, Μύρινας, Νέας Κούταλης, Πυθαγορείου και Βαθέος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα της κατανομής του 35% του προγράμματος “Θησέας” που θα γίνει με προγραμματικά κριτήρια και το οποίο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αύξηση κατά 5,5 εκ. Ευρώ σε σχέση με την κατανομή του πρώτου 45% του προγράμματος.


Ακολούθως έγινε μια παρουσίαση της μέχρι σήμερα ροής του προγράμματος στους Δήμους της Περιφέρειας και διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην πορεία των οριστικών εντάξεων και επομένως και της απορρόφησης των εγκεκριμένων πιστώσεων για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα από τις εγκεκριμένες για το 2005 πιστώσεις έχουν μέχρι σήμερα προενταχθεί έργα που φτάνουν το 75,12% του συνολικού ποσού, οι αντίστοιχες όμως οριστικές εντάξεις φτάνουν μόλις στο 16,25%.
Το χαμηλό ποσοστό οριστικών εντάξεων προκύπτει από την αδυναμία των Δήμων να ωριμάσουν στο μεταξύ τα έργα. Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος κ. Σέργιος Τσίφτης κάλεσε τους Προέδρους των ΤΕΔΚ και τους Δημάρχους να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να αξιοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τους Μηχανικούς που μέσω του “Θησέα” έχουν διατεθεί στους Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία.

Ακολούθως εγκρίθηκαν προεντάξεις και οριστικές εντάξεις έργων (που σημαίνει και έγκριση δημοπράτησης) που σας κοινοποιούνται στους Πίνακες που σας επισυνάπτονται. Τόσο οι οριστικές εντάξεις όσο και οι προεντάξεις είναι κατά Δήμο και Κατά Νομό.


Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι οριστικές εντάξεις αποτελούν ένα βήμα μπρος για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ένταξη του έργου “Κατασκευή έργων Υδρευσης – Αποχέτευσης στα Δ.Δ. Παμφίλων- Παναγιούδας” που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία πολιτών για Τάγμα Δεσπότη: Ζητούν κόμβο αντί για κάθετη διασταύρωση
Επόμενο άρθροΔιαψεύδει ο Περιφερειάρχης ότι “δεσμεύτηκε” για ένταξη ΧΥΤΑ Πόδορα στο ΠΕΠ