Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κόβεται το Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω “μπάρμπα” στη… Χαλκίδα

Κόβεται το Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω “μπάρμπα” στη… Χαλκίδα

14


Ανήσυχη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα της Χίου αλλά συνολικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την πληροφορία ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού με έδρα τη Χαλκίδα, παρά το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο τέλος του καλοκαιριού και σε κυβερνητική σύσκεψη για τον τουρισμό είχε γίνει καταρχήν αναφορά για την επιλογή της Χαλκίδας ως έδρα Ανώτατης Σχολής Τουρισμού Πανεπιστημιακού επιπέδου.
Το θέμα επανέρχεται όμως στην επικαιρότητα ύστερα από τα δημοσιεύματα στον Ευβοϊκό τύπο, με δηλώσεις και του Δήμαρχου Χαλκιδέων, που πανηγυρικά αναφέρονται στη δυναμική παρέμβαση του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιου Λιάσκου ώστε η πανεπιστημιακή Σχολή να γίνει στην Εύβοια, όπου και η ιδιαίτερη του πατρίδα!
Η διεκδίκηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Χίο για τη δημιουργία Τμήματος Τουρισμού δεν έχει τοπικιστικό χαρακτήρα. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου διαθέτει πλέον την υλικοτεχνική υποδομή αλλά κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό έχοντας παράλληλα διεθνή αναγνώριση (μέσω του μεταπτυχιακού) που επιβάλλεται να αναλάβει το πρώτο πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού. Παράλληλα η πρόταση για δημιουργία Σχολής στη Χαλκίδα δεν ακολουθεί τη συνήθη τακτική που θέλει να υπάρχει μελέτη για την ίδρυσή του.
Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην προσεχή της συνεδρία.
Από τον Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθηγητή Πάρι Τσάρτα ζητήσαμε ένα μίνι “βιογραφικό” της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που την κατατάσσουν πρώτη στη διεκδίκηση Τμήματος Τουρισμού:
* Από το 1996 λειτουργεί στα πλαίσια του τμήματος Διοίκησης “Κατεύθυνση Τουρισμού”.
*  Από το 1997 – 1998 λειτουργεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο παρέχει Master και Διδακτορικό.
* Το κτίριο όπου στεγάζεται το Δ.Π.Μ.Σ. (Καρράδειο) μπορεί να αποτελέσει την αρχική κτιριακή υποδομή.
* Υπαρκτή γραμματειακή υποστήριξη.
*  Διαθέτει πληροφοριακό κέντρο και την πλουσιότερη βιβλιοθήκη στο χώρο του τουρισμού απ’ όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.
* Στο ΤΔΕ υπηρετούν αυτή τη στιγμή 6 καθηγητές με ειδίκευση στον τουρισμό, ενώ υπάρχουν και άλλα 4 μέλη ΔΕΠ που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο.
* Από την κατεύθυνση Τουρισμού του ΤΔΕ έχουν αποφοιτήσει έως το 2005 περίπου 80 άτομα. Στα πλαίσια του προπτυχιακού έχουν γίνει 125 Πτυχιακές εργασίες.
* Από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τουρισμού έχουν αποφοιτήσει με Master περίπου 120 άτομα. Ετησίως επιλέγονται 25 υποψήφιοι ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 120 κάθε χρόνο.
* Υπάρχουν επίσης 50 υποψήφιοι διδάκτορες Τουρισμού στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, ενώ από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ) έχουν ως σήμερα απονεμηθεί 5 διδακτορικά Τουρισμού. Εκτιμάται ότι το 2006 θα υποστηριχθούν ακόμη 3 Διδακτορικά στο Μεταπτυχιακό.


Θοδωρής Πυλιώτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία πολιτών για Τάγμα Δεσπότη: Ζητούν κόμβο αντί για κάθετη διασταύρωση
Επόμενο άρθροΔιαψεύδει ο Περιφερειάρχης ότι “δεσμεύτηκε” για ένταξη ΧΥΤΑ Πόδορα στο ΠΕΠ