Αρχική Νέα Τοπικά Δ. Ομηρούπολης: Με τη διπλή ψήφο Προέδρου πέρασαν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά

Δ. Ομηρούπολης: Με τη διπλή ψήφο Προέδρου πέρασαν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά

6

 

Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από πλήθος οξύτατων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Δημάρχου Ομηρούπολης και των ανεξαρτοποιημένων δημοτικών συμβούλων (Αθανασόπουλου-Παντελόγλου) αλλά και των συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε τελικά χθες το βράδυ με την διπλή ψήφο του Προέδρου του Δ.Σ. η αύξηση της τάξεως του 6% (ύδρευση) και 7% (αποχέτευση-καθαριότητα) των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ομηρούπολης.
Το θέμα, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, απασχόλησε το Συμβούλιο για πάνω από δύο ώρες με την αρχική πρόταση του Δημάρχου για αύξηση της τάξεως του 10% να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά των μειοψηφιών.
Ο κ. Παπαληός μιλώντας σε θεωρητική αρχικά βάση ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με την προσφορά των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στην καθημερινή ζωή του δημότη. “Θα ήθελα πολύ ο δήμος να συμμετέχει και να είχε την δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες που θα αναβαθμίζουν την ζωή των δημοτών του δίχως να ζητάει ανταπόδοση. Κάτι τέτοιο όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο. Για αυτό προτείνω αυτό το κόστος των ανταποδοτικών να επιμεριστεί στον δήμο και στους δημότες και να έχουμε για φέτος μία αύξηση της τάξεως του 10% σε όλες τις υπηρεσίες”, κατέληξε.
Η πρόταση του Δημάρχου καταψηφίστηκε στο σύνολο της από την μείζονα μειοψηφία., της οποίας την στάση αιτιολόγησε ο κ. Γ. Καλαγκιάς. ” Θεωρούμε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι πραγματικά, ότι δεν περιορίσατε τις δαπάνες, δεν παρείχατε καλές υπηρεσίες στον δημότη, δεν φροντίσατε για την εξόφληση των ανείσπρακτων οφειλών και τέλος δεν κρατήσατε την υπόσχεσή σας για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής διαχείρισης του νερού”, τόνισε.
Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας ο κ. Γ. Παντελίδης σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές είναι κατά της φορολογίας των δημοτών αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του Δήμου πρότεινε αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τον πληθωρισμό, δηλαδή της τάξεως του 3,5%.
Ιδιαίτερα καυστικός και αντίθετος φυσικά με την πρόταση του Δημάρχου υπήρξε στην μακροσκελή τοποθέτησή του, ο ανεξαρτοποιημένος από την παράταξη της πλειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος Δ. Αθανασόπουλος.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέλυσε διεξοδικά όλα τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας προβαίνοντας σε προτάσεις για περικοπές δαπανών και αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 2,5% μετά βίας 3%. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι καλή και δεν είναι πρέπον το βάρος των χρεών της δημοτικής αρχής να μεταφερθεί στους δημότες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος ανεξαρτοποιημένος δημοτικός σύμβουλος Α. Παντελόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι άδικο να βάλλεται ο πολίτης από τόσους φόρους και συμφώνησε με την πρόταση του κ. Αθανασόπουλου.
Η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και απαιτήθηκε ολιγόλεπτη διακοπή και σωρεία διαβουλεύσεων για να επανέλθει ο Δήμαρχος με νέα πρόταση που προέβλεπε αύξηση 6% στα τέλη ύδρευσης και 7% στα τέλη αποχέτευσης και καθαριότητας.
Τελικά με την διπλή ψήφο του Προέδρου του Δ.Σ. “πέρασε” η πρόταση της δημοτικής αρχής.

 

ΠΟΛΙΤΗΣ, 23/11/05

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει στη 1.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή
Επόμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα