Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιστολή Νομάρχη Χίου σε υπουργό Παιδείας για Τμήμα Τουρισμού

Επιστολή Νομάρχη Χίου σε υπουργό Παιδείας για Τμήμα Τουρισμού

9

 

Με επιστολή στην υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης θέτει θέμα της ίδρυσης Τμήματος Τουρισμού στη Χίο, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα (και στο chiosnews.com) στο θέμα.
Αυτή έχει ως εξής: 

“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Είναι κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό, σε επιστημονικό ή επαγγελματικό επίπεδο, ότι η ίδρυση και λειτουργία προπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού σε πανεπιστημιακό επίπεδο αποτελεί μια αδήριτη αναγκαιότητα για τον ορθολογικό σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο συγκεκριμένο χώρο και την τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Στη Χίο, στο πλαίσιο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήδη από την ιδρυτική του πράξη (ΦΕΚ 31/20.03.84 τ.Α), ο Τουρισμός προβλέπεται ως ειδίκευση που παρέχει το πτυχίο του, ενώ από το 1996, λειτουργεί εντός του Τμήματος “Κατεύθυνση Τουρισμού” -η μόνη σε προπτυχιακό τμήμα της χώρας-. Επίσης, από το 1997-98 λειτουργεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού” (ΔΠΜΣ), το οποίο παρέχει master και διδακτορικό. Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως τέταρτο τμήμα στη σχολή Επιστημών της Διοίκησης έχει επιλεγεί η δημιουργία Τμήματος Τουρισμού.
Πρέπει, επιπρόσθετα, να σημειώσω ότι οι συνθήκες για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο, είναι, από κάθε άποψη ώριμες. Τόσο στον τομέα των υποδομών (κτιριακές υποδομές, γραμματειακή υποστήριξη, βιβλιοθήκη), όσο και στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού (6 καθηγητές -5 μέλη ΔΕΠ και 1 ΠΔ 407 με ειδίκευση στον τουρισμό), υπάρχει αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επιστημονικός και εκπαιδευτικός “πυρήνας” για τις τουριστικές σπουδές σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, η συσσωρευμένη ακαδημαϊκή, επιστημονική και εκπαιδευτική εμπειρία στο χώρο είναι, κατά την άποψή μας, αδιαμφισβήτητη. Τέλος, η σημερινή πραγματικότητα (εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, αποφοίτηση 120 περίπου ατόμων με master στον Τουρισμό, ίδρυση του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, συμμετοχή σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα) αποδεικνύει τη δυναμική που έχουν κατακτήσει με τα χρόνια οι Τουριστικές Σπουδές στη Χίο.
Με βάση τα παραπάνω, τα οποία θα μπορούσα να αναπτύξω εκτενέστερα, θεωρώ ότι η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο αποτελεί αυτονόητη επιλογή, εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε υποδομές, γνώσεις και εμπειρία σε όλα τα επίπεδα, τα οποία έχουν κατακτηθεί με πόρους και διαρκή προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, η υποστήριξη του συνόλου των τοπικών φορέων της Χίου, και ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, στην προοπτική αυτή, αποτελεί σταθερή επιλογή μας.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε, μεταξύ των άλλων και από τον Τύπο, υπάρχει σχεδιασμός για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στην πόλη της Χαλκίδας. Οφείλω να επισημάνω, ότι μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να ερμηνευθεί με οποιοδήποτε ορθολογικό κριτήριο, ούτε με την προϋπάρχουσα εμπειρία και υποδομές, όπως αυτές που προανέφερα. Πολύ περισσότερο, όταν δεν έχει υπάρξει κανενός είδους δημόσια συζήτηση και ενημέρωση για το ζήτημα.
Θα παρακαλούσα, να υπάρξει επανεξέταση του σχεδιασμού που ανέφερα, όπου να ληφθούν υπόψη τα σημαντικά και πολύπλευρα επιχειρήματα που συνηγορούν για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να εξηγηθούν οι σκοπιμότητες που θα εξυπηρετούσε η ίδρυση ανάλογου τμήματος σε μια πόλη που δεν παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές και εγγυήσεις.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω, και με την παρούσα επιστολή μου, την υποστήριξή μας στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση προπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού στη Χίο, κάτι που συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις προσπάθειες μας για την τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει στη 1.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή
Επόμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα