Αρχική Νέα Τοπικά Ειδικό γραφείο υπό την ευθύνη της ΔΑΕΧ

Ειδικό γραφείο υπό την ευθύνη της ΔΑΕΧ

8

 

Ίδρυση Γραφείου για τη μελέτη του Κάμπου, στελεχωμένο από εξειδικευμένους επιστήμονες και φορέα υλοποίησης τη ΔΑΕΧ προβλέπεται μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που θα συνάψουν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμος Χίου, ΔΑΕΧ, ΕΝΑ και Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου.
Το θέμα εξετάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Αντώνη Λυπαρή. Θα ήταν βέβαια όλα καλύτερα αν είχαν πάρει οι δημοτικοί σύμβουλοι στην ώρα της το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.

“…Παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά καιρούς, η κατιούσα συνεχίζεται. Η διαπίστωση αυτή και η αγάπη μας για τον Κάμπο, οδήγησε το Συνδυασμό μας στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η λύση των προβλημάτων που οδηγούν τον Καμπούση στο να εγκαταλείψει το περιβόλι του, στο να ξεριζώνει την παράδοσή του και τέλος στο να ξεπουλά την περιουσία του”, σημείωσε στην εισήγησή του ο κ. Λυπαρής.
Έτσι τα προβλήματα του Κάμπου θα πρέπει να μελετηθούν και να επιλυθούν συνολικά από τοπικό φορέα. Το βάρος έτσι πέφτει στη ΔΑΕΧ που έχοντας στο δυναμικό της τον ειδικό επιστήμονα Στρατή Γδύση καλείται να συστήσει Ειδική Υπηρεσία, η οποία θα συντονίσει τις έρευνες και τις μελέτες και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το να βρει απαντήσεις σ’ όλα τα ερωτήματα που έχουν κύρια οι ίδιοι οι Καμπούσοι.
Παράλληλα με την επεξεργασία και την επικαιροποίηση των μελετών που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος, “ώστε σε οκτώ έως δέκα μήνες να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αναβίωσης του κάμπου, μέσα από καλά μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις”, κατέληξε ο κ. Λυπαρής.
Ζητώντας ο Πρόεδρος του ΑΣΕΧ Ζανής Κλειδάς να συμπεριληφθεί και ο Συνεταιρισμός στην Προγραμματική Σύμβαση, αμέσως έγινε αποδεκτή η πρόταση από το Δήμαρχο και στη συνέχεια από το σώμα, σημείωσε ότι αυτό το γραφείο πιστεύεται ότι πραγματικά θα βοηθήσει τους Καμπούσους αφού θα μπορεί να τον εξυπηρετεί και να κυνηγά διάφορα προγράμματα.
Ο δ.σ. της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αντρέας Μιχαηλίδης επισήμανε ότι αγνοούν την προγραμματική σύμβαση και δεν μπορούν να πάρουν έτσι μέρος στη συζήτηση.
Την αναβολή του θέματος ζήτησε ο Πέτρος Ντομάτας λέγοντας ότι υποβαθμίζουν τη σημασία του.
Αρνητικός ήταν και ο Πέτρος Παντελάρας δηλώνοντας παρών και λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να συμβάλει σε μια θνησιγενή προσπάθεια. Αντίθετα υπερψήφισε ο Πέτρος Ρισκάκης που επισήμανε την ανάγκη διατήρησης των περιβολιών.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής ότι είναι ένα βήμα στην προσπάθεια ενημέρωσης των Καμπούσων. Τόνισε ότι ως Περιφέρεια είμαστε τελευταίοι στην αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να πάμε και στις Βρυξέλλες για τη διεκδίκηση προγραμμάτων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει στη 1.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή
Επόμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα