Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιχείρηση “ανύψωσης” της Βενετίας, του Τάσου Σαραντή

Επιχείρηση “ανύψωσης” της Βενετίας, του Τάσου Σαραντή

26

 Ένα… ασύλληπτο σχέδιο επινόησαν μηχανικοί και γεωλόγοι του έγκριτου πανεπιστημίου της Πάδοβα, προκειμένου να διασώσουν την Βενετία από τις παλίρροιες και τις πλημμύρες που την απειλούν.


Οι ιταλοί εμπειρογνώμονες προτείνουν να αναπτυχθεί μια δραματική επιχείρηση κατά την οποία το νερό της θάλασσας θα διοχετευτεί κάτω από την πόλη προκειμένου να την ανασηκώσει.


Για την επίτευξη του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, θα ανοιχτούν 12 τρύπες με διάμετρο 30 εκατοστών μέσα σε μια περιοχή εύρους 10 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Βενετίας μέσα από τις οποίες θα διοχετευτεί θαλάσσιο νερό σε βάθος 700 μέτρων. Το νερό της θάλασσας θα υποχρέωνε την άμμο που βρίσκεται κάτω από την πόλη, η οποία σκεπάζεται από ένα κάλυμμα αδιάβροχου αργίλου, να διογκωθεί.


Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωση της Βενετίας κατά 30 εκατοστά μέσα σε 10 χρόνια. “Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι ότι θα επέτρεπε στη Βενετία  να επανακτήσει σχεδόν τα ίδια εκατοστά που έχει χάσει καθώς βυθίζεται τα τελευταία 300 χρόνια” επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος Τζουζέπε Γκαμπολάτι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι πρώτες δοκιμές πριν την εφαρμογή του προγράμματος θα γίνουν σε μια μικρή περιοχή.


Επί του παρόντος, για τη σωτηρία της Βενετίας από τις πλημμύρες και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας  της Αδριατικής βρίσκεται σε εξέλιξη το αμφισβητούμενο πρόγραμμα “Μωυσής” με προϋπολογισμό 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 2003. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανύψωση υδροφρακτών κατά μήκος της εισόδου της λιμνοθάλασσας από την οποία βρέχεται η Βενετία. Η ολοκλήρωση του δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το 2010.


Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πάδοβα υποστηρίζουν ότι και τα δύο προγράμματα μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα. Ωστόσο, με την ιδέα τους δεν συμπλέουν όλοι οι εμπειρογνώμονες. Η Μισέλ Τζαμολκόβσκι, καθηγήτρια γεωτεχνικής μηχανικής στο Πολυτεχνείο του Τορίνου η οποία προήδρευσε της επιτροπής που επιτήρησε το πρόγραμμα σταθεροποίησης του κεκλιμένου πύργου της Πίζας, προειδοποίησε ότι για την εφαρμογή του προγράμματος απαιτείται πολυετής έρευνα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.


“Αγγίζει πραγματικά τον τομέα της επιστημονικής φαντασίας” δήλωσε και προειδοποίησε: “Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Θα μπορούσε να ανυψώσει μόνο συγκεκριμένα τμήματα της Βενετίας και μάλιστα άνισα, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα κτίρια, ειδικά τα ιστορικά κτίρια”.


Εντούτοις, ο δήμαρχος της πόλης δείχνει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Λεει ότι υπάρχει χρόνος για να εξεταστεί πως θα ανυψωθεί η πόλη και ότι είναι πεπεισμένος ότι η τεχνολογία υπάρχει για να γίνει ένα τέτοιο σχέδιο πραγματικότητα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει στη 1.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή
Επόμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα