Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή για ρυθμίσεις θεμάτων ΝΑΤ

Ελπίδα Τσουρή για ρυθμίσεις θεμάτων ΝΑΤ

5

Ρυθμίσεις θεμάτων ΝΑΤ για την αντικατάσταση και εκκαθάριση ναυτολογίων ελληνικών επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες-κρουαζιεροπλοίων


Σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας της Επιτροπής Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή, επιβεβαιώθηκε ένα πρωτόγνωρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ληστρικό μέτρο, σε βάρος των Ελλήνων ναυτικών. Συγκεκριμένα, οι πλοιοκτήτες των ελληνικών επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες-κρουαζιεροπλοίων, αφενός μεν, απαλλάσσονται από  τη καταβολή των εργοδοτικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ (αρθρο24, Ν.3409/2005),  αφετέρου οικειοποιούνται και τις παρακρατηθείσες από το μισθό, ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων!


Είναι φανερή η αδυναμία, αλλά κυρίως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης, να προχωρήσει σε μέτρα και πολιτικές που αποδεδειγμένα να διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των οικονομικών (εξυγίανση των ασφαλιστικών και άλλων Ταμείων των ναυτεργατών) και κοινωνικών (ανεργία ναυτικών) προβλημάτων του χώρου, υποτασσόμενη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όμως, είναι εξίσου φανερή η εξαπάτηση των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, η άνευ όρων υποταγή στις κατά καιρούς υποδείξεις των εφοπλιστών, και η σημαντική και παράνομη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.      


Επιπλέον:
1. Δεν κατοχυρώνονται οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών στην οργανική σύνθεση των πληρωμάτων, εφόσον δίνεται η δυνατότητα, μετά από έγκριση του ΥΕΝ, ναυτολόγησης αλλοδαπών ναυτικών στις θέσεις Ελλήνων.

2. Ένα ποσοστό από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στο ΝΑΤ, του οποίου η οικονομική κατάσταση είναι σε όλους γνωστή, τροφοδοτεί έναν αριθμό άλλων ανεξάρτητων ταμείων, όπως το ΕΛΟΕΝ, τα προνοιακά ταμεία Αξιωματικών και κατώτερων πληρωμάτων, το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης και η Εστία Ναυτικών. Η μη καταβολή των αντίστοιχων εισφορών στα ταμεία αυτά από το Κράτος, θα προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία και αυτών των Ταμείων .

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει στη 1.00 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή
Επόμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα