Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τσουνάμι απειλούν και τη Μεσόγειο, του Τάσου Σαραντή

Τσουνάμι απειλούν και τη Μεσόγειο, του Τάσου Σαραντή

10

 
Ένα σύστημα προειδοποίησης για επερχόμενα τσουνάμι επιβάλλεται να εγκατασταθεί και στη Μεσόγειο θάλασσα, στην οποία υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης τσουνάμι απ’ ότι στον Ινδικό Ωκεανό.


Η διαπίστωση προέρχεται από επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ που συναντήθηκαν στην Ρώμη για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης ενός συστήματος προειδοποίησης για τη  Μεσόγειο και για τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό.


Και στις δύο περιοχές δεν υπάρχει κανένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο προειδοποίησης. Μοναδική εξαίρεση η ύπαρξη ενός μικρού συστήματος γύρω από το Στρόμπολι της Ιταλίας, όπου εγκαταστάθηκε ένα τοπικό σύστημα μετά από μια καθίζηση του εδάφους τον Δεκέμβριο του 2002.


Κι όμως, η περιοχή της Μεσογείου αλλά και του Βορειανατολικού Ατλαντικού έχουν ένα βεβαρημένο παρελθόν σε ότι αφορά την εμφάνιση των δολοφονικών κυμάτων. Ένα τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά από σεισμό χτύπησε τη Λισσαβόνα το 1755 προκαλώντας το θάνατο 60.000 ανθρώπων. Και ένα δολοφονικό κύμα στην Ελλάδα το 1410 π.Χ. εκτιμάται ότι σκότωσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Χώρες όπως η Νέα Σκοτία και η Νορβηγία έχουν χτυπηθεί επίσης από τσουνάμι.


Σήμερα, εξαιτίας της παράκτιας οικιστικής ανάπτυξης, ένα τσουνάμι θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα, “Η Μεσόγειος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπηθεί από τσουνάμι απ’ ότι ο Ινδικός Ωκεανός” δήλωσε ο Κιθ Αλβερσον, διευθυντής του Παγκόσμιου Συστήματος Παρατήρησης Ωκεανών της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Επιπλέον, πολλές πιθανές πηγές τσουνάμι στις οποίες περιλαμβάνονται οι σεισμικές ζώνες, τα υποβρύχια ηφαίστεια και οι απότομες κλίσεις του εδάφους που ενέχουν αυξημένους κινδύνους καθιζήσεων είναι αρκετά κοντά στις μεσογειακές ακτές. Αυτό σημαίνει ότι θα υπήρχε ελάχιστος χρόνος αντίδρασης σε ένα επερχόμενο τσουνάμι.


Η δημιουργία του τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό ανιχνεύθηκε μερικές ώρες πριν να χτυπήσει τις ακτές. Η εκδήλωση ενός τσουνάμι στη Μεσόγειο θα σήμαινε ότι θα χτυπούσε τις περιβάλλουσες ακτές εντός μερικών λεπτών. “Τα δεδομένα από τα σεισμικά δίκτυα της περιοχής διαβιβάζονται σε περίπου 15 λεπτά, όμως εμείς χρειαζόμαστε αναφορές μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα” δήλωσε ο Πατρίτσιο Μπερνάλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη συνάντηση της Ρώμης.


Εντωμεταξύ, σχεδόν ένα χρόνο μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, γερμανοί και ινδονήσιοι επιστήμονες εγκατέστησαν τους δύο πρώτους σημαντήρες και αισθητήρες του υπό ανάπτυξη συστήματος προειδοποίησης στην περιοχή. Ακόμη 23 σταθμοί μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, που θα συνδεθούν με το σύστημα, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.


Εντούτοις ολόκληρο το σύστημα προειδοποίησης για την εκδήλωση τσουνάμι στην περιοχή δεν αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν από το 2008.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ- 24/11/05