Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Παναγιώτης Ξενάκης: “Δίδυμοι Πύργοι- Ήμουν κι εγώ εκεί!”

Παναγιώτης Ξενάκης: “Δίδυμοι Πύργοι- Ήμουν κι εγώ εκεί!”

204

 
“Πως θα ένοιωθα αν ήμουν εκεί;…”, σκεφτόμουν καθώς παρακολουθούσα τις δορυφορικές μεταδόσεις και τις ψυχές που ξεπηδούσαν με τις φλόγες…”, ξεκινά τον πρόλογό στο βιβλίο του “ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ- ημουν κι εγώ εκεί! ” ο Παναγιώτης Ξενάκης.
Αναφερόμενο το βιβλίο στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και στην πτώση των δίδυμων πύργων ο δημοσιογράφος και ποιητής Παναγιώτης Ξενάκης, ξεκίνησε λίγο καιρό μετά το τρομερό συμβάν να συγκεντρώνει πλήθος στοιχείων.
Γνωρίζοντάς τον από τις ποιητικές διακρίσεις που είχε λάβει παλαιότερα, είχαν την τύχη να διαβάσω τα πρώτα κείμενα που αφορούσαν το λογοτεχνικό μέρος. Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τη δουλειά που είχε γίνει, αφού όπως σημείωσε δεν ήθελε να δώσει αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που είχε πάρει από δεκάδες πρόσωπα που ζήσανε με τον α’ ή β’ τρόπο το δυστύχημα.
Αποσπάσματα από το βιβλίο είδαμε σε αθηναϊκές εφημερίδες αλλά και στον τοπικό τύπο πριν δύο χρόνια, όπου επέλεξε να παρουσιάσει το υλικό αυτό. Φέτος το Σεπτέμβρη προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου -με μια ανεξάρτητη έκδοση- που θα την βρείτε όμως σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
(Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Χρηστάκη, Ιπποκράτους 10-Αθήνα.
Τηλ.: 210-3639336).
“Ο ήρωας βρίσκεται σ’ ένα γραφείο που νοίκιασα στον 108ο όροφο του βόρειου Πύργου. Γιατί όμως εκεί που μόνο οι καπνοί, ήταν υπεραρκετοί να καταστήσουν την κατάσταση γρηγορότερα επικίνδυνη;.. Ο λόγος είναι πως ήταν απαραίτητο η ιστορία να ξεκινάει από το μηδέν και ο πρωταγωνιστής της να Ζήσει στο σκηνικό. Άρα έπρεπε να είναι στον Πύργο 1που χτυπήθηκε πρώτος και έπεσε δεύτερος και μάλιστα στους ορόφους πάνω από το χτύπημα. Παρά όμως τις αντιξοότητες προσπαθώ να στηρίξω λογικά την όποια επιβίωσή του”, σημειώνει ο Παναγιώτης Ξενάκης.
“…θα ανεβώ στο περβάζι…όσο πάει…όχι κάτω… …μόνο τον ουρανό…
μια στιγμή θα με χαϊδέψουν οι φλόγες…δε θα χρειαστεί να πάρω καμιά απόφαση…θα τσουρουφλιστώ ξαφνικά και…αυτό ήταν…έπεσα…
…όλα θα τελειώσουν…έτσι παγερά…
…θα είμαι πεθαμένος πριν γλιστρήσω…θα ’χω πεθάνει πριν σκάσω κάτω……μερικά δευτερόλεπτα θα είναι μόνο…”, σκέφτεται ο ήρωάς μας προσπαθώντας να συνηδητοποιήσει τι συμβαίνει σε ένα χαρακτηρισιτκό απόσπασμα του βιβλίου.
Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σημασίας στην λεπτομέρεια που έδωσε ο συγγραφεάς είναι και η φωτογραφία στο εξώφυλλο. Οπως μας πληροφορεί  “Το Boeing 767-322 του εξωφύλλου είναι όμοιο με, το γνωστό τηλεοπτικά, δεύτερο αεροσκάφος που χτύπησε τους Δίδυμους Πύργους. Επιλεχθηκε μέσα από 3.500 φωτογραφίες του ίδιου μοντέλου και έχει ακριβώς την ίδια κλίση των 38ο”.
website: www.didimoipirgoi.gr
e-mail: pitxenakis@in.gr


του Θοδωρή Πυλιώτη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ- 24/11/05 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανελλαδική απεργία δημοσιογράφων σήμερα
Επόμενο άρθροΠόλο: ΝΟΧ-Γλυφάδα στο Ιωνικό