Αρχική Νέα Οικονομία Παγκόσμια Ημέρα Αντικαταναλωτισμού

Παγκόσμια Ημέρα Αντικαταναλωτισμού

11

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά η αποχή μας από αυτήν για μία ημέρα.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Καταναλωτισμού (ΙΝΚΑ) καλεί τους καταναλωτές να δείξουν τη δύναμή τους με αγοραστική αποχή το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αντικαταναλωτισμού (Buy Nothing Day).

Σε σχετική ανακοίνωση το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους, καθώς το 63% των νοικοκυριών της χώρας, όπως εκτιμά, έχει υποβαθμίσει ποιοτικά την διατροφή του, ενώ το 21% των πολιτών αντιμετωπίζει και ποσοτικό πρόβλημα για το ίδιο θέμα.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών την τελευταία 20ετία, όπως αναφέρεται, επηρεάζει τις συμπεριφορές σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας και η διατροφή εμφανίζεται να αποκτά ξανά “ταξικά χαρακτηριστικά”.

 

Ανεξάρτητα πάντως από τη δύναμη του καταναλωτή, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για το πως ψωνίζουμε σήμερα και μάλιστα πως τρεφόμαστε:

Κατά το ΙΝΚΑ, η συμμετοχή του έτοιμου φαγητού από το 1984 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 956% και από το 1993 μέχρι σήμερα κατά 231%, ενώ η άνιση εξέλιξη των τιμών ανάμεσα στα μη τυποποιημένα και μη επώνυμα προϊόντα και τα τυοποιημένα-επώνυμα συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη του “ταξικού διαχωρισμού”.


Επίσης, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, παρατηρείται, αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος κατά 155% μέσα σε 20 χρόνια, των γαλακτοκομικών κατά 55%, της ζάχαρης κατά 118% αλλά και αντίστοιχη μείωση των δημητριακών κατά 17%, των οσπρίων κατά 36% και των ψαριών κατά 7%.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ