Αρχική Πολιτισμός Σε σταυροδρόμι τα ΔΗΠΕΘΕ: Ενόχλησε η μη εκπροσώπηση των νησιωτικών ΔΗΠΕΘΕ στη...

Σε σταυροδρόμι τα ΔΗΠΕΘΕ: Ενόχλησε η μη εκπροσώπηση των νησιωτικών ΔΗΠΕΘΕ στη σύσκεψη υπό τον Π. Τατούλη

6


 Το ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ πως στις 21 Νοεμβρίου υπήρξε συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού με 5 Διευθυντές ΔΗΠΕΘΕ που αποτελούν την επιτροπή εργασίας για να κωδικοποιήσουν τις ήδη κατατιθέμενες απόψεις για την πορεία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, μας έδωσε την αφορμή για να συνομιλήσουμε με τους Πρόεδρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ για να δούμε τι προτάσεις κατατέθηκαν σε ότι αφορά το μέλλον αυτών των κυττάρων πολιτισμού.

“Δευτέρα, 7 του μηνός, υπουργείο Πολιτισμού. Ο υφυπουργός Πέτρος Τατούλης συναντά τους διευθυντές και προέδρους των 16 ΔΗΠΕΘΕ μας για να συζητήσουν από κοινού για το μέλλον του “κουρασμένου” θεσμού των δημοτικών περιφερειακών και να ανακοινώσει την έναρξη μιας “νέας εποχής, με θεσμικές αλλαγές”.
Δευτέρα, 21 του μηνός, υπουργείο Πολιτισμού. Μόνο πέντε διευθυντές ΔΗΠΕΘΕ -της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Κοζάνης και της Λαμίας- εν αγνοία των περισσοτέρων από τα υπόλοιπα Δημοτικά Περιφερειακά, εργάζονται άτυπα ως επιτροπή εργασίας, έπειτα από πρόσκληση του υφυπουργού, για την κωδικοποίηση όσων ελέχθησαν και των προτάσεων που διατυπώθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση.
 “Δεν εκπροσωπούμε κανέναν αλλά τον εαυτό μας. Μας ζήτησε ο υφυπουργός να κάνουμε αυτή την “αγγαρεία” και να κωδικοποιήσαμε αυτά που συμφωνούν όλοι. Από εκεί και πέρα το υπουργείο θα κάνει ό,τι θέλει”, ξεκαθάρισε στην “Ε” ένας από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή εργασίας καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ…
Βεβαίως, μετά τη συνάντηση της 7ης του μηνός ο κ. Τατούλης είχε αναγγείλει τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής….”, ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (στις 22/11) φιλοξενώντας παράλληλα απόψεις εκπροσώπων ορισμένων από τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ.


Αντώνης Λάρδας
Εμείς συνεχίσαμε αυτό το ρεπορτάζ σε τοπικό επίπεδο, επικοινωνώντας τόσο με τον αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Αντώνη Λάρδα όσο και με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Δήμο Αβδελιώδη.
“Η πρώτη συνάντηση που κράτησε 7 περίπου ώρες ήταν χρήσιμη, απαραίτητη και σωστή. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις”, σημείωσε ο κ. Λάρδας λέγοντας ότι συμπεριλήφθησαν τότε όλοι οι Πρόεδροι και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και από τα 17 ΔΗΠΕΘΕ.
Ο ίδιος κατέθεσε ένα υπόμνημα αποτελούμενο από 10 σελίδες όπου ανέλυε τα προβλήματα των ΔΗΠΕΘΕ, και συγκεκριμένα αυτά του Β. Αιγαίου που έχει να αντιμετωπίσει τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, αλλά και οι προοπτικές που υπάρχουν για τη συνέχιση του θεσμού. Αυτό που είχε να παρατηρήσει ο κ. Λάρδας ήταν ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης έμεινε μόνο στο να ακούει και να καταγράφει παρά στο να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπουργείου.
Σημαντικό θέμα που έθιξε ο κ. Λάρδας, αλλά δεν πήρε απάντηση, ήταν το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του για το 2005, καθώς και για το αν θα σεβαστεί τη συμφωνία ειδικά με το Β. Αιγαίο για αναθεώρηση της σύμβασης με το Δήμο Χίου και την επιπλέον χρηματοδότηση από κάθε φορέα με 30.000 ΕΥΡΩ.
“Ζητήθηκε η δέσμευση του υπουργού και λάβαμε ως απάντηση ότι θα… απαντήσει”, μας είπε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου που πρόκειται εντός της εβδομάδας να επικοινωνήσει με το Γραφείο του υφυπουργού ζητώντας επίσημη απάντηση.
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής, ώστε να κωδικοποιηθούν οι προτάσεις που ακούστηκαν. Ήταν στην προσωπική του ευχέρεια για τους ποιους θα επιλέξει, όμως ο κ. Λάρδας σημειώνει ότι θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε να ζητηθεί να βάλουν και αυτοί χρήματα για να κρατηθούν τα ΔΗΠΕΘΕ που προσφέρουν -πέρα των άλλων- σημαντικές θέσεις εργασίας σε ηθοποιούς- μέλη του ΣΕΗ.
Παρατήρησε εξάλλου ότι σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα της “Ε” κανένα από τα μέλη δεν ήταν από νησιωτική περιοχή έτσι ώστε να επισημανθούν και οι ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν αυτά τα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ πρόκειται να πάρει την πρωτοβουλία για να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους Προέδρους των ΔΗΠΕΘΕ για να δουν από κοινού πως θα εκφράσουν την ανησυχία τους.


Δήμος Αβδελιώδης
Μέσα από τον τύπο ενημερώθηκε και ο Δήμος Αβδελιώδης για τη νέα συνάντηση που είχε ο κ. Τατούλης.
Επισήμανε ότι ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ έχει τεράστια σημασία ειδικά για τα νέα παιδιά, διότι η νεολαία συστηματικά μπορεί να έρθει σε επαφή με το καλό θέατρο, παρακολουθώντας δύο τουλάχιστον παραστάσεις το χρόνο.
“Μπορούμε έτσι να διαμορφώσουμε μια νέα γενιά Ελλήνων που στον τόπο τους (και όχι μόνο στο Κέντρο) θα αποκτήσουν θεατρική παιδεία και τελειώνοντας το Λύκειο να έχουν πλήρη κατάρτιση αισθητικής για το θέατρο. Είναι μια τεράστια και πάρα πολύ σοβαρή επένδυση”, πρόσθεσε.
“Για να διασφαλιστεί αυτός ο θεσμός και να εδραιωθεί θέλει τη στήριξη από την Πολιτεία, ενώ το ΥΠΠΟ πρέπει να πείσει πολιτικά τους Δήμους ώστε να συμβάλλουν στον τακτικό προϋπολογισμό των ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής τους.
“Έτσι δεν θα βουλιάξει το θέατρο που θα μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του και να πηγαίνει σε όλα τα μέρη τα οποία και γεωγραφία καλύπτει”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν εργαστήρια σε όλες τις έδρες των νομών υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ (για παράδειγμα στο Β. Αιγαίο σε Μυτιλήνη, Βαθύ, Μύρινα και Αγ. Κήρυκο), ενώ παράλληλα να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια οι παραστάσεις να φτάνουν σε κάθε χωριό των νησιών μας.
Το “σφικτό” σχήμα της Επιτροπής κατά το Δ. Αβδελιώδη ήταν λογικό να γίνει, αρκεί όμως να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν και να έχει μια φιλοσοφία διαρθρωτικών κινήσεων με σύνεση και σοβαρότητα. “Ελπίζω να μην είναι λόγια και φάινεσθαι”, παρατήρησε.
Αρνητικά σχολίασε όμως το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος των νησιών.  “Η νησιωτική Ελλάδα δεν υπολείπεται ούτε σε μέγεθος, ούτε σε σημασία της ηπειρωτικής. Έχει ιδιαίτερα προβλήματα και θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από τα νησιά σε αυτή τη σύσκεψη. Δείχνεται έτσι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το Αιγαίο Πέλαγος και γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα, παρόλο που είναι η ιστορία μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας”, δήλωσε στη “Δ”.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θοδωρής Πυλιώτης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ- 28/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε τον πρώτο νοτιά, “έφυγε” το ακρομόλιο των Ψαρών
Επόμενο άρθροPoll: τι λένε οι αναγνώστες μας για τη χρήση της κρυφής κάμερας