Αρχική Νέα Τοπικά Τα’ σπασαν Ελλάδα – Τουρκία στο “διασυνοριακό”

Τα’ σπασαν Ελλάδα – Τουρκία στο “διασυνοριακό”

11


 Οπισθεν ολοταχώς για την Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg ΙΙΙ έκαναν Ελλάδα και Τουρκία, λόγω της εμμονής που εκδηλώθηκε από την τουρκική πλευρά να απαλειφθεί ο όρος “διασυνοριακό” από όλα τα κείμενα που αφορούν το πρόγραμμα.
Η διαφωνία εκδηλώθηκε κατά τη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Καθοδήγησης του προγράμματος, προχθές στην Αγκυρα, και είχε αποτέλεσμα να μη συζητηθεί τελικά κανένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πόσο μάλλον το να ενταχθούν και έργα στην πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την αρχή της συνεδρίασης τα στελέχη-μέλη της επιτροπής από την τουρκική πλευρά επέμεναν να μην χρησιμοποιηθεί ο προσδιορισμός “διασυνοριακό” σε καμία παράμετρο του προγράμματος, παρότι είναι γνωστό πως ο ίδιος ο χαρακτήρας της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ορίζεται ως δράση διασυνοριακής συνεργασίας.


Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν χθες ότι η εμμονή της τουρκικής πλευράς στην απάλειψη του όρου “διασυνοριακός” εντάσσεται στη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων, δηλαδή “στην άποψη που λέει ότι τίποτα δεν είναι καθορισμένο”.


Από την ελληνική και κοινοτική πλευρά επιχειρήθηκε κατ’ επανάληψη να ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας του προγράμματος, δίχως όμως αποτέλεσμα.


Τελικά η επιτροπή αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση και να αποφασίσει για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με τη γραπτή διαδικασία. Είναι προφανές ότι το θέμα θα απασχολήσει άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 24/11/2005

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ: chiosnews.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε τον πρώτο νοτιά, “έφυγε” το ακρομόλιο των Ψαρών
Επόμενο άρθροPoll: τι λένε οι αναγνώστες μας για τη χρήση της κρυφής κάμερας