Αρχική Νέα Τοπικά Συμμετοχή Σ. Τσίφτη στις εργασίες του Συνεδρίου ”Οικονομική Ανάπτυξη και Συνοχή στη...

Συμμετοχή Σ. Τσίφτη στις εργασίες του Συνεδρίου ”Οικονομική Ανάπτυξη και Συνοχή στη Διευρυμένη Ε.Ε.”

5

Στις εργασίες του Συνεδρίου ’’Οικονομική Ανάπτυξη και Συνοχή στη Διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση’’, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, μετείχε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης. Στο συνέδριο μετείχαν οι επικεφαλής όλων των Περιφερειών της Ε.Ε. ενώ από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι Γ.Γ. των Περιφερειών της Χώρας καθώς και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης κα Αποκέντρωσης κ. Αθανάσιος Νάκος.   Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου οι Έλληνες Γενικοί Γραμματείς είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την Επίτροπο κ. Χούμπνερ καθώς και με τον Ελληνα Επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα. Στη διάρκεια της συνάντησης με την κα Χούμπνερ ο κ. Νάκος παρουσίασε τις βασικές αρχές του Νομοσχεδίου που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και που αφορά στη σύσταση των 5 Αναπτυξιακών Υπερ-Περιφερειών της χώρας.


Ακολούθως ο κ. Τσίφτης μετέβη στη Βαρκελώνη όπου μετείχε στη Διάσκεψη με θέμα  ’’Περιφερειακή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Βαρκελώνη + 10″ που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της 10ης Επετείου της Συνόδου της Βαρκελώνης. Στη διάρκεια της Διάσκεψης ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε παρέμβαση στην οποία επεσήμανε τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στις Περιφέρειες της Μεσογείου και ειδικότερα στις νησιωτικές Περιφέρειες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην φυσιογνωμία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση των στόχων αυτών στα πλαίσια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι στο τέλος των εργασιών της Διάσκεψης οι εκπρόσωποι των Μεσογειακών Περιφερειών αλλά και των Δήμων που μετείχαν σε αυτήν κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη. Στο κείμενο της διακήρυξης γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων  στα εξής:
* Στην αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης των δομών περιφερειακής διοίκησης και της ενδυνάμωσης αυτής καθώς πρόκειται για έναν θεσμό που επιτελεί διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεων των Μεσογειακών χωρών.
* Την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ελευθερίας καθώς και τη συστηματική λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας με παράλληλη λήψη μέτρων για την επίτευξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής στον χώρο της Μεσογείου.
* Την ενίσχυση των δράσεων διασυνοριακής και ενδομεσογειακής συνεργασίας με την παράλληλη δημιουργία ενός Ευρω – Μεσογειακού Φόρουμ με την συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών.
* Την υιοθέτηση ενός μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των Μεσογειακών Περιφερειών και το οποίο θα εφαρμόζει πιλοτικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ πόλεων και περιφερειών και θα έχει εφαρμογή σε διαφορετικές περιοχές των χωρών της Μεσογείου.
* Τη δημιουργία μιας Ευρω-Μεσογειακής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με τη συμμετοχή επενδυτών από τον διεθνή χώρο και με στόχο την εξασφάλιση πιστώσεων για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
* Την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου καθώς και τη στήριξη ανταλλαγών τεχνογνωσίας στον τομέα της καινοτομίας με έμφαση στην ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων, της διασποράς γνώσης και της δημιουργίας ευκαιριών εργασίας τα προσεχή χρόνια.
* Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε θέματα αποτελεσματικής διακυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
* Την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας, η πόση καθαρού νερού ή αποκομιδή σκουπιδιών κτλ που αποτελούν προτεραιότητες βάση των στόχων που έχουν τεθεί και από τα Ηνωμένα Εθνη.
* Την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων με την χάραξη μιας πολιτικής ενίσχυσης του αγροτικού τομέα αλλά και λήψης μέτρων για περιοχές με περιβαλλοντικά προβλήματα.
* Την ενίσχυση του απευθείας διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών για την εξασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης καθώς και την προώθηση οριζόντιων δράσεων και προγραμμάτων με αντικείμενο την κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου.
* Την αύξηση των πόρων για την κοινωνική συνοχή και την δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να εξαλειφθούν οι πιθανότητες μετανάστευσης για οικονομικούς λόγους.
* Την ενίσχυση του αγώνα, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης, ενάντια σε στερεότυπα, ανισότητες, ρατσισμό και όλες τις μορφές ξενοφοβίας συμπεριλαμβανομένων των φαινομένων αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας και την αποφυγή όλων των εκδηλώσεων μίσους.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντονη διαμαρτυρία των αδιόριστων εκπαιδευτικών με τρία παιδιά
Επόμενο άρθροΕξώδικος Δημάρχου Χίου για περίπτερο ανατολικά Νομαρχίας