Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τμήμα Τουρισμού: ερώτηση στη Βουλή από την Ελπίδα Τσουρή

Τμήμα Τουρισμού: ερώτηση στη Βουλή από την Ελπίδα Τσουρή

5


 Στη Βουλή έφερε το θέμα της δημιουργίας τμήματος τουρισμού στη Χίο η βουλευτής του Νομού Ελπίδα Τσουρή. Αφορμή για την Ερώτηση που απηύθυνε στην Υπουργό Παιδείας υπήρξε η ανησυχία και ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την κυβερνητική πρόταση να δημιουργηθεί τμήμα τουρισμού στην Εύβοια, αντί στη Χίο, για την οποία υπήρχε αρχικός σχεδιασμός.

Στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που βρίσκεται στη Χίο, λειτουργεί με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια η μοναδική σε ελληνικό ΑΕΙ κατεύθυνση τουρισμού. Επιπλέον, στο ίδιο τμήμα λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια το μοναδικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο: “Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού”, που οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού, τονίζεται στο δελτίο τύπου από το γραφείο της κας Τσουρή.


Οι παραπάνω λόγοι δικαιολογούν τον αρχικό σχεδιασμό να λειτουργήσει το προπτυχιακό τμήμα τουρισμού στη Χίο, αφού ήδη υπάρχει η κτηριακή υποδομή, επαρκές διοικητικό προσωπικό και εξειδικευμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό με εκπαιδευτική εμπειρία και διεθνή αναγνώριση.


Εύλογα είναι έτσι τα ερωτήματα που θέτει στην Υπουργό η Ελπίδα Τσουρή, για την αλλαγή πλεύσης του σχεδιασμού του Υπουργείου και την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τμήμα τουρισμού σε μια περιοχή, όπου υπάρχει μηδενική κτιριακή και εκπαιδευτική υποδομή, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την υπάρχουσα υποδομή και δυναμική του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.


Παράλληλα, σε συνεργασία με τη βουλευτή Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υποβλήθηκε σχετική με το θέμα Ερώτηση. Η  Ελπίδα Τσουρή ήταν μεταξύ των βουλευτών που την συνυπέγραψαν.Ερώτηση
Προς
Την Υπουργό Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού


Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία από δεκαετίας η μοναδική σε Ελληνικό ΑΕΙ κατεύθυνση τουρισμού. Επιπλέον, στο ίδιο Τμήμα λειτουργεί από οκταετίας το μοναδικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο “Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού” που οδηγεί στην απόκτηση τίτλων Μάστερ και Διδακτορικού.


Σύμφωνα με τα προηγούμενα προκύπτει ότι το συγκεκριμένο Τμήμα τεκμηριωμένα διαθέτει : α) την κατάλληλη υποδομή, β) το εξειδικευμένο ανθρώπινο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, γ) τη σχετική εκπαιδευτική εμπειρία, και δ) εκτεταμένη διεθνή αναγνώριση.


Πληροφορίες όμως, και διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο, αναφέρουν ότι υπάρχει κυβερνητική πρόθεση δημιουργίας Τμήματος τουρισμού στην Εύβοια, χωρίς να υπάρχει κανένα από τα παραπάνω δεδομένα στοιχεία.


Ερωτάται η κυρία Υπουργός


1. Σχεδιάζεται η ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού στην Εύβοια; Αν ναι, τότε για ποιους λόγους;
2. Υπάρχει μελέτη σχετική σκοπιμότητας; Αν ναι, παρακαλούμε να μας κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.
3. Για ποιους λόγους δεν αξιοποιείται περαιτέρω η υπάρχουσα υποδομή και δυναμική του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Χίο;


24.11.2005
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντονη διαμαρτυρία των αδιόριστων εκπαιδευτικών με τρία παιδιά
Επόμενο άρθροΕξώδικος Δημάρχου Χίου για περίπτερο ανατολικά Νομαρχίας