Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιστροφή στη Γη με δείγματα από αστεροειδή, του Τάσου Σαραντή

Επιστροφή στη Γη με δείγματα από αστεροειδή, του Τάσου Σαραντή

4

 
Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα κατάφερε να προσεδαφιστεί στον αστεροειδή Ιτοκάουα και να συλλέξει δείγματα, τα οποία θα μεταφέρει στη Γη για αναλύσεις. Είναι η πρώτη φορά που έγινε εφικτή η συγκέντρωση δειγμάτων από ένα σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από το φεγγάρι.


Παρά τα αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή φαίνεται ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (JAXA), το Χαγιαμπούσα ακούμπησε το αστεροειδή, που έχει σχήμα πατάτας, στις 00:07 ώρα Ελλάδας το Σάββατο και εκτόξευσε μια μεταλλική μπάλα, η οποία ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να σηκώσει σκόνη και άλλο υλικό λεπτών κόκκων από την πανάρχαια επιφάνεια.


Η μεταλλική σφαίρα, που κατέβηκε στον αστεροειδή πριν από το σκάφος, περιείχε τα ονόματα 880.000 προσώπων που κατάγονται από 149 χώρες, μεταξύ των οποίων του Αμερικανού κινηματογραφιστή Στίβεν Σπίλμπεργκ και του βρετανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ, που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση της JAXA.


Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, αλλά η τελική διαπίστωση για το δείγμα υλικού που περισυλλέχθηκε θα γίνει τον Ιούνιο του 2007, όταν το σκάφος θα επιστρέψει στη Γη έχοντας διανύσει την  απόσταση των δύο δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.


Η πρώτη ανάλυση δειγμάτων από αστεροειδή αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Σε αντίθεση με τους πλανήτες, τα σώματα αυτά έχουν μείνει αναλλοίωτα από τη δημιουργία τους πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.


Ο αστεροειδής Ιτοκάουα, με μήκος 690 μέτρα και πλάτος 300, βρίσκεται σήμερα σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ανάμεσα στη Γη και τον Αρη. Πήρε το όνομά του από τον Χιντέο Ιτεκάουα, τον πατέρα της ιαπωνικής πυραυλικής επιστήμης.


Το Χαγιαμπούσα (που στα ιαπωνικά σημαίνει γεράκι) αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην αποστολή του, με δυσλειτουργίες στα σκέλη προσεδάφισης και τα γυροσκόπια, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν. Εξάλλου, η πρόβα προσεδάφισης στις αρχές Νοεμβρίου απέτυχε, καθώς το σκάφος δεν μπόρεσε να εντοπίσει κατάλληλο σημείο για την κάθοδο. Λίγες ημέρες αργότερα, το μικρό ρομπότ Μινέρβα, που θα κατέβαινε στην επιφάνεια του Ιτοκάουα για να την φωτογραφίσει, χάθηκε στο διάστημα. Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2003 και τον περασμένο Σεπτέμβριο προσέγγισε τον αστεροειδή.


Υπενθυμίζεται ότι το 2001, το διαστημικό σκάφος NEAR της NASA επισκέφθηκε τον αστεροειδή Έρωτα, που είχε το μέγεθος του Μανχάταν και συνέλεξε σημαντικά δεδομένα, όμως δεν έφερε πίσω στη Γη δείγματα του βράχου.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨαρά: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αττική
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Δ.Σ. Νεολαίας Δήμου Χίου για Παγκόσμια ημέρα για το AIDS