Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Το ελαιόλαδο προστατεύει αγγεία και καρδιά

Το ελαιόλαδο προστατεύει αγγεία και καρδιά

10

 Το ελαιόλαδο λειτουργεί προστατευτικά για τα αγγεία και την καρδιά όχι μόνο επειδή δεν αυξάνει τη χοληστερόλη, αλλά και επειδή περιέχει φαινόλες, ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, υποδεικνύει μικρή μελέτη στην Ισπανία.
Τα ελαιόλαδα με την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολών είναι το παρθένο και το έξτρα παρθένο, τονίζουν οι ερευνητές.
Ο Χουάν Ρουάνο και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Reina Sofia στην Κόρδοβα συνέκριναν 21 άτομα με υψηλή χοληστερόλη χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, ενώ στην άλλη δόθηκε ελαιόλαδο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι φαινόλες.
Αμέσως μετά το γεύμα, οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση των αγγείων, χρησιμοποιώντας ένα απλό πιεσόμετρο για να ασκήσουν πίεση στα αγγεία του χεριού. Το πόσο καλά ανταποκρίνονται τα αγγεία στο τεστ αυτό δίνει μια καλή εικόνα για το πώς αντιδρούν σε ξαφνικές μεταβολές της πίεσης του αίματος.
Η ελαττωμένη αντίδραση στις ξαφνικές μεταβολές της πίεσης μπορεί να συμβεί φυσιολογικά έπειτα από την κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά, θεωρείται όμως πρώιμο σημάδι αγγειοπάθειας.
Στην ομάδα που είχε καταναλώσει φαινόλες, η αντίδραση των αγγείων ήταν βελτιωμένη τις πρώτες λίγες ώρες μετά το γεύμα, ενώ στην ομάδα ελέγχου δεν παρουσιάστηκε βελτίωση.
Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φαινόλες αυξάνουν στο αίμα τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που διαστέλλει τα αγγεία, και παράλληλα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τη διατάραξη του μεταβολισμού λόγω της συγκέντρωσης καταστρεπτικών ελεύθερων ριζών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ- 29/11/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨαρά: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αττική
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Δ.Σ. Νεολαίας Δήμου Χίου για Παγκόσμια ημέρα για το AIDS