Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, του Γ. Μαρή

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, του Γ. Μαρή

11

Η ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ συνδιαζόμενες με το κάπνισμα και τον Σακχαρώδη διαβήτη δημιουργούν συνθήκες υψηλού κινδύνου για τον ασθενή.


      του Γ . ΜΑΡΗ
              Φαρμακοποιού – Υγιεινολόγου


Ο υπερτασικός κινδυνεύει 3 φορές περισσότερο να υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου, 6 φορές περισσότερο να πάθει καρδιακή ανεπάρκεια, 7 φορές περισσότερο να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, 3 φορές  περισσότερο να πάθει ανεύρυσμα της αορτής και αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων, 2 φορές περισσότερο να υποστεί νεφρική ανεπάρκεια τόνισε στην εισήγησή του ο Διευθυντής του αντιυπερτασικού Ιατρείου του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου κύριος Κων/νος Τσιούφης.
Τα αίτια αύξησης τριγλυκεριδίων στο αίμα και τρόπους αντιμετώπισης ανέπτυξε στην εισήγησή του ο κύριος Ιωάννης Σκούμας υπεύθυνος Μονάδας Λιπιδίων της Πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η υπέρτατη χρήση αλκοόλ, η διατροφή με υψηλές δόσεις υδατανθράκων και λιπών, διάφορες παθήσεις, διάφορα φάρμακα και γενετικές δυσλιπιδαιμίες αναφέρθηκαν ως αιτίες για υπερχοληστεριναιμία.
Για την αντιμετώπιση της απαιτείται να ακολουθηθεί Υγιεινοδιαιτητική αγωγή δηλαδή δίαιτα, άσκηση, απώλεια βάρους ή φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο μαζί. Τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και ο εμπλουτισμός της με Ω3 και Ω6 πολυακορέστων λιπαρών οξέων και φυτικών στερολών. Οι ουσίες αυτές προσλαμβάνονται από φυσικές πηγές π.χ. ξηροί καρποί, σόγια, ιχθυέλαια, καταναλώνοντας τις σε υψηλές ποσότητες ή σε φαρμακευτικής μορφής εκχυλίσματα.
Ρυθμίζοντας τις τιμές της Αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερίνης LDL και HDL του σακχάρου και ακολουθώντας υγιεινό τρόπο διαβίωσης περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες για πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨαρά: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αττική
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Δ.Σ. Νεολαίας Δήμου Χίου για Παγκόσμια ημέρα για το AIDS