Αρχική Νέα Τοπικά Η ΕΛΜΕ καταγγέλει την καταστροφή αρχαίου νεκροταφείου στο Ριζάρι

Η ΕΛΜΕ καταγγέλει την καταστροφή αρχαίου νεκροταφείου στο Ριζάρι

6


Για την  καταστροφή αρχαίου οργανωμένου Νεκροταφείου του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε κατά την ανασκαφή οικοπέδου, στην περιοχή “Ριζάρι” του Δήμου Χίου, συζήτησε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ, κατά τη συνεδρίασή του της 28ης Νοεμβρίου 2005.


Πρόκειται για τον πρώτο φορέα που αντιδρά, μετά την καταγγελία του Συλλόγου Οικολογίας και τις πολλαπλές αναφορές στα τοπικά μέσα για την καταστροφή που συντελείται, ενώ το θέμα πρόβαλε και ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER σε σχετική εκπομπή του δημοσιογράφου Κ. Χαρδαβέλα.

 

“Το εν λόγω αρχαίο Νεκροταφείο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, περιείχε μεγάλο αριθμό κεραμικών και κιβωτιόσχημων τάφων και σαρκοφάγων  και θα μπορούσε αναμφίβολα λόγω της τεράστιας αρχαιολογικής αξίας του, με την δέουσα  μέριμνα της Πολιτείας να αναδειχθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο  και να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο ενδιαφέροντος και έλξης  τουρισμού για την πόλη της Χίου και γενικότερα το νησί της Χίου.
Αντί όμως, όπως θα ήταν φυσιολογικό, να  επιδειχθεί  ευαισθησία και  ανάλογο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική αυτή πολιτιστική κληρονομιά, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του καθ΄ ύλη αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού ή γιατί όχι του Υπουργείου Νησιωτικής Ανάπτυξης , της Ν. Α. Χίου και του Δήμου Χίου , αν και γνώριζαν, εντούτοις υπήρξε πρωτοφανής αδιαφορία και  αναλγησία , σκόπιμη ή μη  με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης ,  να επιφέρει με τους εκσκαφείς που χρησιμοποίησε για αποχωμάτωση και ανέγερση κτηρίου, ολική καταστροφή των ευρεθέντων τάφων που αποκαλύφθηκαν επί  της έκτασης του οικοπέδου αυτού.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, θεωρώντας ότι η διαφύλαξη στο ακέραιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , είναι υποχρέωση όλων μας πολιτών και Πολιτείας γιατί συνδέεται με το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον του τόπου, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση.
 1. Να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ και ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ δημόσια όλους όσους επέτρεψαν  με τον τρόπο τους να συντελεσθεί αυτή η εκτεταμένη καταστροφή του Αρχαίου Νεκροταφείου στο “Ριζάρι” του Δήμου Χίου.
2. Να καλέσει την Πολιτεία να αφυπνισθεί και να απαλλοτριώσει τον εναπομείναντα χώρο του οικοπέδου αλλά και τον παρακείμενο όμορο χώρο, ώστε να προχωρήσει σε προσεκτική ανασκαφή  προκειμένου να περισώσει και φέρει στην επιφάνεια τους υπόλοιπους τάφους που βρίσκονται θαμμένοι εκεί και οι οποίοι ίσως να είναι και περισσότεροι από αυτούς που ήδη διαλύθηκαν”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨαρά: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αττική
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Δ.Σ. Νεολαίας Δήμου Χίου για Παγκόσμια ημέρα για το AIDS