Αρχική Νέα Τοπικά ΕΔΕ από το ΥΠΠΟ για αρχαιολογικά ευρήματα στη Χίο

ΕΔΕ από το ΥΠΠΟ για αρχαιολογικά ευρήματα στη Χίο

60

 

Την παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη προκάλεσαν οι καταγγελίες για καταστροφή των αρχαίων ευρημάτων που ήρθαν στο φως από σωστική ανασκαφή της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην περιοχή Ριζάρι της Χίου.
Οι καταγγελίες προβλήθηκαν στην προχθεσινή εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα “Αθέατος Κόσμος”, στο κανάλι ALTER και με ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης δίνει εντολή να διενεργηθεί Ε.Δ.Ε από ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου και μάλιστα “σε έρευνα εντός δεκαημέρου από σήμερα, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για τα πραγματικά περιστατικά της όλης υπόθεσης”.
Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Ιουνίου ο Σύλλογος Οικολογίας & Περιβάλλοντος Χίου ζητούσε να υπάρξει πλήρη ενημέρωση από την αρχαιολογική υπηρεσία για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί με ανάλογη ευαισθησία από πλευράς ΥΠΠΟ.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Οικολογίας οι ανασκαφές είχαν αναδείξει “μεγάλο αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών περιέχει τάφους του 1ου, 2ου και 3ου αιώνα π.X. κεραμικούς και κιβωτιόσχημους καθώς και σαρκοφάγους”.
Πρότεινε επίσης την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με απαλλοτρίωση του οικοπέδου και να μην επιλεγεί η συνήθης κατάχωσή του.

 


Μόλις προχθές εξάλλου ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Χίου στην οποία “καταγγέλλει δημόσια όλους όσους επέτρεψαν  με τον τρόπο τους να συντελεσθεί αυτή η εκτεταμένη καταστροφή του Αρχαίου Νεκροταφείου στο “Ριζάρι” του Δήμου Χίου” και καλεί την Πολιτεία “να αφυπνισθεί και να απαλλοτριώσει τον εναπομείναντα χώρο του οικοπέδου αλλά και τον παρακείμενο όμορο χώρο, ώστε να προχωρήσει σε προσεκτική ανασκαφή  προκειμένου να περισώσει και φέρει στην επιφάνεια τους υπόλοιπους τάφους που βρίσκονται θαμμένοι εκεί και οι οποίοι ίσως να είναι και περισσότεροι από αυτούς που ήδη διαλύθηκαν”.

 

Η άποψη της Αρχαιολογίας
Την άποψη ότι η υπηρεσία έκανε το καθήκον της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σημείωσε η Προϊσταμένη της Κ’ ΕΠΚΑ, αρχαιολόγος, Αγλαΐα Αρχοντίδου.
Σε συνέντευξη στο τοπικό κανάλι ΠΑΤΡΙΔΑ-TV (από όπου και η φωτογραφία) σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους τάφους που βρέθηκαν στο οικόπεδο βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου καθώς και αρκετοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν διαλυμένοι. Εκεί θα συντηρηθούν και στη συνέχεια θα εκτεθούν.
Ένας μικρός αριθμός βρίσκεται σκεπασμένος μέσα στο οικόπεδο ενώ ένας μεγαλύτερος αριθμός (περίπου 20 τάφοι) βρίσκονται προστατευμένοι μέσα σε περιφραγμένο χώρο με σκοπό να τοποθετηθούν σε κοινή θέα στο ισόγειο του Κινηματογράφου που προβλέπεται να γίνει στη νέα οικοδομή και που προβλέπεται από τη σχετική μελέτη του έργου.
“Όλη η Χίος από κάτω είναι ένα απέραντο νεκροταφείο” δήλωσε η κα Αρχοντίδου τονίζοντας ότι σαν αρχαιολόγος θα επιθυμούσε όλοι αυτοί οι χώροι να μεταβάλλονταν σε μουσεία, φρονεί όμως ότι δεν είναι κάτι το εφικτό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροRSS Feeds
Επόμενο άρθροΠρώτη μεταμόσχευση προσώπου από Γάλλους, του Τάσου Σαραντή