Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου από Γάλλους, του Τάσου Σαραντή

Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου από Γάλλους, του Τάσου Σαραντή

21

 Μια 36χρονη γαλλίδα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση προσώπου. Την ιδιάζουσα επέμβαση πραγματοποίησε ομάδα γάλλων χειρούργων.


Η γυναίκα είχε χάσει τη μύτη, τα χείλη και το πηγούνι της έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από σκύλο. Για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης οι  γιατροί έλαβαν δέρμα, λίπος και αίμα από ένα νεκρό δότη τα οποία συνέδεσαν με το πρόσωπο της ασθενούς σε μια επέμβαση που διήρκεσε τουλάχιστον πέντε ώρες και πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.


Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι το πρόσωπο της γυναίκας δεν θα μοιάζει με αυτό του δότη, αλλά ούτε και με το δικό της όπως ήταν πριν να δεχτεί την επίθεση. Αντ’ αυτού θα έχει ένα “υβριδικό πρόσωπο”, εξήγησαν. Όπως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υπόκεινται σε μεταμόσχευση, έτσι και η γυναίκα θα πρέπει να λάβει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, προκειμένου το σώμα της να αποδεχτεί τους ξένους ιστούς.


Ο Νάντεϊ Χάκιμ, διευθυντής της μονάδας Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Χάμερσμιθ στο Λονδίνο και διευθυντής του Διεθνούς Κολεγίου Χειρούργων, δήλωσε στο BBC: “Είχα επαφή με την χειρουργική ομάδα στη Γαλλία προχθές. Ηταν προσεκτικοί για τη δημοσιοποίηση της είδησης, δεδομένου ότι θέλουν να σιγουρευτούν ότι όλα πήγαν καλά”. “Είναι καλό ότι ήταν μια μερική μεταμόσχευση. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ξεκινήσουν αυτές οι επεμβάσεις, αφού δεν θα επηρεαστεί ολόκληρο το πρόσωπο αν η μεταμόσχευση δεν αποδειχθεί βιώσιμη” πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο Ιαν Χιούτσισον χειρούργος και επικεφαλής του βρετανικού Ερευνητικού Ιδρύματος Χειρουργικών Επεμβάσεων Προσώπου, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις φάσεις κατά τις οποίες η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποτύχει. “Στην βραχυπρόθεσμη μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι στα αιμοφόρα αγγεία. Μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτύχει η δράση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων τα οποία, επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον ασθενή”.


Μέχρι σήμερα, ιατρικές ομάδες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχαν δηλώσει έτοιμες για την πραγματοποίηση επεμβάσεων σε ζώντες ασθενείς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το δέρμα του προσώπου είναι καλύτερο για τις μεταμοσχεύσεις προσώπων, δεδομένου ότι αντιστοιχεί καλύτερα από το δέρμα από ένα άλλο μέρος του σώματος του ασθενή το οποίο μπορεί να έχει μια διαφορετική σύσταση και χρώμα.


Αλλά τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τις μεταμοσχεύσεις προσώπων, αλλά και ο ψυχολογικός αντίκτυπος στους ασθενείς που θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα άλλο πρόσωπο, ήταν οι αιτίες που δεν είχαν προχωρήσει σε τέτοιες επεμβάσεις. Οι ανησυχίες σχετικά με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ο ψυχολογικός αντίκτυπος και οι συνέπειες μιας τεχνικής αποτυχίας απέτρεψαν μέχρι σήμερα την ηθική έγκριση της διαδικασίας και στη Βρετανία.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


-Τι έκαναν οι γάλλοι γιατροί;
Ελαβαν δέρμα από έναν πτωματικό δότη και το μεταμόσχευσαν στο πρόσωπο μιας 36χρονης ασθενούς. Ο νέος ιστός καλύπτει τη μύτη τα χείλη και το πηγούνι της.  Η επέμβαση περιλαμβάνει τη σύνδεση πολλών μικρών αιμοφόρων αγγείων του ιστού με το πρόσωπο του ασθενή.


-Εχει δοκιμαστεί η μέθοδος στο παρελθόν;
Ανάλογη επέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ασθενή εν ζωή. Ενας αμερικανός πλαστικός χειρούργος έχει μεταμοσχεύσει το πρόσωπο ενός νεκρού ατόμου σε άλλο νεκρό πρόσωπο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μεταμοσχεύσεις προσώπων σε αρουραίους και σκύλους.


-Ποιες είναι οι ιατρικές ανησυχίες;
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε ζώντα ασθενή, κανένας δεν γνωρίζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας τέτοιας επέμβασης. Ό κίνδυνος της απόρριψης είναι σχετικά υψηλός. Κορυφαίοι χειρούργοι υπολογίζουν ότι ένας στους δέκα ασθενείς θα μπορούσε να υποστεί απόρριψη του μοσχεύματος μέσα σε έξι εβδομάδες, ενώ οι μισοί έπειτα από ένα έτος.


-Τι ηθικά ζητήματα προκύπτουν;
Εάν κάποιες οικογένειες δώσουν την άδεια να μεταμοσχευτεί το πρόσωπο του ανθρώπου τους, πως θα αντιδρούσαν εάν συναντούσαν τον λήπτη ασθενή; Από την άλλη, πως θα αντιδράσει ο ασθενής γνωρίζοντας ότι έχει το πρόσωπο κάποιου άλλου; 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ- 1/12/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑναβολή εγκαινίων σε ιχθυόσκαλα και φράγμα Κόρης Γεφύρι
Επόμενο άρθροΕκδήλωση της ΚΝΕ για τα σχολεία