Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάρκος Σκούφαλος: ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΙΑ: ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ

Μάρκος Σκούφαλος: ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΙΑ: ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ

18

 ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΙΑ: ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ


 Έτοιμο από καιρό δείχνει το πολιτικό κατεστημένο της Χίου από τη ΝΔ μέχρι και την κεντροαριστερά προκειμένου να δεχθεί ένα μεσσία.
 Γεγονός βέβαια είναι ότι το κλίμα στα τοπικά ΜΜΕ από καιρό έχει στηθεί- ως αμειβόμενη διαφήμιση ή όχι αυτό αφορά στα ίδια και τη χαμένη τους τιμή- προκειμένου να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.
 Το παλιό, φτιασιδωμένο, ντυμένο σε νέο αφορά στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Αντώνη Κοτσακά.
 Δεξιοί, σοσιαλδημοκράτες και Συνασπισμένοι, σπεύδουν ομαδικώς να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στον υπερκομματικό (sic) πιθανό διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου. Τα χαρτιά ανοίγονται ένα ένα δίκην τράπουλας προκειμένου μέσα από την πολιτική σασπένς να περιβληθεί ο νέος σωσίας με την αύρα του νικητή.
 Θα μου πείτε τόσα βλέπουν τα μάτια μας κι ακούνε τ’ αυτιά μας, γιατί όχι και τούτο; Συμφωνούμε απόλυτα αφού δεν πρόκειται για κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά άσχετα αν οι κύκλοι του συνεταιρισμού “Δικομματισμός & Σια ΑΕ” κόπτονται με το παραπάνω αυτή τη φορά. Άλλωστε οι κομμουνιστές έχουν εδώ και καιρό διατυπώσει μέσα από τα πολιτικά τους ντοκουμέντα ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές θα αποτελέσουν ακόμα ένα πεδίο δράσης των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων  για να εγκλωβίσουν το λαό σε ανώδυνα για το σύστημα τους κανάλια. Γι αυτό και θα εντείνεται η φιλολογία σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο για τις τοπικές κοινωνίες, για τους σοβαρούς και υπεύθυνους, για τους υπερκομματικούς και φυσικά για την τιμή της ενότητας της Αριστεράς. Όλα αυτά για να αποπροσανατολιστεί ο εργαζόμενος, για να υπηρετήσει ξανά το δυνάστη του, για να ξεχάσει ποιοι του ζητούν την ψήφο του, για να προάγει το δευτερεύον αντί το κύριο.
 Πριν λίγο καιρό, οι του ΠΑΣΟΚ, βγήκαν στην Απλωταριά για να καταδικάσουν την ακρίβεια της Δεξιάς. Προ ημερών οι ίδιοι στους δήμους της Χίου και της Ομηρούπολης-εδώ μαζί με τους αντίστοιχους της ΝΔ- επέβαλαν τριπλάσιες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη από τις αυξήσεις των μισθωτών επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες τους, όπως εύστοχα σημείωσε ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στο Βροντάδο.
 Βγήκε μήπως ο κ. Κοτσακάς να καταδικάσει το φαινόμενο; Βγήκε να αρθρώσει πολιτικό λόγο για το ότι τα ανταποδοτικά τέλη αποτελούν την πιο άδικη φορολογία γιατί πρόκειται για το φαινόμενο της διπλοπληρωμής και δηλαδή προς το κράτος και προς το δήμο; Βγήκε να καυτηριάσει τους συντρόφους του όταν εν μέσω της Νεοδημοκρατικής λαίλαπας στις τσέπες μας αυτοί προσθέτουν και τη δική τους επίθεση;
 Όχι βέβαια, γιατί συμφωνεί απόλυτα με αυτές τις πολιτικές, γιατί είναι συνδημιουργός τους, συμμέτοχος σε αυτές , έχει την ίδια πολιτική φιλοσοφία γι αυτό και είναι ΠΑΣΟΚ.
Για τους ίδιους λόγους σπεύδουν να τον περιβάλλουν με ευαρέσκεια και οι της ΝΔ και οι του ΠΑΣΟΚ πατριάρχες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι του ΣΥΝ.
Το ζήτημα φυσικά είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι προσωπικό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πανελλαδικά και τοπικά έχουν πρόβλημα σοβαρό. Οι πρώτοι γιατί αρχίζουν να αποκαλύπτονται ένα ένα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που υφάρπαξαν τις ψήφους του λαού, οι δεύτεροι γιατί δεν μπορούν να εισπράξουν αυτή τη φθορά ,έχουν και στην πλάτη τους μια σειρά φορομπηχτικές δημοτικές αρχές όπως της Χίου κι έτσι η καθαρόαιμη κάθοδος τους εμπεριέχει μια σειρά κινδύνους. Η ερμαφρόδιτη πολιτική του ΣΥΝ τον έχει οδηγήσει στη στρούγκα κυρίως του ΠΑΣΟΚ με το οποίο μέσα από ιδεολογικές περικοκλάδες και πάλι ερωτοτροπεί αλλά στη Χίο έχασε και τον επικεφαλή της κίνησής του που του προσέδιδε μια σοβαρότητα και κύρος.
Η λύση επομένως που διεφάνη με την ενδεχόμενη  υποψηφιότητα Κοτσακά, που ως αστός πολιτικός διαφέρει είναι γεγονός από ομολόγους του, δείχνει να ξεβουλώνει το σύστημα από πλευράς των  ζωτικών συμφερόντων του  καπιταλισμού αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές.
Το ερώτημα είναι αν συμφέρει τα λαϊκά στρώματα. Αν συμφέρει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία. Κι εδώ το ΚΚΕ θέτει τη διαχωριστική γραμμή. Από τη μια είναι αυτοί που ευθύνονται  άμεσα ή έμμεσα για την ακρίβεια, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την επιβολή των ελαστικών μορφών εργασίας, τη φορομπηχτική πολιτική, τις απολύσεις, την τρομοκρατία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστροφή του περιβάλλοντος και από την άλλη είναι οι κομμουνιστές με τους συμμάχους τους και με αυτούς που μπορούν και δέχονται να συνεργαστούν μαζί τους για να αντισταθούν σε όλα τα παραπάνω, για να αντιστρέψουν και να ανατρέψουν την κατάσταση δίνοντας ένα γερό χτύπημα πρώτα απ’ όλα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όσους ΣΥΝδιαχειρίζονται τα προβλήματα σε βάρος του λαού.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις, ότι πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα σε καιρούς που δεν περιμένουν. Μπορεί προς το παρόν οι διθύραμβοι να σκεπάζουν το πολιτικό σκηνικό, μπορεί η Κυριακή των Βαΐων να εξελιχθεί για κάποιους σε σταύρωση, το κύριο όμως είναι το Γολγοθά αυτή τη φορά να μην τον ανεβεί ο λαός αλλά οι δυνάστες του. Σ’  αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πράξει και πάλι το χρέος του.


ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση Κέντρου Χιακών Μελετών “ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ” για ίδρυση γεωλογικού πάρκου στον Κορακάρη
Επόμενο άρθροΓιάννης Καλογεράς: ποιοι μιλούν; (μια απάντηση στο Μ. Σκούφαλο)