Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μίνι εποχή πάγων για την Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

Μίνι εποχή πάγων για την Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

6

 Πιο κρύους χειμώνες με θερμοκρασίες 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες προβλέπουν για την Ευρώπη βρετανοί μετεωρολόγοι που μελέτησαν τα ωκεάνια ρεύματα του Ατλαντικού. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε μερικές δεκαετίες.


Η πτώση της θερμοκρασίας στη Γηραιά ήπειρο θεωρείται φυσικό επακόλουθο της μείωσης της ποσότητας των θερμών υδάτων που ρέουν προς την Ευρώπη κατά 30%. Ως πιθανή αιτία αυτής της πτώσης θεωρείται η αύξηση της ποσότητας του γλυκού νερού που ρέει στον ωκεανό από τους ποταμούς, τις βροχές και το λιώσιμο των πάγων, φαινόμενο που συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του βρετανικού Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας, τα ωκεάνια ρεύματα που υποκινούνται από το ρεύμα του Περσικού Κόλπου αποδυναμώνονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά λιγότερης θερμότητας στο Βόρειο ημισφαίριο.


Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, βασίζονται σε παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ατλαντικό ωκεανό κατά τη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας. H έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια του βρετανικού ερευνητικoύ προγράμματος Rapid που αποσκοπεί στην συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το ενδεχόμενο ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών στην Ευρώπη.


Το ” κλειδί” για την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη βρίσκεται στο ρεύμα του Περσικού Κόλπου το οποίο αναδύεται από την Καραϊβική θάλασσα και στη συνέχεια διακλαδίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά προς την Ευρώπη, ενώ το δεύτερο πραγματοποιεί έναν κύκλο και επανέρχεται προς τα πίσω διαμέσου του τροπικού Ατλαντικού.


Το πρώτο ρεύμα είναι αυτό που εκπέμπει θερμότητα στην ατμόσφαιρα η οποία, στη συνέχεια θερμαίνει το ευρωπαϊκό έδαφος. “Είναι όπως ένα θερμαντικό σώμα που δίνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας στη θέρμανση των ανέμων που με τη σειρά τους ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Η θερμότητα που εκπέμπει είναι κατά προσέγγιση ισοδύναμη με την παραγωγή ενός εκατομμυρίου σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος” εξηγεί ο Χάρι Μπρίντεν από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να μετατρέψει τις βροχερές περιοχές σε ξηρές, ενώ οι ξηρότερες περιοχές θα δεχτούν περισσότερες βροχές. Εάν το θερμό ρεύμα του Ατλαντικού διακοπτόταν η βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να μετατραπεί σε Σιβηρία. Αλλά, προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού το ρεύμα μόνο επιβραδύνεται.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση Κέντρου Χιακών Μελετών “ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ” για ίδρυση γεωλογικού πάρκου στον Κορακάρη
Επόμενο άρθροΓιάννης Καλογεράς: ποιοι μιλούν; (μια απάντηση στο Μ. Σκούφαλο)