Αρχική Νέα Τοπικά Συντονιστικό Όργανο για πυρκαγιές: Επιτέλους πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Αμανή

Συντονιστικό Όργανο για πυρκαγιές: Επιτέλους πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Αμανή

5

 
Με βασικό αίτημα να λειτουργήσει επιτέλους πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Αμανή, με έδρα τη Βολισσό για να καλύπτει και τη Βορειοδυτική Χίο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη για τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου.
Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου ο προϊστάμενος των ΠΣΕΑ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλίας Τσάκαλος τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να υπάρξει εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος στόλου πυροσβεστικών οχημάτων, διάθεση και δεύτερου μικρού πυροσβεστικού οχήματος σε Οινούσσες και Ψαρά, αλλά και συνεχή παρουσία ασθενοφόρου σε κάθε πυρκαγιά στη Χίο.
Η συμμετοχή των αιρετών δεν ήταν μεγάλη. Ο αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης, ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Βασίλης Μυριαγκός και στην πορεία οι δήμαρχοι Ομηρούπολης Δημήτρης Παπαληός και Αμανής Γιάννης Μαλαφής, συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαληός τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία στη χαρτογράφηση των δασών στα όρια του Δήμου, ενώ φέρνοντας σαν παράδειγμα την Κλειδού επισήμανε τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι δασικοί δρόμοι για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκου Μπαρμπαρούση, ο οποίος τόνισε τη θετική ανταπόκριση που είχαν από τους Δήμους και τη Νομαρχία σε υδροφόρες προκειμένου έτσι να αποδεσμεύονται πυροσβεστικά οχήματα, τους εθελοντές με πρώτη γραμμή κρούσης την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ομηρούπολης και τους πολίτες. Θερμό ευχαριστώ δόθηκε στους εποχικούς υπαλλήλους που ενώ έχουν συγκεκριμένο ωράριο έδωσαν το καλύτερον τους εαυτό, δουλεύοντας παραπάνω ώρες.
Ο κ. Μπαρμπαρούσης σημείωσε ότι έχει οργανωθεί ανακριτικό γραφείο στην Π.Υ. και γίνεται συστηματική δουλειά ώστε να βρίσκονται τα αίτια των πυρκαγιών.
Ζήτησε να υπάρξει κατασκευή οικημάτων εκεί που τα περιπολικά έχουν μόνιμη στάθμευση (Προβατά, Θολοποτάμι, Κατάβαση, Βέσσα), να δώσει  η Νομαρχία σημασία στην επισκευή των υδροσωλήνων και στην κατασκευή νέων και να πάρουν οι Δήμοι τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας στους σκουπιδότοπους.
Σειρά προτάσεων κατέθεσε η Ομάδα Εθελοντών Ομηρούπολης που ευχαρίστησε καταρχήν τα μέσα ενημέρωσης για τη δωρεάν προβολή σχετικών σποτ, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί.
Μεταξύ των προτάσεων, να υπάρξει η ανάλογη πίεση από όλους τους φορείς του νησιού, προκειμένου κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο να πραγματοποιούνται βάρδιες όλο το 24ωρο. Σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις ζητήθηκε να εφαρμοστεί το πετυχημένο παράδειγμα από τη Λέσβο, όπου ο στρατός φυλάσσει συγκεκριμένους χωματόδρομους. Πρότεινε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από όσους φορείς έχουν εμπλοκή, για την ενημέρωση των αγροτών στα χωριά σχετικά με τον καθαρισμό των χωραφιών τους.
Ο Προϊστάμενος των ΠΣΕΑ κ. Τσάκαλος σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις θα καταγραφούν και θα αποσταλούν προς έγκριση προς τα αρμόδια υπουργεία, ενώ παράλληλα παρουσίασε στη σύσκεψη τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΔ΄ Εθνική Ποδοσφαίρου: Ψυχή ΑΠΟ ΧΙΟΥ μέχρι το τέλος