Αρχική Νέα Τοπικά Συνεργασία ΔΕΥΑΧ- Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα του υδραργύρου στα φυτά

Συνεργασία ΔΕΥΑΧ- Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα του υδραργύρου στα φυτά

12

 
Τα φυτά δεν είναι… φυτά! Λειτουργούν επιλεκτικά στο τι θα πάρουν και αφήνουν απέξω ότι είναι ανεπιθύμητο.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης που κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου επισημοποιήθηκε η συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εύκολο να περάσουν σ’ ένα φυτό τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος.
Στο ερώτημα αν έχει επηρεαστεί η τροφική αλυσίδα από την παρουσία του υδραργύρου στο νερό, δήλωσε σχεδόν σίγουρος ότι στα εσπεριδοειδή αλλά και στα κηπευτικά όπως η πατάτα ή το καρότο θεωρητικά πρέπει να είναι καθαρά. Αυτό το αιτιολόγησε στηριζόμενος στις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει με τη χρήση νερού και ιλύς από το βιολογικό καθαρισμό στην Κω σε περιβόλι 60 στρεμμάτων με θαυμαστά αποτελέσματα.
Αυτά που μπορεί να έχουν πρόβλημα είναι φυτά όπως τα παντζάρια ή ραπάνια που η ρίζα είναι και ο καρπός.
Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Χριστουδουλάκης μαζί με τη συνεργάτιδά του Κωνσταντίνα Ψαθά καλωσορίστηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Μιχάλη Φυτούση που τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε αυτή τη συνεργασία χωρίς καμιά ιδιαίτερη επιβάρυνση για τη ΔΕΥΑΧ και πιστεύουν ότι μετά από 2 χρόνια θα έχουν τα τελικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν κατηγορηματικός στην ασφάλεια της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα, αφού πρόκειται για 3 συγκεκριμένους τρόπους όπου στον ένα από αυτούς έχουμε σάρωση των κυττάρων του προϊόντος για το ενδεχόμενο παρουσίας βαρέων μετάλλων.
Χαρακτήρισε το θέμα του υδραργύρου ως “μια προίκα για το νησί” που δυστυχώς την κουβαλάμε και τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει ως αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας αφού πρόκειται για μοναδική καταγραφή προβλήματος (ανάλογο πρόβλημα είχε μια περιοχή στη νότια Ιταλία όπου δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπισή του).
Σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση περιβολιών στον Κάμπο που να ποτίζονται με “βρώμικο” νερό γεωτρήσεων, καλώντας όποιον ποτίζει είτε τα εσπεριδοειδή ή τα κηπευτικά από γεώτρηση να το δηλώσει στη ΔΕΥΑΧ για να αρχίσει η λήψη δειγμάτων. Αν όμως δεν βρεθεί τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο στα πλαίσια της μελέτης θα δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβόλι.

Εξέταση δειγμάτων
Στην ερώτηση γατί μέχρι τώρα δεν έχουν εξεταστεί τα δείγματα που πήραν το καλοκαίρι, ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός στο ότι αυτά τα δείγματα αφού δεν είχαν ποτιστεί με νερό την εποχή που έχουμε υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Έτσι περίμεναν να πάρουν και νέα δείγματα για να αρχίσουν τις μετρήσεις σε μεγάλες ποσότητες κάτι που διευκολύνει την εργαστηριακή διαδικασία. Υποσχέθηκε όμως ότι επιστέφοντας στην Αθήνα και με τα νέα δείγματα θα κάνουν αναλύσεις και θα κοινοποιήσουν άμεσα τα αποτελέσματα στη ΔΕΥΑΧ (η οποία με τη σειρά τους μπορεί να προχωρήσει σε δημοσίευση).
Ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν κατηγορηματικός πως αν δείξει η έρευνα ότι υπάρχει πρόβλημα παρουσίας υδραργύρου, τότε είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση του νερού που προέρχεται από το βιολογικό, αφού η έρευνα που έγινε στην Κω έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα γίνεται και οικονομία νερού για άρδευση, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα φράγματα για άρδευση.
Οπως σχολίασε το νερό ως προϊόν του βιολογικού καθαρισμού θα έχει και μικρότερη συγκέντρωση υδραργύρου από το νερό των γεωτρήσεων ενώ σημαντική θα είναι η οικονομία του νερού.
Σε όσους είναι δύσπιστοι, θεωρώντας ότι έτσι διαλέγουμε μεταξύ δύο κακών το λιγότερο κακό, παρέπεμψε στη μονάδα που λειτουργούν στην Κω χωρίς κανένα πρόβλημα μετά από 13 χρόνια.
Ενα σεληνιακό τοπίο 60 στρεμμάτων έχει γίνει σήμερα πάρκο με 2.500 δέντρα μεσογειακής βλάστησης όπου το ελαιόλαδο ή τα μύγδαλα που παράγονται δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Η εργασία αυτή είχε λάβει μάλιστα το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Μάλτα όπου είχαν να ανταγωνιστούν παρουσίες της αμερικανικής και της κροατικής κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΔ΄ Εθνική Ποδοσφαίρου: Ψυχή ΑΠΟ ΧΙΟΥ μέχρι το τέλος