Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση πρωθυπουργού για τα σωστικά μέσα στα πλοία

Παρέμβαση πρωθυπουργού για τα σωστικά μέσα στα πλοία

12

ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του συστήματος επιθεώρησης των σωστικών μέσων στα επιβατηγά πλοία καλείται να διερευνήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.


Πρόκειται για τις σωστικές σχεδίες των πλοίων και αιτία για την παρέμβαση του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς το ΥΕΝ στάθηκε στην ουσία… ένα βιβλίο.


Πιο συγκεκριμένα, το “ασκό του Αιόλου” φαίνεται ότι ανοίγει η τελευταία παράγραφος του διηγήματος “κόκκινα κύματα” του επίτιμου προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας Απόστολου Δρόμβου.


“Υστερόγραφο: Την 14/10/2004 και με αριθμό πρωτοκόλλου 43357/13/04 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων τμήμα ΕΝΕΣΠΕ, εξέδωσε απόφαση με την οποία κάθε συνεργείο επιθεώρησης πνευστών σωστικών σχεδιών έχει δικαίωμα να επιθεωρεί τις σχεδίες όλων των κατασκευαστών, ακόμη και αν δεν έχει αναγνώριση και εξουσιοδότηση από το κράτος”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου του ο συγγραφέας.


Η ασφάλεια


“Η ασφάλεια προηγείται”, αναφέρει στη “Ν” ο διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Απόστολος Δρόμβος. “Το σπουδαιότερο σωστικό μέσο των πλοίων είναι σίγουρα η πνευστή σωστική σχεδία. Επειδή έχουν ευαίσθητους μηχανισμούς όπως φιάλες διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να επιθεωρούνται κάθε 12 μήνες από ειδικευμένο συνεργείο τα οποία εκδίδουν σχετικό πιστοποιητικό”, υπογραμμίζει στη “Ν” ο κ. Δρόμβος και προσθέτει:


“Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς οι πνευστές σχεδίες πρέπει να επιθεωρούνται από συνεργεία αναγνωρισμένα και εξουσιοδοτημένα από τους εκάστοτε κατασκευαστές τους και μάλιστα από επιθεωρητές που έχουν εκπαιδευτεί από τους κατασκευαστές και είναι κάτοχοι σχετικών διπλωμάτων”.


Το πρόβλημα


Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του ΕΛΙΝΤ η τεχνολογία των πνευστών σχεδιών διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Για το λόγο αυτό για να μπορεί ένα συνεργείο να επιθεωρεί σχεδίες διάφορων κατασκευαστών θα πρέπει το συνεργείο και οι επιθεωρητές να είναι κάτοχοι αντίστοιχων εξουσιοδοτήσεων και διπλωμάτων από κάθε κατασκευαστή.


“Δυστυχώς οι ελληνικοί κανονισμοί επιτρέπουν σε κάθε συνεργείο που έχει μια και μόνη εξουσιοδότηση να επιθεωρεί τις σχεδίες όλων των κατασκευαστών και μάλιστα χωρίς να διαθέτει ανταλλακτικά και βιβλία οδηγιών. Θα πρέπει να σημειώσω ότι τα βιβλία οδηγιών πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς από τους κατασκευαστές, αφού η τεχνολογία των σχεδιών εξελίσσεται διαρκώς”, αναφέρει στη “Ν” χαρακτηριστικά ο Απόστολος Δρόμβος και προσθέτει:


“Στον Πειραιά λειτουργούν περίπου 25 συνεργεία επιθεώρησης πνευστών σχεδιών τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εξουσιοδότηση από ένα κατασκευαστή, μια ελληνική εταιρεία η οποία έχει κλείσει. Σήμερα στην Ελλάδα και παρόλο που η τεχνολογία των σχεδιών έχει αλλάξει, υπάρχουν πλέον οι αυτοανατρεπόμενες σχεδίες, όλα τα συνεργεία έχουν το δικαίωμα να επιθεωρούν τις σχεδίες όλων των τύπων και όλων των κατασκευαστών”.


Τα διατάγματα


Όπως σημειώνει ο Απ. Δρόμβος δύο φορές άλλαξε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και δύο φορές την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή επανήλθε το σημερινό καθεστώς. “Λίγο πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες προσαρμογής των συνεργείων που δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις τα προεδρικά διατάγματα ακυρώθηκαν”.


Το ιστορικό


Αρχικά, τον Δεκέμβριο του 2004 και με αφορμή το διήγημα ο αντιναύαρχος και επίτιμος αρχηγός Λ.Σ. εν αποστρατεία Αριστείδης Παπανδρέου απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη επιστολή με την οποία την ενημέρωνε για το βιβλίο και τις διαδικασίες επιθεώρησης των σωστικών σχεδιών, και της απεύθυνε το ερώτημα “Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο ΥΕΝ, ώστε σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος να μην θρηνήσουμε θύματα από αναξιόπλοες σχεδίες”.


Στο θέμα όμως δεν δόθηκε συνέχεια μέχρι τις 24 Αυγούστου του 2005, αφού δεν υπήρξε απάντηση. Τότε ο Απόστολος Δρόμβος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και αποστέλλει ενημερωτική επιστολή στον Πρωθυπουργό.


“Δοθέντος ότι παρά το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 10 παράγραφος 3 του Συντάγματος, ουδεμία απάντηση έλαβα μέχρι σήμερα, παρακαλώ όπως ευαρεστηθείτε και ενεργήσετε για την ταχεία επίλυση του προβλήματος”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ στην επιστολή του και καταλήγει:


“Παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε σχετικώς”.


Η απάντηση


Το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού αφού εξέτασε την υπόθεση στις 31 Αυγούστου 2005 αποστέλλει το θέμα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. “Σας διαβιβάζουμε την από 24-8-2005 επιστολή του κ. Απόστολου Δρόμβου Επίτιμου προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας με τα συνημμένα έγγραφα και παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να εξετάσετε το θέμα στο οποίο αναφέρεται”.


Τρεις μήνες μετά η υπόθεση εξετάζεται ακόμη. Ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων στις 17 Νοεμβρίου 2005 σε ενημερωτική του επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:


“Σας γνωρίζουμε ότι τα συναφή θέματα που θίγει η επιστολή του κ. Α. Δρόμβου ήδη αποτελούν αντικείμενο επισταμένης εξέτασης εκ μέρους της υπηρεσίας μας”.


ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαραθώνιος ανάγνωσης ΙΛΙΑΔΑΣ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΝομαρχιακή Επιτροπή:Η ωριμότητα έργων μας δίνει έδαφος στο ΠΕΠ!