Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επίσκεψη Καραμανλή στη Μυτιλήνη

Επίσκεψη Καραμανλή στη Μυτιλήνη

9


 Τη Μυτιλήνη, που δοκιμάσθηκε πριν από δέκα ημέρες από καταστροφικές πλημμύρες, επισκέφθηκε το Σάββατο (3/12/05) ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θέλοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, “να βεβαιώσει την καθεμιά και τον καθένα χωριστά, ότι η Πολιτεία κάνει το χρέος της”, κοντά στους κατοίκους της “άλλης Ελλάδας”, που είχε ξεχάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους της πόλης για αποκατάσταση των ζημιών από τις βροχές και διευκρίνισε ότι βρέθηκε στη Λέσβο στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία.
Έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Αιγαίου, για την εξέταση της πορείας του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε σε προβλήματα που, όπως είπε, “παρέλαβε στις 7 Μαρτίου. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν εξαιτίας της ισχύουσας επί χρόνια αντίληψης των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι υπάρχουν ’δύο Ελλάδες’. Μία του Κέντρου, και μια ’άλλη Ελλάδα’, η Ελλάδα της Περιφέρειας, που την είχαν σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα το μαρασμό και την απερήμωσή της”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “στους είκοσι πρώτους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης στο υπουργείο Αιγαίου έχει γίνει σημαντικό έργο”, ενώ σημείωσε ότι “μένουν βεβαίως να γίνουν ακόμη πολλά”. “Η νησιωτική Ελλάδα είναι στο κέντρο της πολιτικής μας” τόνισε.


Ο απολογισμός των πρώτων 20 μηνών διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία για το Αιγαίο, όπως επισημάνθηκαν από τον πρωθυπουργό στη δήλωση στη Μυτιλήνη, είναι:


– Δρομολόγηση μιας νέας πολιτικής για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων για κάθε περιφέρεια, για κάθε νησί ανάλογα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.


– Αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ. Σε είκοσι μήνες, αυξήθηκαν οι ρυθμοί απορρόφησης. Τον Απρίλιο του 2004 η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Β. Αιγαίου ήταν στο 9%. Σήμερα βρίσκεται στο 26%. Η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου όταν αναλάβαμε βρισκόταν στο 13%. Σήμερα ξεπερνά το 31%.


– Έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τουριστική ανάπτυξη και την αγροτική ανασυγκρότηση, εν όψει και της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.


– Εφαρμογή Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας. Ιδίως μάλιστα των προβλημάτων που υπάρχουν στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος, τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.


– Στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εφαρμογή ειδικού προγράμματος τριετούς διάρκειας (2006 – 2008) για την κατασκευή έργων υποδομής ύψους 120 εκ. ευρώ. Με το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ “συμπληρώνονται πλήρως οι επεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τα ΠΕΠ και το πρόγραμμα “Θησέας” και κλείνουν εκκρεμότητες που για πολλά χρόνια ήταν άλυτο πρόβλημα”.


– Με νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή παρατείνεται, επί 10 ακόμη χρόνια, το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά αυτά. Με το ίδιο νομοσχέδιο ο ΦΠΑ που θα ισχύει από 1/1/2006 στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, στα νησιά του Αιγαίου είναι 13%.


– Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2006 και πάρα τη γνωστή σε όλους οικονομική συγκυρία προβλέπεται αύξηση κατά 17,7% της πίστωσης για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών. Αυτό σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο που επιτρέπει για τις άγονες γραμμές τη σύναψη συμβάσεων διάρκειας 6 ετών και όχι ενός έτους, όπως ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο, “πιστεύουμε, είπε ο κ. Καραμανλής, ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου μας για ποιοτική βελτίωση της ακτοπλοΐας”.


– Το θέμα της κατασκευής νέας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρισμού για τις ενεργειακές ανάγκες της Λέσβου οδηγήθηκε σε λύση.


– Αξιοποιούνται με κάθε τρόπο οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, και ιδίως τις πολιτικές εκείνες της Ένωσης που αφορούν τη μετανάστευση και τα σύνορα. Στόχος είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης, η προώθηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, η προστασία των συμφερόντων των νησιωτών και κυρίως των ψαράδων.


– Εφαρμογή συγκροτημένης πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την αναβαθμισμένη διεθνώς εικόνα της χώρας μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


– Διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού χαρακτήρα οικισμών των νησιών, ανάδειξη και προστασία του πολιτισμικού πλούτου.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή της Καλλονής, όπου ανακοίνωσε ότι “με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ οριοθετήθηκαν οι πλημμυροπαθείς περιοχές, ανετέθη η αποκατάσταση των ζημιών στην αρμόδια υπηρεσία και εγκρίθηκε η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής μέσω άτοκων δανείων και δωρεάν κρατικής αρωγής”.
Επίσης, ότι “ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις, τα έκτακτα βοηθήματα και οι ενισχύσεις που προβλέπονται από το νόμο” καθώς και ότι ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2,2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα σε χώρους δημόσιας ευθύνης που υπέστησαν ζημιές.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα συνεχιζόμενα έργα της Εθνικής οδού Μυτιλήνης – Λάρσου μήκους επτά χιλιομέτρων, της υπό ολοκλήρωση Μαρίνας Μυτιλήνης και της διαμόρφωσης του χερσαίου χώρου του εμπορικού λιμανιού της πόλης.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΦΩΤΟ news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαραθώνιος ανάγνωσης ΙΛΙΑΔΑΣ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΝομαρχιακή Επιτροπή:Η ωριμότητα έργων μας δίνει έδαφος στο ΠΕΠ!