Αρχική Νέα Τοπικά “Απαγορευτικά απόπλου” τέλος, με ευθύνη των πλοιάρχων τα δρομολόγια

“Απαγορευτικά απόπλου” τέλος, με ευθύνη των πλοιάρχων τα δρομολόγια

8

 Τέρμα στο “απαγορευτικό” του απόπλου όλων των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, αφού στα πελάγη επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τους επιβάτες αλλά και τα “ποστάλια” της Ακτοπλοΐας, έβαλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με μυστική απόφασή του, που κοινοποιήθηκε μόνο στις Εφοπλιστικές Ενώσεις και όχι στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα Ναυτεργατικά Σωματεία -ειδικά στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων- αφού εκεί μεταθέτει με την απόφασή του τις ευθύνες.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη, που έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των καπεταναίων των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων όλων των τύπων, αλλά και των υπόλοιπων ναυτικών που είναι ναυτολογημένοι στα 300 και πλέον επιβατηγά πλοία, την πλήρη ευθύνη για τον απόπλου όταν στο Αιγαίο “λυσσομανούν” οι ισχυροί άνεμοι των 9-10 Μποφόρ, που μετατρέπουν τα “ποστάλια” σε “καρυδότσουφλα”, έχουν οι πλοίαρχοι που θα υπογραφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα ακολουθούν διαφορετική ρότα από την κανονική, όπου θα επικρατούν καιρικές συνθήκες καλύτερες από εκείνες που έχει διαπιστώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Την υπεύθυνη δήλωση, που θα φέρει “φαρδιά-πλατιά” την ευανάγνωστη υπογραφή του καπετάνιου έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που κάτι πάει “στραβά”, θα παραδίδει ο αρμόδιος αξιωματικός στο Λιμεναρχείο, το οποίο και θα επιτρέπει τον απόπλου, άσχετα αν στο πέλαγος επικρατούν ισχυροί άνεμοι που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή πλεύση του έστω και μακρύτερα από το “μάτι του κυκλώνα”.


Την απόφαση του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη, την οποία την περασμένη Πέμπτη δεν γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους που συναντήθηκαν μαζί του αλλά αναφέρθηκε στον επικείμενο εκσυγχρονισμό της ΕΜΥ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, η οποία μάλιστα επισημαίνει ότι η τροποποίηση των κανόνων για την απαγόρευση απόπλου από τον κ. Κεφαλογιάννη αποτελεί απαίτηση των πλοιοκτητών, ενώ δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους επιβάτες.


Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η “απαγόρευση απόπλου” για τα επιβατηγά πλοία αποτελούσε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των επιβαινόντων αφού, ως γνωστόν, στις ελληνικές θάλασσες επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καιρικές συνθήκες τέτοιες που, αν μη τι άλλο, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ασφαλή πλεύση των “ποσταλιών” της Ακτοπλοΐας.


Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαραθώνιος ανάγνωσης ΙΛΙΑΔΑΣ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΝομαρχιακή Επιτροπή:Η ωριμότητα έργων μας δίνει έδαφος στο ΠΕΠ!