Αρχική Νέα Τοπικά Κλειστοί οι Δήμοι 14 Δεκεμβρίου

Κλειστοί οι Δήμοι 14 Δεκεμβρίου

4

Σε κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου πρόκειται να προχωρήσουν οι Δήμοι όλης της χώρας ύστερα από την καθήλωση που παρουσιάζουν τα προϋπολογισθέντα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό θα φέρουν σημαντικές δυσκολίες στους Δήμους να εκπληρώσουν και το κοινωνικό τους έργο αφού μια σειρά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργές. Για παράδειγμα δεν προβλέπονται κονδύλια για τους σχολικούς φύλακες, σχολικούς τροχονόμους ακόμα και τη δημοτική αστυνομία που λειτουργεί από αυτό το Φθινόπωρο σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Στη λογική του υπουργείου για συγκράτηση των δαπανών δεν έχουν καν προϋπολογιστεί έσοδα από τα παράβολα των αλλοδαπών και τα πρόστιμα του ΚΟΚ (!), ενώ δεν γίνεται κουβέντα για την απόδοση των παρακρατηθέντων.
Η ΚΕΔΚΕ προχώρησε στη σύνταξη ενός καταλόγου 15 σημείων όπου φαίνεται από που θα χάσουν χρήματα οι Δήμοι. Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της ΤΕΔΚ Μάρκου Μεννή στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο πρόκειται να υπάρξει συνάντηση των Δημάρχων και των Προέδρων της ΤΕΔΚ έτσι ώστε να οργανώσουν την κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα 15 σημεία του προϋπολογισμού όπου έχουμε μείωση εσόδων:
1. Μείωση κατά 1,6% του ποσού ΦΕΦ&ΝΠ που εντάσσεται στους ΚΑΠ
2. Μείωση της ΣΑΤΑ σε σταθερές τιμές αφού για το σύνολο του 2006 προϋπολογίστηκε ποσό ίσιο με τον προϋπολογισμό του 2005.
3. Αυξάνεται το ποσό παρακρατήσεων του ΘΗΣΕΑ κατά 31%.
4. Η αύξηση στις δαπάνες των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν με τους Ν. 2880 και 3106 δεν καλύπτουν το κόστος του 2005.
5. Υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τα ΚΕΠ και τη μερική απασχόληση.
6. Δεν υπάρχει κονδύλια για σχολικούς φύλακες, σχολικούς τροχονόμους και δημοτική αστυνομία.
7. Το κόστος των αρμοδιοτήτων Βοήθεια στο Σπίτι και ΑΜΕΑ δεν αναφέρεται καθόλου.
8. Οι μέχρι τώρα μονιμοποιηθέντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το ΠΔ 164/04 είναι 9.491 που προκαλούν κόστος 189 εκ. ΕΥΡΩ. το ποσό αυτό και με βάση τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ θα μπορούσε πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.
9. Μειώνονται κατά 57% οι επιχορηγήσεις στους παραμεθόριους ΟΤΑ.
10. Ο προϋπολογισμός 2006 για τα έσοδα των ΟΤΑ από τα παράβολα αλλοδαπών και τα πρόστιμα του ΚΟΚ είναι μηδέν ΕΥΡΩ.
11. Δεν γίνεται καμιά αναφορά για την απόδοση των παρακρατηθέντων.
12. Παρατηρείται αλματώδης αύξηση των εκτάκτων επιχορηγήσεων. Η επιχορήγηση σε ΟΤΑ για λοιπούς σκοπούς σχεδόν πενταπλασιάστηκε από το 2004, την ίδια δηλαδή στιγμή που δεν μπορούν να βρεθούν 7 εκ. ΕΥΡΩ για να μην περιοριστούν οι επιχορηγήσεις των παραμεθορίων περιοχών.
13. Δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό οι προσλήψεις για ενίσχυση του προσωπικού του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Οι επιπτώσεις στην τοπική Αυτοδιοίκηση από τις καθυστερήσεις που θα προκαλέσει αυτή η έλλειψη προσωπικού αναμένονται πολύ μεγάλες.
14. Το υπουργείο οικονομίας φαίνεται να επιμένει στη δημιουργία Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών, που στο ελεγκτικό τους αντικείμενο περιγράφει αλλά δεν κατονομάζει τους ΟΤΑ.
15. Μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων για τις σχολικές επιτροπές από το υπουργείο Παιδείας. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 3.443.100 ΕΥΡΩ μειώνεται σε 80.000 και για τη δευτεροβάθμια από 1.736.920 ΕΥΡΩ σε 180.000 ΕΥΡΩ.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίκαιρη ερώτηση Τσουρή στον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης γιορτάζει τα 20 χρόνια της