Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η Ευρώπη χαράσσει το μέλλον της στο Διάστημα, του Τάσου Σαραντή

Η Ευρώπη χαράσσει το μέλλον της στο Διάστημα, του Τάσου Σαραντή

7

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Βερολίνο οι εργασίες της συνάντησης των υπουργών 17 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον του διαστημικού προγράμματος της Ευρώπης.


Στο μικροσκόπιο των υπουργών των μελών της ESA πρόκειται να τεθούν όλες οι παράμετροι και να δοθούν εγκρίσεις για όλες τις διαστημικές αποστολές, που προγραμματίζει για τα 10 ερχόμενα έτη, ανάμεσα στις οποίες είναι και η μεταφορά ενός ερευνητικού ρομπότ στον πλανήτη Αρη. Οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνάντηση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και για το μέλλον της διαστημικής βιομηχανίας της Ευρώπης.


Στη φετινή ετήσια υπουργική συνεδρίαση, η ESA θα ζητήσει από τα 18 κράτη – μέλη της να συμβάλουν στον προϋπολογισμό των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ  για την υλοποίηση των μελλοντικών υποχρεωτικών και προαιρετικών προγραμμάτων, Από αυτό το ποσό τα 3,1 δισ. ευρώ προορίζονται για τα υποχρεωτικά προγράμματα στα οποία συμβάλλουν όλα τα κράτη – μέλη  σε μια κλίμακα που βασίζεται στο εθνικό εισόδημα. Τα υποχρεωτικά προγράμματα, κατά τα οποία αναπτύσσεται ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό στην επιστήμη, την τεχνολογία και τα διαστημικά σκάφη, αποτελούν τη “σπονδυλική στήλη” της ESA και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίησης των προαιρετικών προγραμμάτων.


Για τα προαιρετικά προγράμματα, που καλύπτουν τη γήινη παρατήρηση, τις τηλεπικοινωνίες, τη δορυφορική ναυσιπλοΐα, και του πυραύλους εκτόξευσης, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα κράτη – μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν και με ποιο ποσό θα συμμετάσχουν.


Σε ότι αφορά την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, η κυριότερη από τις προτάσεις της ESA αφορά αποστολή ExoMars, με πιθανή αναχώρηση το 2011, η οποία θα αναζητήσει στον Αρη  ίχνη ζωής που εξαφανίστηκε στο παρελθόν ή υπάρχει ακόμα στο παγωμένο, υγρό υπέδαφος του πλανήτη.


Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός δορυφορικός στόλος προτείνεται να ανανεωθεί με τον νέο δορυφόρο περιβαλλοντικών παρατηρήσεων Cryosat 2, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον πολύτιμο Cryosat που καταστράφηκε φέτος κατά την εκτόξευσή του τον Οκτώβριο. Κι ακόμη, με την αποστολή νέων δορυφόρων που θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος της γης.


Με την αγορά εκτόξευσης δορυφόρων να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, η υπηρεσία εξετάζει τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των γαλλικών πυραύλων Ariane, που αναχωρούν από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας, αλλά και των ιταλικών Vega.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης επιθεώρησης “Flugrevue”, που εκδίδεται στη Βόννη, η γερμανική αντιπροσωπεία πρόκειται να παραπονεθεί ότι προσφέρει υπερβολικά στον προϋπολογισμό της ESA, δεδομένου ότι την τελευταία τετραετία
συνέβαλε με το ποσό των 1,88 δισ. ευρώ. Πάντως, οι περισσότερες δαπάνες της ESA καλύπτονται πλέον από την Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία  και η Γαλλία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίκαιρη ερώτηση Τσουρή στον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης γιορτάζει τα 20 χρόνια της