Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Γαϊσίδη στο Δήμαρχο Αγίου Μηνά για τα όσα ειπώθηκαν για τον...

Επιστολή Γαϊσίδη στο Δήμαρχο Αγίου Μηνά για τα όσα ειπώθηκαν για τον ανισόπεδο κόμβο στη ΔΕΗ

12

Ο Επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού “Χίος Παρόν & Μέλλον”, Γιάννης Γαϊσίδης, απέστειλε προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Μηνά την παρακάτω επιστολή σχετικά με το ζήτημα του ανισόπεδου κόμβου της ΔΕΗ, το οποίο συζητήθηκε στη λαϊκή συνέλευση των Θυμιανών την περασμένη Κυριακή.


ΠΡΟΣ: 1. Κύριο Γιάννη Παντελάρα
   Δήμαρχο Αγ. Μηνά
   Θυμιανά
  2. Κύριο Δημήτρη Μεσολογγίτη
   Πρόεδρο Δημοτικού
   Συμβουλίου Δ. Αγ. Μηνά
   Θυμιανά


ΑΠΟ: Γιάννη Γαϊσίδη
  Επικεφαλής του Νομαρχιακού
  Συνδυασμού
  “Χίος Παρόν & Μέλλον”


 Χίος, 5 Δεκεμβρίου 2005
Κύριε Δήμαρχε & Κύριε Πρόεδρε


Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα Θυμιανά λαϊκή συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε ο Αντινομάρχης κ. Ν. Νύκτας. Όπως πληροφορηθήκαμε στην εν λόγω συνέλευση έγινε συζήτηση για την υπό κατασκευή γέφυρα της ΔΕΗ και εκφράστηκαν από δημότες σας ορισμένες αντιρρήσεις για το έργο. Ο κ. Νύκτας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις αυτές, ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για το έργο δεν την έχει η παρούσα νομαρχιακή αρχή, αλλά η προηγούμενη, που είχε σχεδιάσει το έργο και ότι “αν δεν το προχωρούσαμε θα γυρίζαμε δέκα χρόνια πίσω”.
Στη συνέλευση δυστυχώς δεν κληθήκαμε να παραστούμε  και, επιτρέψτε μου να πω, ότι καλό είναι σε ανάλογες περιπτώσεις να καλούνται όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ή τουλάχιστον οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών συνδυασμών ώστε να δίνεται η ευκαιρία για αμφίδρομη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων και κυρίως για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών σας.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Αντινομάρχη κ. Νύκτα σας πληροφορώ τα εξής:
Ως γνωστό η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει στα πλαίσια του Β’ ΠΕΠ, το έργο του άξονα Χίου – Μεστών. Ταυτόχρονα είχε προγραμματιστεί η ολοκλήρωση του δρόμου να γίνει με τη χρηματοδότηση του Γ’ ΠΕΠ. Στα πλαίσια αυτά, αρχικά είχε σχεδιαστεί στην περιοχή της ΔΕΗ να κατασκευαστεί ισόπεδος κόμβος ώστε να εξυπηρετηθεί η κίνηση πάνω στον οδικό άξονα Χίου – Μεστών και της κίνησης προς Καρφά. Κατόπιν όμως προκαταρκτικής μελέτης κρίθηκε ότι η κατασκευή ισόπεδου κόμβου θα επέφερε υπερβολικό φόρτο σε αμφότερα τα οδικά ρεύματα, κυρίως δε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Θα υπήρχε δε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας κυρίως πάνω στον οδικό άξονα, στον οποίο,  σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, θα αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες. Ως εκ τούτου η προκαταρκτική μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου θα έδινε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Ακολούθως η εκπόνηση της προμελέτης και της οριστικής μελέτης άρχισε να γίνεται από το καλοκαίρι του 2003, όταν υπήρξε η κατάλληλη γι αυτό χρηματοδότηση. Υπήρχε λοιπόν, εφόσον η νέα νομαρχιακή αρχή έκρινε ότι δεν έπρεπε να γίνει ο ανισόπεδος κόμβος, όλη η άνεση του χρόνου ώστε να δοθεί η εντολή προς τους μελετητές, να εγκαταλείψουν την ιδέα του κόμβου αυτού. Τέτοιο πράγμα όμως δεν έγινε ποτέ. Επί 1,5 χρόνο εκπονούνταν οι μελέτες και ουδέποτε η νομαρχία αμφισβήτησε το εν λόγω έργο. Επί πλέον δε στο φιλικό της τοπικό τύπο δημοσίευαν θριαμβευτικές φωτογραφίες με υπότιτλο “Γέφυρα Ρίου – Ανριρρίου γίνεται και στη Χίο”.
Συνεπώς η κατασκευή της Γέφυρας στη ΔΕΗ υπήρξε επιλογή της νέας νομαρχιακής αρχής η οποία προχώρησε τις διαδικασίες για την εκτέλεσή της. Και άρα οι ισχυρισμοί του κ. Νύκτα αποτελούν υπεκφυγές για να καλύψει αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων όπου δεν υπήρξε κατάλληλη συνεργασία με τους πολίτες ώστε αυτές να ξεπεραστούν. Ίδιας φύσεως προβλήματα, όπως πληροφορούμαι, υπάρχουν και στις απαλλοτριώσεις στην περιοχή του γηπέδου, όπου προβλέπονται απαλλοτριώσεις, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται στους κτηματολογικούς πίνακες. Επιτρέψτε μου να πω ότι όλα αυτά δείχνουν, για άλλη μία φορά, προχειρότητα στην εκτέλεση μεγάλων έργων και έλλειψη συνενόησης με τους πολίτες.
Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, για αποκατάσταση της αλήθειας, η παρούσα επιστολή μου να διαβαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου.

Με τιμή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΣΙΔΗΣ 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίκαιρη ερώτηση Τσουρή στον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης γιορτάζει τα 20 χρόνια της