Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για την άρση ισχύος απαγορευτικού απόπλου

Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για την άρση ισχύος απαγορευτικού απόπλου

6

 Με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Νομού Χίου και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ελπίδα Τσουρή, ζητά από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να διευκρινίσει τα πραγματικά κίνητρα και τις ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν σε τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος άρσης του απαγορευτικού απόπλου και να καταθέσει στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως, τις εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, τις προτάσεις φορέων, τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

“Είναι απορίας άξια, τα κίνητρα και η λογική, εφόσον αυτή υπάρχει, πίσω από τα λόγια και τα έργα του Υπουργού. Από τη μία πλευρά, ομολογεί σε πρόσφατη συνέντευξη του (01.12.2005) την αδυναμία του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο βέβαια και απαιτεί βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των άστοχων απαγορευτικών, ενώ από την άλλη, είχε ήδη αποφασίσει (23.11.2005) ότι, με μία υπεύθυνη δήλωση του καπετάνιου περί ανάληψης των αντίστοιχων ευθυνών, λύνεται το πρόβλημα και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Έτσι είναι, επειδή έτσι νομίζει ο κ. Υπουργός;”, σημειώνεται στο δελτίο τύπου από το γραφείο της κας βουλευτή.
Σημειώνει επίσης ότι “η τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος θα έπρεπε να συνοδεύεται και να στηρίζεται σε μέτρα, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη αποτύπωση και πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και την ίδρυση, εάν και εφόσον απαιτείτο, κατά τόπους μετεωρολογικών σταθμών. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών, ώστε τα λιμάνια να είναι προσβάσιμα και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για όλα αυτά, όμως, απαιτείται πολιτική βούληση, σωστός σχεδιασμός και επενδύσεις, η απουσία των οποίων έχει επισημανθεί, εδώ και καιρό”.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
Θέμα: Άρση ισχύος απαγορευτικού απόπλου

Πρόσφατα, σε συνέντευξη τύπου που παραθέσατε, την Πέμπτη 1/12/2005, αναφέρατε χαρακτηριστικά ότι: “Η ασφάλεια είναι το πρώτο, είναι η βάση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν μπορούμε να παίζουμε με την ασφάλεια των συμπολιτών μας”. Ειδικότερα δε, επισημάνατε με έμφαση την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου εφαρμογής του απαγορευτικού απόπλου με την αξιοποίηση όλων των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μελετών που υπάρχουν, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, με τη συνεργασία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, της ΕΜΥ και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.


Παραλείψατε όμως να αναφερθείτε στην Υπουργική απόφαση, την οποία λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα είχατε υπογράψει (23/11/05), ερήμην των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι είναι πρωτίστως οι άνθρωποι της θάλασσας, οι ναυτικοί μας.


Η απόφαση αυτή τροποποιεί το καθεστώς του απαγορευτικού απόπλου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ορισμένες γραμμές, να εκτελούνται δρομολόγια όταν επικρατούν άνεμοι άνω των 9 μποφόρ, εφόσον υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου, ότι θα ακολουθήσει διαφορετική από τη κανονική πορεία, με μικρότερης έντασης ανέμους.


Είναι γνωστό ότι αντιδράσεις υπήρξαν από όλες τις ενώσεις, Πλοιάρχων και Μηχανικών ΕΝ, αλλά και την ΠΝΟ.


 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Υπήρξε διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα; Ποια υπηρεσία ή/και ποιοι φορείς, ενώσεις ή σωματεία εισηγήθηκαν ή συμφώνησαν για τη συγκεκριμένη τροποποίηση του καθεστώτος άρσης του απαγορευτικού απόπλου. Παρακαλούμε για την κατάθεση των ανωτέρω εισηγήσεων ή/και προτάσεων.
2. Παρακαλούμε για την κατάθεση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης.
 


7.12.2005
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή στον Πρωθυπουργό επέδωσαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αιγαίου
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου για το γεωπάρκο Κορακάρη