Αρχική Νέα Τοπικά Δυσαρέσκεια Περιφερειάρχη για τον αγιασμό στο φράγμα Κατράρη, χωρίς καν να προσκληθεί!

Δυσαρέσκεια Περιφερειάρχη για τον αγιασμό στο φράγμα Κατράρη, χωρίς καν να προσκληθεί!

9

 Την έκπληξη της για τον αγιασμό που προγραμματίζει η Νομαρχία στο φράγμα Κατράρη εκφράζει η Περιφέρεια με δελτίο τύπου, όπου όπως αναφέρεται δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να αποσταλεί πρόσκληση.

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα εφημερίδων ότι η Ν.Α. Χίου έχει προγραμματίσει αγιασμό για την έναρξη των εργασιών στο “Φράγμα Καλαμωτής” (Κατράρη) την ερχόμενη Κυριακή. Είναι απορίας άξιον δε, γιατί ο Νομάρχης Χίου δεν θεώρησε σκόπιμο να προσκαλέσει και ούτε καν να ενημερώσει τηλεφωνικά την Περιφέρεια για την έναρξη εργασιών ενός έργου που χρηματοδοτείται και υλοποιείται  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας. Διότι ναι μεν, η Ν.Α. Χίου είναι ο τελικός δικαιούχος του έργου όμως η υλοποίησή του έγινε πραγματικότητα χάρη σε παρεμβάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και της διοίκησης της Περιφέρειας.

Θυμίζουμε λοιπόν, σε όσους επιλέγουν να το ξεχάσουν, ότι το έργο εντάχθηκε στις 12/2/04 στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ενώ το αρχικό ποσό της ένταξής του ήταν 10.500.000 ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξασφάλισε τις επιπλέον απαιτούμενες πιστώσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Προγράμματος. Ετσι ο προυπολογισμός του έργου στο ΠΕΠ ανήλθε στα 19.630.000 Ευρώ. Επίσης παρά το γεγονός ότι ο Νομάρχης Χίου είχε δεσμευτεί δημόσια αλλά και εγγράφως να εξασφαλίσει η Ν.Α. όλους τους πόρους για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις δεν το έπραξε και με νέα παρέμβαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας εξασφαλίστηκαν 1.300.000 Ευρώ από εθνικούς Πόρους για τις απαλλοτριώσεις.  To κόστος των απαλλοτριώσεων όμως προέκυψε από τις δικαστικές αποφάσεις ότι ανερχόταν σε 2.000.000,00 € συνολικά. Μετά από συντονισμένες ενέργειες όμως του Γ.Γ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και για άμεση έναρξη του έργου έγινε δυνατόν να ενταχθούν οι απαλλοτριώσεις στο ΠΕΠ με επιλέξιμο Π/Υ 1.963.000,00 € οι οποίες και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους.

Οσον αφορά στο ίδιο το έργο “Φράγμα Κατράρη” δημοπρατήθηκε στις 18 Αυγούστου του  2004 και συμβασιοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2005 μετά τη λήξη όλων των δικαστικών εκκρεμοτήτων. Είναι περισσότερο από βέβαιο λοιπόν ότι από πλευράς της Περιφέρειας έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και να παραδοθεί στους πολίτες της Χίου αυτό το τόσο μεγάλης σημασίας έργο.

Θα περιμέναμε η Ν.Α. Χίου που έχει πλήρη γνώση όλων των παραπάνω ενεργειών να έχει την ευαισθησία να προβεί μετά από συνεννόηση μαζί μας στον καθορισμό ημερομηνίας για την τέλεση αγιασμού. Αντ`αυτού ο Νομάρχης δεν θεώρησε σκόπιμο ούτε καν να μας αποστείλει πρόσκληση για τον αγιασμό. Εμείς πράξαμε το χρέος μας και κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Το γεγονός ότι ξεκινούν οι εργασίες αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας οι οποίες δεν θα σταματήσουν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη Χίο και τους Χιώτες”.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή στον Πρωθυπουργό επέδωσαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αιγαίου
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου για το γεωπάρκο Κορακάρη