Αρχική Νέα Οικονομία Και στο γάλα απαντάμε Χιώτικα!

Και στο γάλα απαντάμε Χιώτικα!

184


 Στην αγωνία του το γάλα πίνουμε που θέτουν τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, οι Χιώτες έχουν σταθερή αξία.
Γάλα χιώτικο που είμαστε σίγουροι ότι αρμέχτηκε την προηγούμενη μέρα από την αγελάδα και δεν έχει πρόσθετα υλικά φθάνοντας στον καταναλωτή.
Τα στοιχεία που δόθηκαν ύσετρα από έρευνα του ΕΦΕΤ είναι αποκαλυπτικά της παραπληρόφορησης που διοχετεύεται μέσω των εγγεγραμμένων στοιχείων στο κουτί συσκευασίας.
Συγκεκριμένα μέχρι και 8 στις 10 συσκευασίες έχουν λανθασμένες ή παραπλανητικές επισημάνσεις, κυρίως ως προς την καταγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι το γάλα είναι επικίνδυνο.

Προθεσμία 3 μηνών για συμμόρφωση των γαλακτοβιομηχανιών σε όσα προβλέπει η νομοθεσία, έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.
Στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις για παραπλάνηση του καταναλωτή.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τον κ. υφυπουργό προκάλεσε μίνι “γαλακτοπόλεμο” των βιομηχάνων με το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της “Δέλτα”, χαρακτήρισε ακραία και αυθαίρετα τα συμπεράσματα της έρευνας του ΕΦΕΤ, ενώ, όπως είπε, πέρασε ο καιρός που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε.
Η απάντηση έφτασε γραπτή από τον κ. Παπαθανασίου: “Πράγματι, πέρασε η εποχή όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και γι’ αυτό το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε ο ΕΦΕΤ, που είναι το θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας”, απάντησε και ενώ οι βιομήχανοι καταγγλέλουν πολιτικό αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες Παλαιοκρασσά.


100% γάλα
Ο έλεγχος έγινε σε όλες τις μεγάλες φίρμες γάλακτος αλλά και σε μικρότερες που κινούνται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα σε τοπικό- περιφερειακό επίπεδο.
Αν και το γάλα του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Χιωτών κτηνοτρόφων δεν είναι μέσα στη λίστα των ελέγχων του ΕΦΕΤ, αυτό δεν σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν είναι συχνότατος.
Οπως μας είπε ο πρέοδρος του Συνεταιρισμού Ανθιμος Τσουκάρης πολλές είναι οι υπηρεσίες που κάνουν έλεγχο και ειδικά από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓ) που φθάνει να κάνει 5-6 φορές την εβδομάδα στους παραγωγούς.
Από τους πρόσφατους ελέγχους της αγορανομίας – μετά από καταγγελία- ήταν όταν διαπιστώθηκε ότι σε μια μικρή παρτίδα γάλακτος 0% δεν είχε ευκρινή στοιχεία για την ημερομηνία λήξης. “Το γάλα αμέσως το αποσύραμε”, μας είπε ο κ. Τσουκάρης.
Το μεγάλο ατού του Συνεταιρισμού είναι ότι το γάλα είναι από τη Χίο και έχει συγκεντρωθεί την προηγούμενη μέρα. “Ακόμα και να ξεμείνουμε από γάλα, όπως συνέβη πέρυσι, δεν επιλέγουμε τη λύση της εισαγωγής. Αν κάνουμε κάτι τέτιοι θα βγει μια αρνητική εικόνα για το Γάλα Χϊου που δεν το θέλουμε”, σημείωσε.
Κατηγορηματικός είναι και για το θέμα των συντηρητικών. Το γάλα είναι 100% αγνό και για αυτό παρατηρείται ειδικά το καλοκαίρι να “κόβει” πιο γρήγορα από τη μέρα λήξης.
“Τώρα γιατί τα άλλα κρατούν 6-7 μέρες ο έχων νου καταλαβαίνει”, σημείωσε ο κ. Τσουκάρης. Πάντως το… φρέσκο γάλα μακράς διαρκείας έφερε μείωση και στις πωλήσεις του χιώτικου γάλακτος. Και αυτό γιατί αρκετοί καταναλωτές το αγοράζουν για να μην έχουν καθημερινά την έγνοια αγοράς (δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο με το ψωμί).


Επέκταση μονάδας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Χίου προχωρά όμως και σε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης της υπάρχουσας μονάδας. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ΕΥΡΩ και στόχος είναι η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τη μεταποίηση προϊόντων. Τα προηγούμε να χρόνια δεν είχαν κατορθώσει να ενταχθούν λόγω του ότι εκκρεμούσαν ζητήματα αποσβέσεων χρεών. Πιστεύετε όμως ότι τώρα όλα θα πάνε καλά οπότε σε μια έκταση 400 τ.μ. θα μπουν καινούριες μηχανές παστερίωσης γάλακτος αλλά και παραγωγής γιαουρτιού και τυριού. Το τυρί του Συνεταιρισμού δεν έχει την προβολή που θα επιθυμούσαν στα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Τσουκάρης άσκησε κριτική και για την πολιτική που άσκησαν την τελευταία 10ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας κατά την άποψή του σημαντικά πρβολήματα στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, αφού αρκετοί από τους παραγωγούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.


ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ ΟΡΟΣ
Εν τω μεταξύ από τη νέα χρονιά αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά και η νέα εταιρεία στο χώρο των γαλακτομικών ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ ΟΡΟΣ, αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο.


Θοδωρής Πυλιώτης, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 8/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑρχίζει απο Δευτέρα η παραλαβή μανταρινιών
Επόμενο άρθροΟμιλία Νίκου Θεοτοκά: “Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της διασποράς”