Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σούπερ λαχανικά στη μάχη κατά του καρκίνου, του Τάσου Σαραντή

Σούπερ λαχανικά στη μάχη κατά του καρκίνου, του Τάσου Σαραντή

11

 
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στην απειλή του καρκίνου, βρετανοί επιστήμονες από το Διατροφικό Ερευνητικό Ινστιτούτο προχωρούν στη δημιουργία ενός σούπερ μπρόκολου, το οποίο θα διαθέτει μέγιστη αντικαρκινική δράση.


Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το σούπερ μπρόκολο θα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη χημική ουσία σουλφοραφάνιο που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όπως εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου, οι γενετικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους έχουν επιπτώσεις στον τρόπο που απορροφάμε τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.


“Οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι ο οργανισμός ορισμένων ατόμων παρουσιάζει την τάση να μειώνει την αντικαρκινική προστασία, που λαμβάνει από ορισμένες τροφές μεταξύ των οποίων και το μπρόκολο, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην απουσία του γονιδίου GSTM1, το οποίο απουσιάζει από τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό. Οι άνθρωποι που στερούνται το γονίδιο  δε μπορούν να μεταβολίσουν το σουλφοραφάνιο που υπάρχει στο μπρόκολο και αποτελεί το κλειδί στην αντικαρκινική προστασία, που προσφέρει το συγκεκριμένο λαχανικό” εξηγεί ο Μίτχεν.


“Εντούτοις, οι άνθρωποι που θα καταναλώσουν μεγαλύτερες μερίδες μπρόκολου ή μπρόκολο με υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνιου, όπως το σούπερ μπρόκολο, θα μπορούν να διατηρούν στο σώμα τους την ουσία σε επίπεδα ανάλογα με εκείνους που διαθέτουν το γονίδιο”.


Το μπρόκολο ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας  γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή.


Ετσι, οι βρετανοί ερευνητές σκέφτηκαν ότι αν ενισχύσουν την ποσότητα του σουλφοραφάνιου στο μπρόκολο τότε θα ισοσταθμίσουν την απώλεια, που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η παραγωγή του σούπερ μπρόκολου, που θα περιέχει  3,4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα της ευεργετικής ουσίας απ’ ότι ένα κανονικό μπρόκολο, αναμένεται να ξεκινήσει σε τρία χρόνια.


Μέχρι τότε, οι επιστήμονες συστήνουν την υγιεινή διατροφή ως ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. “Γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα των καρκίνων του πεπτικού συστήματος” λεει η  Ζοζεφίν Κερίντο, από το Βρετανικό Αντικαρκινικό Κέντρο.


“Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος πολλών καρκίνων είναι η κατανάλωση μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μερίδες διάφορων φρούτων και λαχανικών ημερησίως”.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαι στο γάλα απαντάμε Χιώτικα!
Επόμενο άρθρο10 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Παγκόσμιος Μαραθώνιος Εκκλήσεων