Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάρκος Σκούφαλος: “ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ” :ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!!! (απάντηση στο Γ. Καλογερά)

Μάρκος Σκούφαλος: “ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ” :ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!!! (απάντηση στο Γ. Καλογερά)

13

 “ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ” :ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!!!
Ευχαριστούμε τον κ. Καλογερά, γραμματέα του ΣΥΝ στη Χίο, γιατί με το λίβελο που έγραψε ενάντια στο ΚΚΕ, αποδεικνύει με το ύφος του, αλλά και με τον πολιτικό λόγο που εκφέρει, ότι δεν έχει ο ίδιος και το κόμμα του καμιά σχέση με την αριστερά, με τις αγωνιστικές της παραδόσεις, αλλά και με τις τραγικές της στιγμές.
Το μίσος  και ο αντικομουνισμός που αποπνέει το άρθρο είναι αρκετά αποκαλυπτικά για τις μύχιες θέσεις του δεξιού οπορτουνισμού στη χώρα μας και στο νησί μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως τον ευχαριστούμε για έναν ακόμα λόγο, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στο λαό μας, να τον ενημερώσουμε με αφορμή την προπαγάνδα, τύπου Γεωργαλά, που χρησιμοποιεί το εν λόγω στέλεχος του ΣΥΝ.
Ανερυθρίαστα και ανιστόρητα αναφέρεται, ότι η ηγεσία  του ΚΚΕ “με τα άπειρα πολιτικά της λάθη είναι συνυπεύθυνη με αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στον εμφύλιο…”. Ποιοι όμως οδήγησαν τη χώρα στον Εμφύλιο; Να τι αναφέρουν οι ιστορικές πηγές:
“Ας ετοιμάζουμε τα κανόνια μας, μια και πρέπει να είστε βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε ρήξη με το ΕΑΜ και θα τσακωθούμε επ’ αυτού με τη Ρωσία…”(Τηλεγράφημα Τσόρτσιλ 5 Μάη 1944 προς τον Ήντεν, Σόλωνα Γρηγοριάδη, Δεκέμβριος-Εμφύλιος  1944-49, σελίδα 30).
 ” Περιμένω ανοιχτή σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε διαλέξει με προσοχή το έδαφος..” (Προσωπικό αρχείο Τσόρτσιλ προς Ήντεν, σημείωμα 7/11/1944, οπ σελ 58).
Με τις ευθύνες επομένως των αστών πολιτικών και των Άγγλων ιμπεριαλιστών οδηγηθήκαμε στη σύγκρουση, με τις δικές τους ευθύνες φτάσαμε στο αιματοκύλισμα του Δεκέμβρη όπου και πάλι μέσα από τα κυνικότατα τηλεγραφήματα του Τσόρτσιλ προς Λήπερ, Ουΐλσον και Σκόμπυ διαφαίνεται ξεκάθαρα η απαρχή του εμφύλιου, ο οποίος μπορεί χρονικά να τοποθετείται μετά το 1946, στην ουσία, είχε ξεκινήσει από την αγγλική επέμβαση. Γράφει σχετικά:
“Πρέπει να υποχρεώσετε τον Παπανδρέου να κάνει το καθήκον του. Αν τελικά παραιτηθεί φυλακίστε τον μέχρι να συνέλθει, όταν πια θα έχουν τελειώσει οι μάχες…”
 “Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως στην Αθήνα… Μπορείτε να εφαρμόσετε ό,τι μέτρα θέλετε. Μη διστάσετε να πυροβολήσετε εναντίον οποιουδήποτε ενόπλου…Μη διστάζετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση…”
Ποια ήταν τότε η πολιτική του ΚΚΕ; Η σύγκρουση; Η αιματοχυσία; Ο αδελφοκτόνος πόλεμος; Τίποτα από όλα αυτά. Το κόμμα τότε έτρεφε αυταπάτες, ψευδαισθήσεις για το ρόλο των αστών, για το ρόλο των ιμπεριαλιστών. Ενώ είχε την εξουσία την παρέδωσε στο όνομα της μη σύγκρουσης, στο βωμό να αποφευχθεί ο υποτιθέμενος διχασμός του λαού. Έκανε λάθη η τότε ηγεσία  απαράδεκτα για την επαναστατική φυσιογνωμία του κόμματος , λάθη που τα ονομάζουμε δεξιάς οπορτουνιστικής παρέκκλισης, λάθη ενσωμάτωσης στο σύστημα, συμβιβασμού μαζί του, λάθη που χειρίστηκαν αρκετά στελέχη που αποτέλεσαν την ιστορική οπορτουνιστική ομάδα αργότερα, όπως ο Παρτσαλίδης και μάλιστα έγιναν, όταν θα μπορούσε η πλάστιγκα να γείρει προς το μέρος μας αφού είχαμε μαζί μας τους λαϊκούς συσχετισμούς. Γι αυτά τα λάθη, πρώτα το κόμμα μας έχει μιλήσει μέσα από το επίσημα κείμενά του και μέχρι τώρα είναι το μόνο κόμμα που κάνει δημόσια την αυτοκριτική του. Πότε πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού στη χώρα μας, είτε λεγόταν ΚΚΕ Εσωτερικού, είτε λέγεται ΣΥΝ σήμερα έχει βγει να πει πού και γιατί έκανε λάθος. 
Αυτοί όμως που τα πλήρωσαν πρώτα  και κύρια ,δεν ήταν γενικά και αόριστα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όπως κουτοπόνηρα αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά οι κομμουνιστές, τα μέλη και στελέχη του κόμματος που στις φυλακές, στις εξορίες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα κράτησαν ψηλά το κόμμα, τα ιδανικά του, τους αγώνες του πληρώνοντας με την ίδια τους  τη ζωή, ακόμα και όταν το κόμμα έσφαλε, όπως η περίπτωση Πλουμπίδη. Ο δημιουργός, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης της Εθνικής μας Αντίστασης υπήρξε το ΚΚΕ. Αυτό το έχουν καταλάβει, το έχουν αναγνωρίσει και οι αντίπαλοί μας, κρίμα που ο γενιτσαρισμός αυτών που πέρασαν από τις γραμμές μας και μάλιστα από στελεχικές θέσεις δεν τους βοηθά να το καταλάβουν.
Εκείνο όμως που δεν ξεκαθαρίζουν οι του ΣΥΝ όταν ασκούνε το χόμπι της λαθολογίας του ΚΚΕ, για να μη μιλήσουνε για το σημερινό τους χάλι, είναι από ποια σκοπιά ασκούνε την κριτική. Από τη σκοπιά της επανάστασης, που σημαίνει ότι ο ΕΛΑΣ έπρεπε να τσακίσει τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους από την πρώτη στιγμή  ή από τη σκοπιά του να διπλώναμε τις σημαίες πιο σύντομα και να περνούσαμε στη δυναστεία των αστών χωρίς το μεγάλο Δεκέμβρη και την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας;
Τα ιστορικά τους στελέχη, τα στελέχη της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968, η σύγχρονη πολιτική τους ιστορία μετά τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ εξ αιτίας της δικής τους εμμονής να τον μετατρέψουν σε κόμμα με την ταυτόχρονη διάλυση του ΚΚΕ για να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν το 68, τα Ναι στο Μάαστριχτ, τα Ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ναι στη διαχείριση του καπιταλισμού, τα Ναι στις προοδευτικές συνεργασίες με το αντιλαϊκό ΠΑΣΟΚ, δεν μας αφήνουν περιθώρια για να μην κατανοήσουμε ότι οι έννοιες, υποταγή, ενσωμάτωση, διαχείριση του καπιταλισμού είναι σύμφυτες μ’ αυτό το κόμμα..
Ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ και τα αδελφά του κόμματα αποστείρωσαν την αριστερά από τον κινηματικό της χαρακτήρα. Εάν εννοούν το κόμμα τους, ας ψαχτούν γιατί η εκλογική τους δύναμη και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές συρρικνώνεται, ας ψαχτούν γιατί στα συνδικάτα ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη. Ας ψαχτούν εν πάση περιπτώσει γιατί κάθε φορά καρδιοχτυπούν αν θα μπουν στη Βουλή. Αν όμως εννοούν το ΚΚΕ, είναι το κόμμα με σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με υπερδιπλάσια ποσοστά από τους ίδιους παρ’ όλους τους εκφρασμένους πόθους τους από τα επίσημα χείλη του Κωστόπουλου, για αλλαγή των συσχετισμών της αριστεράς, δηλαδή συρρίκνωση του κόμματός μας. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν με όλα τα αδελφά μας κόμματα όπως της Πορτογαλίας, της Τσεχίας- Μοραβίας, κλπ. Εμείς βέβαια το εκλογικό ποσοστό δεν το θεωρούμε το άπαν, αφού στη διαμόρφωσή του υπεισέρχονται μια σειρά παράγοντες, όχι όμως και να μας ζητάνε τα  ρέστα.
Με ποιους όμως συναγελάζονται τα αδελφά κόμματα του ΣΥΝ; Το κόμμα του Μπερτινότι, προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς , κατεβαίνει στις εκλογές με το  σοσιαλδημοκράτη Ρομάνο Πρόντι που οι κυβερνήσεις του σάρωσαν στην Ιταλία τα εργατικά δικαιώματα, στη Γερμανία άλλαξαν το όνομά τους και κατέβηκαν για να διαχειριστούν τον καπιταλισμό με το σοσιαλδημοκράτη Λαφοντέν, στη Γαλλία συγκυβερνούσαν με το Ζοσπέν και βομβάρδιζαν τους Γιουγκοσλάβους.
 Ποια όμως είναι η δική τους πολιτεία; Πανηγύριζαν για τον άνεμο της δημοκρατίας, όπως ο Κύρκος, που έπνεε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τώρα που η δημοκρατία τους βγήκε άγριος καπιταλισμός, φταίει το ΚΚΕ. Έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και φώναζαν “Η Μακεδονία είναι ελληνική”, λοιδορούσαν το ΚΚΕ που απείχε καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του, για να τα διπλώσουν στη συνέχεια. Ομνύουν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές συνθήκες που έχουν τσαλαπατήσει τα εργασιακά μας δικαιώματα κι από την άλλη αγωνίζονται λέει για έναν “άλλο κόσμο εφικτό” του τρέχα γύρευε.  Συντάσσονται σε όλα τα συνδικάτα, στις κορυφαίες οργανώσεις, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ με τους εργατοκάπηλους του δικομματισμού προωθώντας τον ανταγωνισμό της οικονομίας που κατά σύμπτωση τον προωθεί η συνθήκη της Λισσαβώνας και οι  ευρώδουλες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελώντας το αριστερό κερασάκι και μετά κόπτονται για το μέλλον του εργατικού κινήματος. Συμμετείχαν και συμμετέχουν στους κοινωνικούς διάλογους απάτη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια με τη γνωστή δικαιολογία της εξαπάτησης.
Σε δεκάδες δήμους και νομαρχίες συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τη ΝΔ προκειμένου να διαχειριστούν την εξουσία. Ο Φιλίππου πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, είναι στέλεχός τους εκλεγμένο με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν το νόμο Καποδίστρια που αποτέλεσε οδοστρωτήρα για τις τοπικές κοινωνίες, ψήφισαν τις συμπολιτείες, συμφωνούν με ό,τι μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση σε φοροεισπράχτορα, σε επιχειρηματία. Όπου διοικούν δήμαρχοι δικοί τους, έχουν αποδειχτεί δεινοί φορομπήχτες, έχουν εφαρμόσει τις ευέλικτες μορφής απασχόλησης που οδηγούν στην απόγνωση τους εργαζόμενους. Συνεργάστηκαν στο νησί μας και στο δήμο Ομηρούπολης που τα χάλια του είναι  παροιμιώδη με το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο έπραξαν  και στο δήμο Ιωνίας. Δικό τους στέλεχος ήταν ο δήμαρχος της Χίου και αυτό ψήφισαν για τους γνωρίζοντες απλά μαθηματικά στο δεύτερο γύρο. Μέχρι πρόσφατα στην Ομηρούπολη ενώ μπορούσαν να ψηφίσουν κατά για να μην περάσει η φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής, ψήφισαν λευκό. Αυτός είναι ο ρεαλισμός τους, και  οι επιλογές τους που δικαιώθηκαν. Να αποτελούν το παραπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του. Αυτό εννοούν με τις φανφάρες για αυτοδιοικητικά σχήματα και προοδευτικά συμβούλια, δίνοντας διαπιστευτήρια στον όποιο “Κοτσακά” τους κλείσει πονηρά το μάτι.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν ύβρεις ή συκοφαντίες των κομμουνιστών. Είναι γεγονότα αδιάψευστα, γνωστά στο πανελλήνιο αλλά και στον τόπο μας.
Οι οπαδοί όμως του δεξιού οπορτουνισμού θεωρούν ότι ο λαός μας τρώει κουτόχορτο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους παρόντες στους αγώνες από τους αγωνιστές των σαλονιών. Γι αυτό και  φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι αστοί και τα κόμματά τους για τον υπαρκτό σοσιαλισμό. “Ανελεύθερα και αποστεωμένα κομμουνιστικά καθεστώτα” “κατάρρευση σαν χάρτινος πύργος” οι κλισέ εκφράσεις για χώρες και λαούς που με τις ηγεσίες τους άλλαξαν τη ροή της ιστορίας, οικοδομώντας για πρώτη φορά  την εξουσία των εργατών, που έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για να αντιμετωπιστεί η φασιστική λαίλαπα, που έφτασαν πρώτες στο φεγγάρι, που με τις κατακτήσεις τους αποτελούσαν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό ο οποίος αναγκαζόταν να δίνει κι αυτός παροχές προκειμένου να αποφύγει τις οξυνόμενες κρίσεις του, χώρες και λαοί που στήριξαν μια σειρά κράτη του τρίτου κόσμου με τη διεθνιστική τους βοήθεια που έβγαινε από το υστέρημα τους τη στιγμή που ο ιμπεριαλιστικός κλοιός γύρω τους έκλεινε όλο και πιο πολύ.
 Έγιναν λάθη; Φυσικά  έγιναν στην πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού και μάλιστα μεγάλα. Όμως δεν είχαμε κατάρρευση, είχαμε ανατροπή από τα έξω με τον ιμπεριαλισμό και από τα μέσα διά της διάβρωσης των ηγεσιών των κομμουνιστικών κομμάτων από το δεξιό οπορτουνισμό που τα μετέτρεψε σε κόμματα γραφειοκρατικά, που είχαν χάσει από ένα σημείο και μετά τις μαρξιστικές -λενινιστικές  τους αρχές και τους αντίστοιχους κανόνες λειτουργίας. Στο πανελλαδικό σώμα που έκανε το ΚΚΕ, ειδικά για να προσπαθήσει μια πρώτη προσέγγιση στους παράγοντες της ανατροπής του σοσιαλισμού, αναφέρεται στην έκδοση της Κεντρικής επιτροπής: “Το γεγονός ότι δε συνειδητοποιήθηκε η απειλή της αντεπανάστασης, αποδεικνύει ήδη από μόνο του την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα των κομμουνιστικών κομμάτων στις χώρες του σοσιαλισμού”
Από αυτές τις  διαβρωμένες ηγεσίες λοιπόν ξεπήδησαν οι Γκορμπατσόφ, Γέλτσιν, Πούτιν, Σεβαρτνάντζε και όλος αυτός ο εσμός, που αφού πρόδωσαν τα ποτάμια αίμα που χύθηκαν για να χτιστεί η σοσιαλιστική κοινωνία προχωρούν στον πιο άγριο καπιταλισμό γκρεμίζοντας επιτεύγματα δεκαετιών. Τα επιχειρήματά τους για το σοσιαλιστικό παρελθόν όλως τυχαίως είναι τα ίδια με των δεξιών οπορτουνιστών της ηγεσίας του ΣΥΝ.
Πολλά θα μπορούσαμε ακόμα να αντιπαραθέσουμε, ωστόσο ας αρκεστούμε σ’ αυτό που ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε, “Εμείς δε θα πετάξουμε μαζί με τα βρώμικα νερά και το μωρό”. Είμαστε περήφανοι που υπερασπιστήκαμε αυτές τις χώρες και είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε να υπερασπίζουμε το σοσιαλιστικό τους παρελθόν, όπως είμαστε και περήφανοι που βρισκόμαστε στο πλευρό του Κουβανικού λαού και της επανάστασής του, την ώρα που οι “αριστεροί” του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ-ομογάλακτες δυνάμεις του ΣΥΝ- αποκλείουν την Κούβα και τους αντιπροσώπους της από μια σειρά δράσεις με την καραμέλα του ιμπεριαλισμού περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ότι ο δεξιός οπορτουνισμός έχει ακόμα ένα  μειονέκτημα  και μάλιστα σ’ αυτό έχει ξεπεράσει και τους αστούς. Την υποκρισία.
Εξακολουθεί να μας εμπαίζει. Αφού μας καταμαρτύρησε ότι είμαστε συνυπεύθυνοι  για τον Εμφύλιο πόλεμο και τα χιλιάδες θύματά του, υπεύθυνοι για την  ασφυξία και τον αφανισμό του κινηματικού χαρακτήρα της αριστεράς, ότι δημιουργούμε στρατούς οπαδών, παπαγάλων έλεγε ο αρχηγός τους ο Αλαβάνος, ότι ταυτιζόμαστε με τα διεφθαρμένα κόμματα του υπαρκτού σοσιαλισμού, ότι είμαστε κατά του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία-τι ανιστόρητος και απαίδευτος  πλεονασμός του κλασικού οπορτουνισμού- ότι τυγχάνουμε της επιείκειας της ΝΔ και του αστικού κατεστημένου, παρόλα αυτά τα φοβερά και τρομερά μας θέλουν δίπλα τους, μας θέλουν μαζί. Θα βρεθούμε στην  ταξική πάλη με αρκετούς αγωνιστές που έχουν εγκλωβίσει στο χώρο τους και σιγά -σιγά τους παίρνουν είδηση , αλλά μαζί με το κόμμα  του ΣΥΝ, Όχι.
Εμείς, συνεπείς με τις αρχές μας και την ιδεολογία μας, με σεβασμό στο λαό μας, ντόμπρα και σταράτα, τους απαντάμε για πολλοστή φορά: 
“Ω ναι κύριοι, είστε ελεύθεροι  όχι μόνο να μας καλείτε, μα και να πάτε όπου θέλετε, ακόμα και στο βάλτο. Έχουμε μάλιστα τη γνώμη, ότι η πραγματική θέση σας βρίσκεται ίσα ίσα στο βάλτο και είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε κάθε βοήθεια για να κουβαληθείτε εκεί.. Μόνο άστε τα χέρια μας τότε, μη πιάνεστε από εμάς και μη λερώνετε τη μεγάλη λέξη ελευθερία, γιατί και εμείς είμαστε ελεύθεροι να πάμε όπου μας αρέσει, ελεύθεροι να πολεμήσουμε όχι μονάχα το βάλτο, αλλά και εκείνους που τραβάνε για το βάλτο!” ( Β. Λένιν, “Τι να κάνουμε;” σελ. 10)
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαι στο γάλα απαντάμε Χιώτικα!
Επόμενο άρθρο10 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Παγκόσμιος Μαραθώνιος Εκκλήσεων