Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ / Συναγερμός για την αποτροπή σύγκρουσης με τη Γη, του Τάσου...

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ / Συναγερμός για την αποτροπή σύγκρουσης με τη Γη, του Τάσου Σαραντή

8

 Ένα ακόμη σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η αποτροπή σύγκρουσης αστεροειδή με τη Γη, παίρνει σάρκα και οστά. Ηδη, παρατηρείται έντονη κινητικότητα  μεταξύ των επιστημόνων που εμπλέκονται στην εξερεύνηση του διαστήματος, προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους που ενδείκνυνται έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Όλα δείχνουν ότι η τροχιά του αστεροειδή Απόφι, που πρόκειται να πλησιάσει “ερωτικά” την τροχιά της Γης το 2029 και έχει χαμηλές πιθανότητες να την συναντήσει το 2036 είναι η αιτία αυτής της κινητοποίησης. Σε περίπτωση σύγκρουσης με τον αστεροειδή θα μπορούσε να καταστραφεί μια περιοχή στο μέγεθος του Tέξας, ενώ αν έπεφτε στη θάλασσα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα τσουνάμι


Σε αυτό συνηγορεί και η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε τον περασμένο Οκτώβριο προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς η Eνωση Eξερευνητών του Διαστήματος (ASE), ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, που αποτελείται κυρίως από πρώην αστροναύτες και κοσμοναύτες. Στην επιστολή απευθυνόταν έκκληση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για το ενδεχόμενο μελλοντικής σύγκρουσης ενός αστεροειδή με τη Γη, “δεδομένου ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τη χειρότερη όλων των φυσικών καταστροφών”.


Στο συναγερμό για την αποτροπή σύγκρουσης με αστεροειδή, στον οποίο πρωτοστατούν η αμερικανική NASA και η ευρωπαϊκή ESA, έχουν ήδη κατατεθεί αρκετές προτάσεις για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, επικρατέστερη από τις οποίες είναι ο βομβαρδισμός του αστεροειδή, προκειμένου να εκτραπεί από την πορεία του. Επί του παρόντος, η όλη προσπάθεια εστιάζεται στην αναζήτηση και τον εντοπισμό, με τη βοήθεια των γήινων τηλεσκοπίων, εκείνων τους αστεροειδών η τροχιά των οποίων τους φέρνει σε σύγκρουση με τη Γη.


Αυτή την περίοδο ένα έως δύο από τα αποκαλούμενα “αντικείμενα κοντά στη Γη” (Near Earth Objects) καταγράφονται κάθε μέρα, αλλά ευτυχώς για την ανθρωπότητα η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει το μέγεθος μιας ανθρώπινης γροθιάς και δεν αποτελούν απειλή. Εντούτοις, η παρουσία μεγάλων κρατήρων στην επιφάνεια του πλανήτη μας παρέχει δραματικά στοιχεία για συγκρούσεις τέτοιων αντικειμένων στο παρελθόν, μερικές από τις οποίες ήταν ολέθριες για τα είδη του πλανήτη, όπως συνέβη με τους δεινόσαυρους.


Τον περασμένο μήνα εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να εξετάσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προσπάθειες που γίνονται για να ελεγχθούν τα κοντινά στη Γη αντικείμενα, προκειμένου να προβλεφθούν καλύτερα εκείνα των οποίων οι τροχιές θα προσκρούσουν στην  τροχιά της Γης, δεδομένου ότι μια καταστροφική σύγκρουση είναι αναπόφευκτο να συμβεί ξανά στο μέλλον.


Η καθηγήτρια στο Open University Μόνικα Γκράντι, ειδικευμένη στους μετεωρίτες,  λεει ότι “αποτελεί απλώς μια ερώτηση το πότε και όχι το εάν, ένα από τα αντικείμενα που περνούν κοντά από τον πλανήτη μας θα συγκρουστεί με τη Γη. Πολλά από τα μικρότερα αντικείμενα διαλύονται μόλις φτάσουν στη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι δεν συμβαίνει καμία σύγκρουση. Εντούτοις, ένα από αυτά, μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο, συγκρούεται με τη Γη κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη. Ένα μεγαλύτερο από 6 χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική εξάλειψη, συγκρούεται με τον πλανήτη μας κάθε 100 εκατομμύρια έτη. Κάτι τέτοιο έχει ήδη καθυστερήσει!” επισημαίνει.


Τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη και θεωρούνται υπόλοιπα από τον σχηματισμό των εσωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, έχουν μέγεθος από 10 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100 μετεωρίτες στο μέγεθος μιας ανθρώπινης γροθιάς πέφτουν στη Γη σε καθημερινή βάση.


Για την μελέτη των αντικειμένων που περνούν κοντά από τη Γη χρησιμοποιούνται το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στη Χιλή, το Τηλεσκόπιο Ισαάκ Νεύτων στη Λα Πάλμα και το Τηλεσκόπιο Φόλκες στη Χαβάη, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό τους αναμένεται να παίξει το πρόγραμμα Pan-STARR στη Χαβάη.


Πάντως, όλοι περιμένουν με αγωνία την σχεδιαζόμενη επίθεση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) η οποία αποσκοπεί στον βομβαρδισμό του αστεροειδή Απόφι προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι δυνατή η εκτροπή του μακριά από τη Γη.


Η αποστολή της ESA με την ονομασία Δον Κιχώτης, που θα πραγματοποιηθεί μετά το 2010, θα αποτελείται από δύο διαστημικά σκάφη το Χιντάλγκο και το Σάντσο. Το πρώτο θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή, ενώ το δεύτερο θα πραγματοποιήσει παρατηρήσεις σε απόσταση ασφαλείας. Από την πρόσκρουση οι επιστήμονες ελπίζουν να υπολογίσουν πώς επιδρά στην αναχαίτιση η σύσταση του αστεροειδή, η γεωμετρία και η εσωτερική δομή του.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαι στο γάλα απαντάμε Χιώτικα!
Επόμενο άρθρο10 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Παγκόσμιος Μαραθώνιος Εκκλήσεων